Το δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο έμεινε νεκρή εξαγγελία σε πολλούς Δήμους, με ευθύνες της κυβέρνησης και των Δημάρχων.

Οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου και την κυβέρνηση των συριζαίων, με την «κολοβή» ρύθμιση που εισήγαγε, αποτέλεσμα της οποίας είναι η κατάσταση που δημιουργείται τώρα με χιλιάδες προνήπια να μένουν έξω από το δημόσιο Νηπιαγωγείο. Τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζαμε «κολοβή», πρώτον γιατί η υποχρεωτικότητα της φοίτησης στο Νηπιαγωγείο για τα προνήπια δεν εφαρμόζεται άμεσα, αλλά κατά Δήμους και μάλιστα σε βάθος τριετίας, δεύτερον γιατί αναγορεύει τους Δήμους σε συνδιαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον του Νηπιαγωγείου και γενικά της εκπαίδευσης, δεδομένων και των νόμων της αποκέντρωσης, και τρίτον γιατί το χρονικό όριο της τριετίας είναι πολύς χρόνος, μέσα στον οποίο μπορούν να συμβούν πολλά.

Δεδομένης, μάλιστα, της σαμποταριστικής τακτικής των Δήμων και του βρόμικου ρόλου της ΚΕΔΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα, που αναζητούν «πελάτες» για τις δομές τους (οι δήμοι υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών  μέσω ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στους παιδικούς σταθμούς, αποκομίζοντας ευρωπαϊκό παραδάκι, χώρια τα «τροφεία» που πληρώνουν οι γονείς), καταλήγαμε στη διαπίστωση ότι ο δρόμος για την εφαρμογή της καθολικότητας στη διετή υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο δεν είναι μόνο ανηφορικός και δύσβατος, αλλά γίνεται και απροσπέλαστος.

Τις διαπιστώσεις αυτές, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν και όσα συμβαίνουν στο Δήμο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας.

Τα αποκαλύπτει η ανακοίνωση της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα αυτής της ανακοίνωσης-καταγγελίας: 

«Σε απόγνωση και αδιέξοδο έχει οδηγήσει η δημοτική αρχή Μπακογιάννη χιλιάδες οικογένειες στον δήμο της Αθήνας. Περισσότερα από 2.700 προνήπια γεννημένα το 2016, αναζητούν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία του δήμου αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν και πόσα θα τη βρουν. Το σίγουρο είναι ότι περισσότερα από 1.500 παιδιά αδυνατούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες αίθουσες. Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση συνεχίζει να είναι μετέωρη. Ανά δημοτική κοινότητα αναζητούνται θέσεις για (δείτε τον πίνακα):

Ακαρπα τα χατίρια της υπουργού Κεραμέως και της κυβέρνησης στη δημαρχία Μπακογιάννη με την αύξηση μαθητών ανά τμήμα

Η υπουργός παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία σε 25 από 22 για να μειώσει τον αναγκαίο αριθμό αιθουσών, τα λειτουργικά έξοδα και τις προσλήψεις νηπιαγωγών. Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει πολύ τις εκπαιδευτικές συνθήκες, πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Ειδικά για τον δήμο της Αθήνας αυτή η εξέλιξη είναι χατίρι στη δημαρχία Μπακογιάννη για-τί μειώνει εξαιρετικά τον αναγκαίο αριθμό αιθουσών που απαιτούνται για την εφαρμογή της δίχρονης. Ούτε με αυτόν τον τρόπο όμως, δεν φαίνεται να τα καταφέρνει η δημαρχία! Οπότε, το μόνο που θα μείνει αν δεν ανατραπεί αυτή η εξέλιξη είναι να αναστείλουν τη δίχρονη αλλά να μείνει το στρίμωγμα των νηπίων και προνηπίων σε πληθωρικά τμήματα και μάλιστα σε ένα δήμο με τεράστια κτηριακά προβλήματα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι δεκάδες νηπιαγωγεία στεγάζονται μέσα σε δημοτικά, με πολύ μικρές αίθουσες, χωρίς τους κατάλληλους αύλειους χώρους (μόνο παραδειγματικά τα 1ο, 22ο, 64ο, 105ο, 31ο, 32ο, 140ο, 83ο, 54ο, 55ο, 35ο, 106ο κ.λπ.) σε ενοικιαζόμενα 83ο, 36ο, 39ο, 125ο κ.λπ. ακόμα και σε ορόφους χωρίς αυλές όπως το 65ο, 92ο, 39ο 125ο κ.λπ. Είναι ντροπή η αύξηση των μαθητών στα τμήματα σε μια πόλη με τόσα κτηριακά προβλήματα και ο δήμος αντί να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στη χειροτέρευση των μορφωτικών προϋποθέσεων για τα παιδιά των κατοίκων τους, ετοιμάζεται να τα στοιβάξει ως σακιά…

Η αναστολή της δίχρονης, μποναμάς στους σχολάρχες δια μέσου των κουπονιών;

Και ενώ η δημαρχία Μπακογιάννη και η κυβέρνηση οδηγούν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση στα βράχια, την ίδια ώρα επεξεργάζονται σχέδια ενίσχυσης των σχολαρχών και των ιδιωτικών παιδικών. Κουπόνι το ονομάζουν και επεξεργάζονται σχέδιο να δοθεί στις οικογένειες που θα μείνουν άστεγες για να το ανταλλάξουν με «εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες φροντίδας», όπως κυνικά τις ονοματίζει η κυβέρνηση. Δηλαδή, αντί να δοθούν τα χρήματα για να κτιστούν και να νοικιαστούν κτήρια και να μείνουν στη δημόσια εκπαίδευση, δίνονται μποναμάς στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Παιχνίδια με τις λέξεις, πιλοτική εφαρμογή αντί για αναστολή

Η δημαρχία Μπακογιάννη και όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιδήμαρχοι ψάχνουν τρόπο να μετονομάσουν την αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής σε πιλοτική εφαρμογή για να κοροϊδέψουν την κοινωνία, χωρίς να φοβούνται τις αποκαλύψεις από τα συστημικά  ΜΜΕ, παραποιώντας τις λέξεις και τα γεγονότα. Αλλά, δεν υπάρχει πιλοτική εφαρμογή σε έναν δήμο, η εκπαίδευση των παιδιών δεν είναι το παιχνιδάκι του μεγάλου περίπατου για να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια!

Μεγάλες οι ευθύνες και της δημαρχίας Καμίνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Δίπλα στις ευθύνες της δημαρχίας Μπακογιάννη και της κυβέρνησης της ΝΔ υπάρχουν οι ευθύνες της δημαρχίας Καμίνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους επί δύο χρόνια ώστε να προετοιμαστούν οι υποδομές της πόλης για να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη. Ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλώς δεν έκανε τίποτα αλλά αντίθετα περηφανευόταν και γιατί θα έκανε τη δίχρονη χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα αποτελέσματα είναι πια φανερά. Αναστολή της δίχρονης, χιλιάδες παιδιά έξω από τη δημόσια εκπαίδευση, στοίβαγμα των υπόλοιπων παιδιών! 

Στις πιο λαϊκές, εργατικές γειτονιές το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες εμφανίζονται μεγάλα προβλήματα αλλά ειδικά στην 1η, 4η, 5η, 6η δημοτική κοινότητα το θέμα είναι ιδιαίτερα οξύ! Στις γειτονιές της πίσω αυλής, τις γειτονιές όπου ο δήμος έτσι κι αλλιώς τις αγνοεί σε όλα, εκεί τα παιδιά που δεν θα βρουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο είναι πολύ περισσότερα για μια ακόμα φορά…».

πηγή: κόντρα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το