ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ (1)

Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στηρίζει το αίτημα για άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στον παλαιστινιακό λαό που απειλείται πλέον με εξόντωση. Στηρίζουμε το αίτημα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και ειρήνευση στη βάση των δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν ισότιμα με ελευθερία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη φωνή της ΔΟΔ. Διατρανώνουμε την πεποίθησή μας ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ασφαλείς και να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς Δικαίου και οι Συνθήκες για τον Τύπο. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες απώλειες στην παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Καλούμε τους Έλληνες συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε εργοδοτικές πιέσεις και να μην δέχονται να μεταβούν σε εμπόλεμες περιοχές χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασφάλιση και καλούμε τους ιδιοκτήτες των Μέσων να προστατέψουν τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους και τεχνικούς αλλά και να καταβάλλουν την ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται στην ΚΥΑ και την σύμβαση για τα Δημόσια Μέσα και να μην υπεκφεύγουν.

Καλούμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενεργήσει για να αποτρέψει τη διάπραξη και την υποκίνηση οποιουδήποτε εγκλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ (2)

Εμείς οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, που παρακολουθούμε χρόνια τώρα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στεκόμαστε στην πλευρά του δίκιου απέναντι στο άδικο: Στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή και παλεύει για το δικαίωμά του να έχει πατρίδα.

Καμιά άλλη «λύση» δεν μπορεί να υπάρξει στο Παλαιστινιακό, πέρα από το να πάψει η κατοχή και η κατοχική βία, να αναγνωριστεί Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Η ιστορία του Παλαιστινιακού δεν άρχισε στις 7 Οκτώβρη. Η ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων είναι υπόθεση δεκαετιών. Τα έχουμε καλύψει και αποκαλύψει όλα αυτά τα χρόνια στα ρεπορτάζ και στις ανταποκρίσεις μας από τα πεδία των ισραηλινών επιθέσεων, των εποικισμών, των δολοφονιών αμάχων, των συλλήψεων και των άδικων φυλακίσεων.

Γι’ αυτό τώρα στεκόμαστε με οργή απέναντι στην προπαγάνδα και τις «ειδήσεις» που κατασκευάζουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη σφαγή των Παλαιστινίων και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού, που σκοτώνει κατά χιλιάδες το λαό και τα παιδιά της Γάζας, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, με τα σεμινάρια που διοργανώνει εν κρυπτώ, να παρέμβει στο έργο των δημοσιογράφων και να φέρει στα μέτρα της ισραηλινής προπαγάνδας την ενημέρωση του ελληνικού λαού, με διασπορά fake news.

Καταγγέλλουμε την αναπαραγωγή αυτών των κατασκευασμένων ειδήσεων από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, χωρίς καμιά διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, χωρίς να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η δημοσιογραφία αυτές τις στιγμές, είναι να παρουσιάζει τα αληθινά γεγονότα, χωρίς τον διαστρεβλωτικό φακό της προπαγάνδας του Ισραήλ και των συμμάχων του, που οι μηχανισμοί τους κυριαρχούν στον έλεγχο και στη ροή των ειδήσεων και της πληροφορίας.

https://www.esiea.gr/psifismata-tis-taktikis-genikis-synel/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το