Τουλάχιστον 22 άνθρωποι πέθαναν από τη σφοδρή χιονοθύελλα που σαρώνει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε δεκάδες πολιτείες εν μέσω πολικού ψύχους, ενώ επικρατεί κυκλοφοριακό χάος και έχουν γίνει χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Περίπου 700.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα, ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδος) -έναντι 1,5 εκατ. δώδεκα ώρες νωρίτερα- ιδίως στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν. Και στις τρεις πολιτείες καταγράφονταν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε ότι το ψύχος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς στις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές να αναζητήσουν ζεστασιά σε κλειστούς χώρους. Την Παρασκευή, είχαν καταγραφεί πολικές θερμοκρασίες με ελάχιστες που έφθαναν τους -48 ° C.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι από τη σφοδρή χιονοθύελλα και το τσουχτερό κρύο των δεκάδων βαθμών υπό το μηδέν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξακολουθούσαν να παραμένουν χωρίς ρεύμα λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν το ψύχος και η κακοκαιρία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης δεκάδων αμερικανικών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επικρατεί κυκλοφοριακό χάος στη χώρα, με χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις μέσα σε λίγες μόλις μέρες και καραμπόλες -ακόμη και με τραυματίες- σε αυτοκινητοδρόμους του εθνικού δικτύου, αφού εκατομμύρια Αμερικανοί επρόκειτο να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και ζητήθηκε η επέμβαση της Εθνοφρουράς για τον απεγκλωβισμό τους.

Περισσότερες από 5.500 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή και άλλες 2.800 χθες Σάββατο. Πολλοί ταξιδιώτες ήλπιζαν σε ένα θαύμα για να βρουν θέση, έστω και την τελευταία στιγμή, σε αεροπλάνο ή τρένο προκειμένου να προλάβουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αγαπημένων τους προσώπων.

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις, από το Ντένβερ μέχρι το Σικάγο, έχουν ανοίξει καταφύγια για να φιλοξενήσουν όσους έχουν ανάγκη να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο υποθερμίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν σήμερα και θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το