Η οικονομική καταστροφή που ξέσπασε λόγω του Covid-19, έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα όμως στη Νότια Αφρική και σε πολλές άλλες χώρες, τα όρια αντοχής έχουν ξεπεραστεί.

Υπολογίζεται ότι περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ελλείψεις τροφίμων φέτος -έναντι 150 εκατομμυρίων πριν από την πανδημία- σύμφωνα με την ανάλυση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, της υπηρεσίας κατά της πείνας των Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, η πιο σοβαρή φάση του προβλήματος αυτού, αυξήθηκε στα 41 εκατομμύρια άτομα από 34 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, έδειξε η ανάλυση.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα σε κοινή έκθεση με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι «η σύγκρουση, οι οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και η κλιματική κρίση αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας στις 23 σημεία του πλανήτη τους επόμενους τέσσερις μήνες», κυρίως στην Αφρική, αλλά και στην Κεντρική Αμερική, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ζοφερή στην Αφρική, όπου έχουν αυξηθεί οι νέες μολύνσεις. Τους τελευταίους μήνες, οι οργανώσεις βοήθειας έχουν σημάνει συναγερμο για την Αιθιοπία – όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τον λιμό είναι μεγαλύτερος από οπουδήποτε στον κόσμο – και τη νότια Μαδαγασκάρη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες βλέπουν το φάσμα της πείνας μετά από μια εξαιρετικά σοβαρή ξηρασία.

Για χρόνια, η παγκόσμια πείνα αυξάνεται σταθερά καθώς οι φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν κρίσεις που αφορούν διάφορες αιτίες, από ένοπλες ομάδες έως την ακραία φτώχεια. Ταυτόχρονα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που σχετίζονται με το κλίμα έχουν ενταθεί, και η ικανότητα των πληγέντων χωρών να ανταποκριθούν πριν από την επόμενη καταστροφή έχει συντριβεί.

Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, τα οικονομικά σοκ από την πανδημία έχει επιταχύνει την κρίση, σύμφωνα με ανθρωπιστικές ομάδες. Και στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες, ουρές ανθρώπων που έχουν χάσει τη δουλειά τους συγκεντρώνονται έξω από τις αποθήκες τροφίμων.

Καθώς ένα νέο κύμα του ιού πλήττει την αφρικανική ήπειρο, η πείνα έχει γίνει ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ των πλούσιων χωρών, που επιστρέφουν στην κανονικότητα, και φτωχότερα έθνη που βυθίζονται βαθύτερα στην κρίση.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο άσχημη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο όσο είναι τώρα», δήλωσε η Amer Daoudi, ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, περιγράφοντας την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας. «Συνήθως έχετε δύο, τρεις, τέσσερις κρίσεις – όπως συγκρούσεις, λιμός – ταυτόχρονα. Τώρα όμως μιλάμε για αρκετές σημαντικές κρίσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο».

Στη Νότια Αφρική, που θεωρείτο τυπικά ένα από τα πιο ασφαλή έθνη στην ήπειρο όσον αφορά την επισιτιστική κρίση, η πείνα έχει γονατίσει ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τρία καταστροφικά κύματα του ιού σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους – αφήνοντας τις οικογένειες ανήμπορες να αγοράσουν τρόφιμα. Το κλείσιμο σχολείων εξάλειψε τα δωρεάν γεύματα που έτρεφαν περίπου εννέα εκατομμύρια μαθητές. Ένα αυστηρό lockdown της κυβέρνησης πέρυσι “έκλεισε” τους άτυπους πωλητές τροφίμων στις πόλεις, αναγκάζοντας μερικούς από τους φτωχότερους κατοίκους της χώρας να ταξιδέψουν μακρύτερα για να αγοράσουν είδη παντοπωλείου και να ψωνίσουν σε πιο ακριβά σούπερ μάρκετ.

Υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί έχασαν τη δουλειά τους εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στο 32,6 % – ρεκόρ υψηλό από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία το 2008. Στις αγροτικές περιοχές της χώρας, οι πολυετείς ξηρασίες έχουν σκοτώσει τα ζώα και έχουν σακατέψει τα εισοδήματα των αγροτών.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής παρείχε κάποια ανακούφιση, εισάγοντας μηνιαία επιδόματα 24 δολαρίων πέρυσι και άλλες κοινωνικές επιχορηγήσεις. Ακόμα μέχρι το τέλος του έτους σχεδόν το 40% όλων των Νοτιοαφρικανών είδαν το κατώφλι της πείνας, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή μελέτη.

Στο χωριό Ντάνκαν, την εκτεταμένη πόλη στην επαρχία Ανατολικού Ακρωτηρίου, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καταστραφεί.

Πριν από την πανδημία, η πορτοκαλί και γαλαζοπράσινη θάλασσα από κυματοειδείς μεταλλικές παράγκες και τσιμεντένια σπίτια βούιζαν κάθε πρωί καθώς οι εργαζόμενοι επιβιβάζονταν σε μικρά λεωφορεία με προορισμό την καρδιά του κοντινού Ανατολικού Ακρωτηρίου. Βιομηχανικός κόμβος για εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων, υφάσματα και επεξεργασμένα τρόφιμα, η πόλη προσέφερε σταθερές θέσεις εργασίας και σταθερά εισοδήματα. Η πανδημία, όμως, τίναξε τα πάντα στον αέρα.

Διακόσια μίλια δυτικά, στην περιοχή Karoo, η κατάσταση εκτός από την πανδημία έχει επιδεινωθεί από μια ξηρασία που εκτείνεται στον όγδοο χρόνο της, μετατρέποντας ένα τοπίο που κάποτε ήταν καταπράσινο με πράσινους θάμνους σε μια θαμπή, γκρι έκταση.

με πληροφορίες από tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το