Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Χιλή. Χιλιάδες Χιλιανοί συμμετείχαν την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε διαμαρτυρία με πλακάτ που είχαν ζωγραφισμένο ένα μάτι, για να καταγγείλουν τον τραυματισμό από την αστυνομία 352 ατόμων στα μάτια.

Μετά από περισσότερο από δύο μήνες κινητοποιήσεων ενάντια στις πολιτικές του ακροδεξιού Προέδρου Sebastian Piñera, οι Χιλιανοί ξαναβγήκαν στους δρόμους την Τρίτη -Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- με σύνθημα «Πορεία για τα μάτια της Χιλής».

Ο λαός της Χιλής καταγγέλλει την υπερβολική βία της κυβέρνησης, αφού 352 άτομα έχασαν την όρασή τους εν μέρει ή εν όλω, με τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών.

Ο κύριος στόχος της πορείας ήταν να καταγγείλει τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία που μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχει τραυματίσει 3.449 άτομα, ανάμεσα στα οποία 2.767 άνδρες, 397 γυναίκες και 254 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που είχαν ζωγραφισμένο ένα μάτι για να καταγγείλουν τον τραυματισμό 352 ατόμων στα μάτια.

Με τα πλακάτ οι διαδηλωτές μεταφέρουν το μήνυμα «τα μάτια των ανθρώπων καταγγέλλουν το κράτος – τρομοκράτη».

Ο Διευθυντής της Carabineros, της στρατιωτικής αστυνομίας της Χιλής, Mario Rozas, ανακοίνωσε την αναστολή της χρήσης σφαιριδίων ως εργαλείο κατά των ταραχών, εκτός από περιπτώσεις “νόμιμης άμυνας όταν υπάρχει απειλή θανάτου”.

Ωστόσο, στις 23 Νοεμβρίου, το Al Jazeera ανέφερε ότι η αστυνομία της Χιλής συνεχίζει να εφαρμόζει σφαιρίδια παρά την επίσημη αναστολή της χρήσης τους. 

Η εξέγερση στη χώρα της Νότιας Αμερικής προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα εισιτήρια στο μετρό, αλλά γρήγορα “αγκάλιασε” και άλλα κοινωνικά ζητήματα όπως η μεγάλη οικονομική ανισότητα και η διόγκωση του κόστους διαβίωσης. Η αντίδραση του κράτους στις διαμαρτυρίες έχει οδηγήσει στο θάνατο 23 διαδηλωτών ενώ περίπου 3.000 τραυματίστηκαν.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) μαζί με πολλές άλλες ομάδες δικαιωμάτων καταδίκασε τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία και το στρατό εναντίον του πληθυσμού της Χιλής. 

με πληροφορίες από telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το