Πρόκληση! Εν μέσω πανδημίας και λοκντάουν, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν, την ανασφάλεια και την ανεργία να θεριεύουν, τα λαϊκά εισοδήματα να καταρρέουν, τα χρέη να πνίγουν τα λαϊκά στρώματα, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται τη χαριστική βολή, ο πρωθυπουργός και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, με έπαρση, δηλώνουν «επιτυχίες» στο «έργο» τους. Βλέπουν, μάλιστα, και το «φως στην άκρη του τούνελ»… Πρόκειται για την απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας, που -κυνικά- στηρίζεται στις πλάτες μιας απόλυτα ελεγχόμενης, εξαγορασμένης -με παχυλά κονδύλια- δημοσιογραφίας, που μονοπωλεί την «ενημέρωση» και προκλητικά εξωραΐζει την κυβερνητική πολιτική.

Το τρίτο λοκντάουν δεν είναι αναγκαία πρόληψη, όπως διατυμπανίζει -με θράσος- ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και η Ελλάδα (η κυβέρνηση, ήθελε να πει) δεν τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Το τρίτο λοκντάουν είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής μιας κυβέρνησης που -στην πραγματικότητα- αδιαφορεί για την υγεία και τη ζωή του λαού, δεν εξασφάλισε -στοιχειωδώς- ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, δεν προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Είναι απόδειξη της χρεοκοπίας της πολιτικής της ΝΔ και στο μέτωπο της πανδημίας.

Μιας πολιτικής πλήρως εναρμονισμένης, υπαγορευμένης τελικά από τους ισχυρούς της ΕΕ, και το ίδιο εγκληματικής. Δεν τα έχει καταφέρει καλύτερα. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και τραγικά για όλους τους λαούς. Με την επιβολή του εκφοβισμού, των απαγορεύσεων και της καταστολής, της αποσιώπησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της επιστημονικής αλήθειας να αποτελούν -για όλους αυτούς- την κύρια διαχείριση της πανδημίας. Και με τη μετακύλιση κάθε ευθύνης, την ενοχοποίηση της νεολαίας και του λαού να αποτελεί την κύρια μέθοδο συγκάλυψης των αποκλειστικά δικών τους ευθυνών.

Οδυνηρές επιπτώσεις και εξελίξεις για το λαό

Οι «επιτυχίες» στο μέτωπο της πανδημίας συνδυάζονται -στην κυβερνητική προπαγάνδα- με αυτές που καταφθάνουν… στο μέτωπο της οικονομίας. Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται «αισιόδοξες» εκτιμήσεις και αναλύσεις για τη «μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας» μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Για το επικείμενο «οικονομικό άλμα», τους «ιλιγγιώδεις» για τα ελληνικά δεδομένα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που οσονούπω έρχονται, τα επενδυτικά σχέδια που πυρετωδώς ετοιμάζονται κ.ο.κ. Ποιοι τα λένε αυτά και σε ποιους απευθύνονται;
Στην εξουθενωμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, με την επέλαση της πανδημίας, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο οδυνηρών επιπτώσεων και εξελίξεων για το λαό. Τα οικονομικά στοιχεία και οι εκθέσεις που δημοσιεύονται, στη χώρα μας και διεθνώς, επιβεβαιώνουν και υπερβαίνουν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Η οξεία συρρίκνωση των καπιταλιστικών οικονομιών λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, η τρομακτική εκτίναξη της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης αποτελούν πλέον την κυρίαρχη εγχώρια και παγκόσμια πραγματικότητα. Οι εκτιμήσεις για την επόμενη περίοδο, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται ανησυχητικά στη χώρα μας και στο μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη, είναι ακόμη πιο ζοφερές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου το συνολικό χρέος της Ελλάδας εκτοξεύτηκε στα 370,76 δισ. ευρώ, που αποτελεί και νέο ρεκόρ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 228%, επίσης νέο ρεκόρ.

Και ποια είναι η διαγραφόμενη προοπτική, για την οποία πλέκουν διθυράμβους; Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια – θηλιά από το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ!

Οι κυβερνητικές δηλώσεις για την «επόμενη μέρα» -για ευνόητους λόγους- είναι καθησυχαστικές, αλλά αυτό που προετοιμάζουν και ήδη υλοποιούν -με άλλοθι και όχημα την πανδημία- είναι μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων. Η νέα εκτίναξη του χρέους -στην ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα- και ο μηχανισμός εκταμίευσης του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέονται και προϋποθέτουν ενίσχυση της ήδη υφιστάμενης ασφυκτικής εποπτείας που θα διασφαλίζει την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Δηλαδή, την υλοποίηση των διατεταγμένων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και σκληρών αντιλαϊκών προγραμμάτων που θα δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν επιβιώσει από την υπερδεκαετή μνημονιακή επέλαση. Και νέες φοροεπιδρομές -βεβαίως- στο λαϊκό εισόδημα, ώστε να αντλούνται τα έσοδα για την αποπληρωμή και των δανείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσο για τα περίφημα επενδυτικά σχέδια, είναι προσαρμοσμένα -πρωτίστως- στην εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων. Αυτά θα έρθει να βάλει σε εφαρμογή το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτή είναι η προοπτική που επιφυλάσσουν «εταίροι» και ντόπια ολιγαρχία στην «ωφελημένη» Ελλάδα και το λαό της. Αυτή είναι η «μεγάλη ευκαιρία»… Η μνημονιακή υποδούλωση διαιωνίζεται και ενισχύεται. Και τα μεγάλα λόγια για «οικονομική ανάπτυξη», για «νέο παραγωγικό μοντέλο» κ.ο.κ., είναι η αναγκαία παραπλανητική προπαγάνδα για να συγκαλύψουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους.

Να μην το επιτρέψουμε!

Η αντιδραστική Δεξιά, η παράταξη που συνδέεται και ταυτίζεται με τις πιο μαύρες ιστορικές περιόδους στη χώρα μας, εμφανίζεται αμείλικτη, αποφασισμένη να πάρει τη μεγάλη ρεβάνς για όλες τις μεταπολιτευτικές οικονομικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Με επιθετικό τρόπο, επιχειρεί -ταυτόχρονα- να δημιουργήσει όρους απόλυτης κυριαρχίας της αντιδραστικής ιδεολογίας της, να υπονομεύσει και αντιστρέψει το προοδευτικό δημοκρατικό κλίμα -φιλικό προς τις αξίες και την ιδεολογία της Αριστεράς- που κυριάρχησε σε ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας μετά την πτώση της χούντας. Κάθε κυβερνητική επίθεση (στο πανεπιστημιακό άσυλο, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στις συνδικαλιστικές και εργατικές κατακτήσεις, στη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια κ.ο.κ.) προσλαμβάνει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κάθε έκφραση του Δημόσιου, κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης και αγώνα λοιδορείται, απαξιώνεται. Αντίθετα το Ιδιωτικό, ο ατομικισμός αποθεώνονται.

Και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε τις ευνοϊκές αυτές συνθήκες που επιτρέπουν, σήμερα, στη ΝΔ να επιχειρεί κάτι τέτοιο. Με μια άθλια διακυβέρνηση στην υπηρεσία της ελληνικής ολιγαρχίας και των επικυρίαρχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, που συμφιλίωσε ευρύτατα λαϊκά στρώματα με την πολιτική και την ιδεολογία του συντηρητικού χώρου και τα οδήγησε -μέσα από την οδυνηρή διάψευση των προσδοκιών τους- στη μοιρολατρική αποδοχή της αντιδραστικής άποψης πως οι αντιλαϊκές ανατροπές που συντελούνται είναι μονόδρομος. Πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Και, βεβαίως, στη μεγάλη αυτή ρεβάνς που επιχειρεί η Δεξιά, έχει συστρατεύσει τα απολύτως ελεγχόμενα τηλεοπτικά ΜΜΕ και τη μεγάλη πλειοψηφία των εντύπων και των ραδιοφωνικών σταθμών. Η εξωφρενική υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου συνδυάζεται με συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στη νεολαία, τις απεργίες των εργαζομένων και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και διεκδικήσεις τους, με δαιμονοποίηση και αποκλεισμό κάθε διαφορετικής φωνής, με τη λυσσαλέα προβολή της αντιδραστικής ιδεολογίας και τη χυδαία αμαύρωση της Αριστεράς και της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Παράλληλα, ένα σχέδιο δραστικού εκφασισμού της δημόσιας ζωής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε συνθήκες σφοδρής αντιλαϊκής επέλασης και όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων, ο πολιτικός αυταρχισμός και η εκτεταμένη καταστολή αποτελούν αναντικατάστατα όπλα για τους κρατούντες. Τo αστυνομικό κράτος και η ανάλογη ενίσχυση του υπάρχοντος αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και των μηχανισμών καταστολής δημιουργούνται και διεκπεραιώνονται με ταχείς ρυθμούς.
Μετά από μια σκληρή δεκαετία μνημονιακής επέλασης, στο ζοφερό παρόν και το ζοφερότερο μέλλον που προετοιμάζουν, διαβλέποντας πως λαϊκοί και νεολαιίστικοι αγώνες αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν και θα απειλήσουν τα συμφέροντα και την κυριαρχία τους, στοχεύουν ευθέως τον εχθρό λαό. Για να υπονομεύσουν, να ακυρώσουν κάθε μαζική διεκδίκηση, κάθε αγώνα αποτροπής της αντιδραστικής, αντιλαϊκής επίθεσης και περιφρούρησης των λαϊκών δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών. Να μην το επιτρέψουμε!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το