ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Χτίζουν καθεστώς εκτάκτου ανάγκης! 

Καμιά νομοθετική απαγόρευση σε απεργίες και διαδηλώσεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον αντισυνδικαλιστικό νόμο με τον περιορισμό του δικαιώματος στην συλλογική δράση των σωματείων, την έμπρακτη αμφισβήτηση του κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να προκηρύσσουν απεργία, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης και με τον «αναπτυξιακό» την επιχείρηση κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με τη νεοσυντηρητική τους ιδεολογία, που κάποιοι από αυτούς δικαιολόγησαν χούντες, αντιτρομοκρατικούς νόμους, βασανιστήρια και προώθησαν ιδιωτικοποιήσεις-σκάνδαλα τύπου ΑΓΕΤ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κλπ, έρχεται τώρα φορτσάτη η κυβέρνησή τους να προχωρήσει σε έναν ακόμα περιορισμό των λαϊκών ελευθεριώνστο δικαίωμα στην διαδήλωση, στο συλλαλητήριο, στην πορεία. Οι αμερικανοκίνητες χούντες περασμένων δεκαετιών στην Λατινική Αμερική, αλλά και σήμερα οι νεοφιλελεύθεροι και ακροδεξιοί «πρόεδροι» βαστάζοι και εκπαιδευμένοι των ΗΠΑ, είτε βγαίνουν με εκλογές είτε όχι, περνούσαν και περνούν συγκεκριμένες πολιτικές που εξυπηρετούν το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ιμπεριαλισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες ακόμη και με το κατέβασμα του στρατού στους δρόμους. Σήμερα πολλές κυβερνήσεις, όπως και στη χώρα μας, παράλληλα με την άμεση βίαιη κρατική καταστολή των κινημάτων, για να πετύχουν προληπτική καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων προχωρούν σε αντιδημοκρατικά μέτρα.

Πρόκειται για την επιχειρούμενη συνέχεια του δόγματος «του νόμου και της τάξης». Οι ειδικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ, δίνουν το τέμπο στην κυβέρνηση που εκκαθαρίζει ως «κέντρα ανομίας» τις συλλογικές διεκδικήσεις και τα ατομικά δικαιώματα, το Πανεπιστημιακό άσυλο, τις προσφυγικές και άλλες καταλήψεις στέγης. Μετατρέπει το κέντρο της Αθήνας σε Μπέλφαστ, εισβάλει στην ΑΣΟΕΕ, ανοίγει κεφάλια φοιτητών, ξεβρακώνει, κάνει εικονικούς βιασμούς, σεξιστικές επιθέσεις, πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες εξ επαφής, σπάει το οικιακό άσυλο, βασανίζει ΑΜΕΑ. Επιδιώκει σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές διεκδικήσεις και ευρύτερα, να βάλει στο γύψο την ταξική σύγκρουση και πάλη. Τώρα βάζει στο στόχαστρο και τις διαδηλώσεις, επενδύοντας στη διαπόμπευση των συνδικάτων και των απεργών, που χρόνια επιχειρείται, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού.

Η κυβέρνηση αυτή με το πενιχρό 22,5% του εκλογικού σώματος κινείται πάντα στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αρπακτικού κεφαλαίου, με υποτυπώδη φορολογία και εξωφρενικές φοροαπαλλαγές, συνεχή κίνητρα και ανεξέλεγκτη «ανάπτυξη». Θέλει τώρα να καταργήσει τις πορείες, να φιμώσει τη δημοκρατική έκφραση των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των απολυμένων, των υποαπασχολούμενων, των απλήρωτων, όσων εναντιώνονται στον φασισμό, στον πόλεμο, στις ανισότητες, στις συνεχιζόμενες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στους πετσοκομμένους μισθούς και τα επιδόματα, στις συμβολικές συντάξεις.

Οι πορείες πρέπει κατ’ αυτούς να δηλώνονται στην αστυνομία δύο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή τους. Πορείες αδήλωτες, πορείες αυθόρμητες, πορείες χωρίς «υπεύθυνο», θα θεωρούνται παράνομες, άρα δικαιολογημένη η άσκηση βίας για τη διάλυσή τους. Πέρα από το φακέλωμα των ενεργών πολιτών, θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα όπου ανακοινώνονται οι κινητοποιήσεις, ενώ ανάλογα με τον όγκο των διαδηλωτών, θα προσδιορίζεται και ο χώρος που θα καταλαμβάνουν και οι διοργανωτές θα καθίστανται υπόλογοι για τυχόν «επεισόδια». Τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, ότι κανείς δεν έχει να ξοδέψει και η αναδουλειά στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, στα μνημόνια και τη δημοσιονομική «κανονικότητα». Η «ομαλότητα στους δρόμους και ο σεβασμός στα δικαιώματα των πολλών» είναι το πρόσχημα. Αν το ζήτημα ήταν τα δικαιώματα των πολλών δεν θα περνούσαν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2020 για συνέχιση της λιτότητας και των περικοπών, σε μια χώρα που χρεοκόπησαν οι ίδιες πολιτικές και το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η πολιτική του κοινωνικού κανιβαλισμού θέλει τώρα να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις και για αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιήσει νέες αντιλαϊκές νομοθετικές τροποποιήσεις και αλλαγές.

Στις αρχές του 2001 ο ίδιος υπουργός, ο Μ. Χρυσοχοϊδης, όργανο του ιμπεριαλισμού και της ολιγαρχίας, υπέβαλε σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις στα συναρμόδια υπουργεία, που δεν προωθήθηκε καθώς αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν φόβους για αντιδράσεις. Ξανατέθηκε τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αργότερα τον Απρίλιο του 2009 από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ ακόμα μια απόπειρα για «ελεγχόμενες διαδηλώσεις» έγινε το 2011 από τον Χρ. Παπουτσή. «Νομοθετική ρύθμιση» είχε επιχειρήσει τον Μάιο του 2013 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων Ν. Δένδιας, για διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων, για όλες τις περιόδους του χρόνου, σε πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από 100.000 κατοίκους.

Ψηφίζουν και προσπαθούν να επιβάλουν αυτά τα μέτρα γιατί φοβούνται τις νεολαιίστικες, εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται και μαζικοποιούνται ενάντια στις πολιτικές αυτές. Θέλουν να αποκρύψουν το πάθος και το μήνυμα που στέλνουν οι κοινωνικές εξεγέρσεις στη Χιλή και αλλού, οι απεργίες στη Γαλλία, γιατί ξέρουν καλά ότι οι αποφασιστικές απεργίες και τα ανατρεπτικά μαζικά κινήματα  μπορούν να χαλάσουν τα σχέδια τους.

Όπως και όλες οι προηγούμενες κι αυτή η απόπειρα περιορισμού την λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων πρέπει να πέσει στο κενό. Καλούμε σωματεία, ομοσπονδίες και  κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο να αντισταθούν!

Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το