Εκμεταλλευόμενη το πολύ ευνοϊκό γι’ αυτήν αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη, έχοντας απέναντί της έναν βαριά εκλογικά τραυματισμένο ΣΥΡΙΖΑ και με δοσμένη τη μεγάλη πριμοδότηση σε βουλευτικές έδρες (μέχρι και 50 έδρες), που δίνει το σύστημα της ενισχυμένης εκλογής το οποίο θα εφαρμοστεί στις εκλογές της 25ης Ιούνη, η ΝΔ μοντάρει όλες τις πλευρές της προεκλογικής προπαγάνδας της στο στόχο να επιτύχει -όπως διατυμπανίζει- την «ασφαλή κυβερνητική αυτοδυναμία».

Η προεκλογική συνταγή της, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποίησε στις εκλογές της 21ης Μάη, περιέχει σε πιο ισχυρή δόση τη διοχέτευση μιας ακατάσχετης κινδυνολογίας προς το εκλογικό σώμα, με σκοπό να του εμφυσήσει εντονότερες ανησυχίες για τις «πολιτικές συνέπειες» που θα υπάρξουν την επαύριο των εκλογών, αν δεν δοθεί η ψήφος του στη ΝΔ, ώστε να φτιάξει μόνη της κυβέρνηση. Και αν στις εκλογές της 21ης Μάη το κινδυνολογικό μοτίβο της ΝΔ ήταν ότι, αν δεν δοθεί ισχυρό προβάδισμα ή αυτοδυναμία στη ΝΔ, «θα έχουμε αβεβαιότητα και ακυβερνησία», τώρα -που έχει το προεκλογικό προβάδισμα- αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τον αρχηγό της ΝΔ να εκτοξεύει στις συνεντεύξεις του και στις περιοδείες του την απειλή πως ή θα δώσει το εκλογικό σώμα στις 25 Ιούνη αυτοδυναμία στο κόμμα της Δεξιάς ή θα γίνουν ξανά εκλογές τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία η ΝΔ «ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο».

Το «αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου», που εκστόμισε ο αρχηγός της ΝΔ σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, είναι ένας στυγνός εκβιασμός των ψηφοφόρων να δώσουν την ψήφο τους στη ΝΔ. Ο αρχηγός της ΝΔ απειλεί το εκλογικό σώμα πως θα μπει σε μια εξουθενωτική «περιπέτεια» πραγματοποίησης τρίτων εκλογών. Μια «περιπέτεια», η οποία για να ακούγεται πιο εκφοβιστική επενδύεται και με την κινδυνολογία για το μεγάλο «κόστος» που θα έχει για την χώρα μετά το «κόστος των εκατοντάδων εκατομμυρίων για το καπρίτσιο της απλής αναλογικής» που έφεραν οι δεύτερες εκλογές, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο εκφοβισμός, οι απειλές, η κινδυνολογία για την καλλιέργεια ανασφάλειας και ανησυχίας, σε περίπτωση που δεν βγει κυβέρνηση η ΝΔ, χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στις εκλογές της 21ης Μάη. Και καθώς τα νεοδημοκρατικά επιτελεία είδαν πως απέδωσαν εκλογικά για το κόμμα της Δεξιάς, τώρα επαναλαμβάνονται στη διαπασών, μπροστά στις εκλογές τής 25ης Ιούνη, με δεδομένο και ότι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το εκλογικό ποσοστό τής ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ κάνει απίθανη μια άλλη «εναλλακτική κυβερνητική λύση».

Η επιδίωξη άλλωστε της ΝΔ, όπως το τονίζει ο αρχηγός της, είναι όχι μια «οριακή» αυτοδυναμία αλλά μια «ασφαλής αυτοδυναμία». Να έχει, δηλαδή, μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή για να προχωρήσει εύκολα το σύνολο τον αντιλαϊκών μέτρων που θέλει να επιβάλει σε μια επόμενη κυβερνητική θητεία της. Η κρυφή επιθυμία της γι’ αυτό, που αποκαλύφθηκε τις πρώτες μέρες της μεγάλης ευφορίας της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μάη, είναι αν θα μπορούσε να συγκεντρώσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα, καταργώντας ή αναθεωρώντας διατάξεις του που θεωρεί ότι τη δυσκολεύουν για το πλήρες ξεδίπλωμα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Επιθυμία που έσπευσε να «μαζέψει» ο Κυρ. Μητσοτακης, φοβούμενος ότι η ανοικτή εκδήλωσή της δεν ευνοεί τη ΝΔ για τις εκλογές της 25ης Ιούνη.

Για την επίτευξη της «ισχυρής αυτοδυναμίας» προσπαθεί τώρα να αποτρέψει το ενδεχόμενο, μπροστά στη «σιγουριά της νίκης», ψηφοφόροι που την ψήφισαν να μην πάνε στις κάλπες την 25η Ιούνη. Γι’ αυτό το λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει στις περιοδείες του ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα είναι πάλι άδεια. Το αποτέλεσμα δεν προσμετράται στη δεύτερη εκλογή. Εδώ δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου που έχουμε κερδίσει 4-0 και κρατάμε το σκορ για τη ρεβάνς».

Ταυτόχρονα επιδιώκει να συγκεντρώσει ψήφους που πήγαν σε μικρότερα ακροδεξιά κόμματα στις εκλογές της 21ης Μάη. Γι’ αυτό και οι περιοδείες του περιλαμβάνουν περιοχές που είναι δεξαμενές τέτοιων ψήφων και δίνουν στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα. Γι’ αυτό σχεδίασε επίσκεψη στο Άγιο Όρος, ενώ στη Δράμα καταφέρθηκε κατά «όσων επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων». Επιπλέον, στόχος του είναι να μπουν λιγότερα κόμματα στη Βουλή γιατί, όπως είπε στην Κρήτη, «για κάθε κόμμα που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει».

***

Το κυριότερο, όμως, χαρακτηριστικό της προεκλογικής προπαγάνδας της ΝΔ είναι ότι φοράει ένα καμουφλάζ σε όλο το αντιλαϊκό έργο που έχει πραγματοποιήσει ως κυβέρνηση αλλά και σε αυτό που έχει σκοπό να βάλει μπροστά, αν ξαναγίνει κυβέρνηση.
Όσον αφορά το πρώτο, από τη φαρέτρα της εκλογικής της νίκης στις 21 Μάη έχει βγάλει και διακινεί τον ισχυρισμό τής «επιβράβευσης της πολιτικής της». Έναν ισχυρισμό ψεύτικο, στηριγμένο σε μια ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μάη, που αποκρύβει τους πραγματικούς λόγους που της έδωσαν την εκλογική πρωτιά (κινδυνολογία, εκφοβιστικές πιέσεις στον κόσμο, συντριπτική κυριαρχία της ΝΔ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με περιορισμό και φίμωση των αντίπαλων φωνών, συναινετικός και εξωραϊστικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβερνητικής τετραετίας της ΝΔ).

Η κοινωνική πραγματικότητα, ωστόσο, δεν κρύβεται, όσα προεκλογικά παραμύθια και αν σερβίρει η ΝΔ. Οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις φτώχειας, η υψηλή ανεργία, το τεράστιο ποσοστό εργαζομένων με προσωρινή και μερική σχέση εργασίας (πάνω από 50% στο σύνολο των εργαζόμενων), που εμφανίζονται σαν να έχουν κανονικές θέσεις εργασίας ενώ είναι μισοάνεργοι, η άγρια καταπάτηση των εργασιακών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ασυγκράτητη ακρίβεια, η διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας, το γκρέμισμα της δημόσιας παιδείας, οι ιδιωτικοποιήσεις και το θάψιμο της εγκληματικής υπόθεσης των Τεμπών, το κουκούλωμα των σκανδάλων, ο θησαυρισμός της ολιγαρχίας είναι η απτή καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα.
Άλλωστε, γι’ αυτό βοούν και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών: ο θάνατος ενός και ο τραυματισμός δυο εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη λόγω επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, ο θάνατος δυο γυναικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρων για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Η ΝΔ, έχοντας αφήσει εκλογικά πολύ πίσω το δεύτερο διεκδικητή της εξουσίας, στην προεκλογική εκστρατεία της για τις 25 Ιούνη δεν νιώθει ούτε την ανάγκη για τα ελάχιστα δημαγωγικά ψελλίσματα που άρθρωνε στις προηγούμενες εκλογές, για κάποια πενιχρή αύξηση των μισθών μετά από τέσσερα χρόνια(!), για κάποια μέτρα για την Υγεία κ.ά. Αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα για τις «μεταρρυθμίσεις» που θα προωθήσει μια νέα κυβέρνησή της και ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά γενικόλογα για «μεγάλες αλλαγές».

Στην πραγματικότητα, ετοιμάζει από τώρα το έδαφος για μια νέα αντιλαϊκή έφοδο. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η απάντησή του, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, πως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο τόσο διαφημίζει για την «ανάπτυξη» της χώρας, θα έχει «δάνεια που πάνε περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις», θα είναι «βεβαίως σαν μνημόνιο» με «συγκεκριμένα ορόσημα και μεταρρυθμιστικές δράσεις» και θα έχει «πολύ βαριές αιρεσιμότητες, διαδικασίες ελέγχου, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Με λίγα λόγια, από τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει πως η πολιτική που θα εφαρμόσει, αν γίνει κυβέρνηση «αυτοδύναμη» η ΝΔ, θα είναι πολιτική παχυλής χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου, επιβολής ενός νέου μνημονίου (με άλλο όνομα) στον ελληνικό λαό, μια οικονομική πολιτική αυστηρά ελεγχόμενη από την ΕΕ. Ακόμα και τα φιλοδωρήματα-pass θα πάνε περίπατο, όπως ανήγγειλε η τελευταία. Ενώ θα συνεχισθεί η «ανάπτυξη» που πατάει στις ράγες μιας υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού από εγχώριους και ξένους μεγαλοκεφαλαιούχους «επενδυτές», στους οποίους με μεγάλη ζέση παραδίδει τη χώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αυτή θα είναι η μετεκλογική πραγματικότητα, αν ξαναβγεί κυβέρνηση η ΝΔ. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι ψηφοφόροι πηγαίνοντας στις κάλπες της 25ης Ιούνη. Γνωρίζοντάς το ο εργαζόμενος και λαϊκός κόσμος, η νεολαία, στις εκλογές της 25ης Ιούνη καλούνται ξανά να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους τη ΝΔ.

Και κυρίως να προετοιμασθούν να αναπτύξουν μαζικούς ενωτικούς αγώνες υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων τους, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την μετεκλογική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το