ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ – ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ 

Είναι γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα (και όχι μόνο), ότι το τοπωνύμιο “Σκουριές” στην Χαλκιδική έγινε τα τελευταία χρόνια συνώνυμο της περιβαλλοντικής καταστροφής και της ασύδοτης εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από την κερδοφορία των μεταλλευτικών εταιρειών, ντόπιων και ξένων. 

Δεκάδες σοβαρές επιστημονικές μελέτες, εντός και εκτός Ελλάδας, που έθεσαν αμείλικτα τα ερωτήματα και απέδειξαν την επικινδυνότητα της “επένδυσης” για το περιβάλλον και την υγεία όχι μόνο των κατοίκων της γύρω περιοχής αλλά και ευρύτερα καθώς και τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της. 

Δεκάδες καταγεγραμμένα παραδείγματα για τις ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων από ανάλογες μεταλλευτικές δραστηρίοτητες σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Δεκάδες οι μεγαλειώδεις και μαζικές κινητοποιήσεις από απλούς ανθρώπους που έβλεπαν και βλέπουν ακόμα να διακυβεύεται η ποιότητα της ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους χάρη στην απληστία του κέρδους. 

Δεκάδες οι συλλήψεις πολιτών, κατοίκων, διαδηλωτών, άγρια καταστολή, κατάφωρη καταπάτηση των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά και μαφιόζικοι τραμπουκισμοί εναντίον αγωνιστών. 

Δεκάδες ήδη τα περιστατικά με “ατυχήματα” και διαρροή θανατηφόρων υλικών στην περιοχή ! 

Τίποτα απ ́όλα αυτά δεν είχε ακούσει η διοίκηση του ΑΠΘ, όταν έστηνε την έκθεση «Τα ορυκτά κι ο άνθρωπος – χωρίς αυτά δεν ζούμε», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με “μέγα χορηγό” την Ελληνικός Χρυσός.

Έχει άραγε ένα πανεπιστήμιο σαν το ΑΠΘ τόση ανάγκη, από έναν τέτοιο χορηγό, για να στήσει μια μικρή έκθεση με πετρώματα; Μάλλον το αντίθετο: Ο χορηγός έχει ανάγκη από το “ξέπλυμα” των αμαρτιών του μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων…

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να επιδείξουν την στοιχειώδη ευαισθησία και να λάβουν υπόψιν τους όλα τα παραπάνω πριν αποφασίσουν τυχόν επισκέψεις τους στην εν λόγω έκθεση !

Δεν χρειαζόμαστε χορηγίες και ειδικά τις μολυσματικές ! 

Αύξηση των δαπανών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες χρειαζόμαστε, σε Α/βάθμια, Β/βάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ! 

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το