Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολό­κλη­ρη τη χώ­ρα συμμετείχαν μαχητικά στις πανελ­λαδι­κές – πανεργατικές απερ­γιακές κινητο­ποιήσεις που εξήγγειλαν τα συνδικάτα τόσο στις 10 όσο και στις 16 Ιούνη ενάντια στο αντεργατικό τερα­τούρ­γημα, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων από την Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη. Παρά την αρχική μετάθεση της απεργίας την οποία αποφάσισαν οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις της υπο­ταγής και της συνθη­κολό­γησης, που έβαλε φρένο στην απεργία στις 3/6, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια στις 10 αλλά και στις 16/6 και η συσπείρωσή τους στα συν­δικάτα εκφράζει την αγωνι­στική διάθεση που υπάρχει μέσα στους κόλπους του εργατικού-λαϊκού κινήματος να αντιπαλέψουν την βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και το νέο αντεργατικό τερατούργημα.

Διέψευσαν τις ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις δυνάμεις, που τη δική τους άρνηση να κηρύξουν απεργιακούς αγώνες, τη δική τους αδράνεια, συμβιβαστικότητα και υποταγή απέναντι στην κυβερνητική πολιτική προσπαθούν να τη «χρεώσουν» στους εργαζόμενους με ανυπόστατες, προσχηματικές δικαιολογίες (ότι ο κόσμος δήθεν δεν τραβάει, δεν συμμετέχει σε απεργίες και άλλα παρόμοια). Παρά τις προσπάθειες των κυριάρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και των ρεφορμιστικών τους συμπληρωμάτων, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζικά για να υπερασπιστούν το οχτάωρο, την κυριακάτικη αργία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το δικαίωμα στον ανεμπόδιστο συνδικαλισμό και την απεργία.
Οι δυνάμεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο εργατικό κίνημα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περάσει χωρίς σοβαρές αντιστάσεις ο νόμος Βρούτση-Χατζηδάκη που γυρνάει τις εργασιακές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω. Με την πλήρη συναίνεση του κατά τα άλλα «ταξικού» ΠΑΜΕ, ακύρωσαν την απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 3 Ιούνη με την επίφαση της «ενότητας» με την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία εξήγγειλε μια απεργία-τουφεκιά στις 10 Ιούνη για να ξεπλύνει την πλήρη συμπόρευσή της με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο όλο το διάστημα της πανδημίας που τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νόμου, η ΓΣΕΕ δεν κάλεσε σε καμία συγκέντρωση, ούτε προκήρυξε απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ εξήγγειλαν αρχικά στάση εργασίας, την οποία μετέτρεψαν τελικά σε απεργία κάτω από την πίεση του εργατολαϊκού κινήματος, αλλάζοντας διαρκώς τόπο και ώρα συγκεντρώσεων, σκορπώντας σύγχυση και αποδιοργάνωση.
Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ συμμετείχαν με δικά τους πανό, με μαζικά και μαχητικά μπλοκ σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3, 10 και 16 Ιούνη, από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη, καλώντας τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές επιδιώξεις κυβέρνησης- ΕΕ-ολιγαρχίας.
Οι μαζικότατες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αποτελούν μια πολύ ελπιδοφόρα παρακαταθήκη και δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, το δρόμο τού ανυποχώρητου, εξωκοινοβουλευτικού, πανεργατικού αγώνα για να ανατραπεί το αντεργατικό έκτρωμα.

Αθήνα

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Η απεργιακή κινητοποίηση στις 10/6 αποτέλεσε την μαζικότερη εργατική κινητοποίηση της τελευταίας περιόδου και θα μπορούσε να ήταν και μαζικότερη αν δεν κωλυσιεργούσαν εγκληματικά οι εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ, που θυμήθηκαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά συμφέροντα κατόπιν εορτής, δύο εβδομάδες πριν την ψήφιση του νόμου. Μαζικές ήταν και οι κινητοποιήσεις στις 16/6, παρά την ανοιχτή υπονόμευσή τους από τις ηγεσίες της ΓΣΣΕ που ήταν άφαντη, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, που προχώρησαν στην εξαγγελία δύο ξεχωριστών συγκεντρώσεων την ίδια μέρα, μίας πρωινής της ΑΔΕΔΥ και μίας απογευματινής του ΕΚΑ, κατακερματίζοντας τον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων της Αθήνας. Η ΕΡΓΑΣ και το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχαν με δικό τους μαζικό αγωνιστικό μπλοκ και πανό του κόμματος και της παράταξης, τόσο το πρωί στην Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, όσο και το απόγευμα στο Σύνταγμα, στα οποία συσπειρώθηκαν αρκετοί σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, που αδιάλειπτα φώναζαν συνθήματα ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται να βαθύνει ο αντεργατικός-αντισυνδικαλιστικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν πολλές απεργιακές συγκεντρώσεις, με το ΠΑΜΕ να συνεχίζει στη γνωστή του τακτική της περιχαράκωσης, ενώ η αναρχία και ορισμένες δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά να καλούν επίσης ξεχωριστά, διασπώντας τον πανεργατικό αγώνα ενάντια στον νόμο. Παρ’ όλα αυτά, στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του πανό στις συγκεντρώσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, τις οποίες οι αστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα προσπάθησαν να τις μετατρέψουν σε κοινοβουλευτικές φιέστες με ατέλειωτες ομιλίες, αποσύροντας κιόλας ορισμένα πανό προτού πραγματοποιηθεί διαδήλωση. Οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ορισμένα σωματεία βγήκαν μαχητικά στο δρόμο χαλώντας τις υπονομευτικές μεθοδεύσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντας τις συγκεντρώσεις σε διαδηλώσεις που, παρά τις βροχές, χαρακτηρίστηκαν από παλμό και μαζικότητα.

Γιάννενα

Με ικανοποιητική μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Γιάννενα, τις οποίες προπαγάνδισαν με αναρτήσεις πανό και μοίρασμα προκηρύξεων το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ. Η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε με δικό της πανό και μαζική συμμετοχή των μελών, συναγωνιστών και φίλων σε όλα τα αγωνιστικά ραντεβού, στις 3, 10 και 16 Ιούνη, στηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα

Η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε με δικό της μπλοκ και πανό στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στις οποίες συμμετείχαν συνδικαλιστικές παρατάξεις και σωματεία τόσο στις 10 όσο και στις 16 Ιούνη. Παρά τη μαχητικότητά τους, οι διαδηλώσεις δεν χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη μαζικότητα, ακούστηκαν όμως και στην πόλη της Ηγουμενίτσας συνθήματα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα και τον υπονομευτικό ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Βέροια

Η Κ.Ο. Βέροιας του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε εξορμήσεις ενημέρωσης του κόσμου της περιοχής για τον αντεργατικό νόμο όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ συμμετείχε με μαχητικό μπλοκ που έδωσε τον τόνο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κάλεσαν τα εκπαιδευτικά σωματεία και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησε την ίδια αντεργατική πολιτική ως κυβέρνηση, εμφανίστηκαν ξανά με σκοπό να εξαργυρώσουν την αγανάκτηση του κόσμου, η παρουσία τους παρ’ όλα αυτά ήταν υποτονική. Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή, αναιμική συγκέντρωση, διασπώντας τον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων, ενώ το Εργατικό Κέντρο Βέροιας έσπασε τη σιγή ιχθύος που τηρούσε τόσο καιρό απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, για να καλέσει τους εργαζόμενους της Βέροιας στην απεργία της 10 Ιούνη να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη(!), υπονομεύοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην πόλη. Παρά τις υπονομευτικές πρακτικές των παραπάνω, οι απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από σχετική μαζικότητα και έντονη μαχητικότητα, ιδιαίτερα δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο εργατολαϊκό κίνημα της περιοχής.Τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ στην πόλη ήταν και πάλι παρόντα στην απεργία της 16ης Ιούνη και σε αυτή τη μάχη, στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, δίνοντας τον τόνο στην πορεία και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα ΝΔ-Χατζηδάκη.

Βόλος

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στον Βόλο συμμετείχε με δικό της μπλοκ και πανό η ΕΡΓΑΣ. Το προηγούμενο διάστημα η Κ.Ο. Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε εξορμήσεις, μοιράσματα προκηρύξεων και αναρτήσεις πανό, καλώντας το λαό της πόλης να συμμετέχει στις διαδηλώσεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο.

Ηράκλειο

Οι μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης ενόψει της ψήφισης του αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης της Δεξιάς. Το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΕΡΓΑΣ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος κατήγγειλαν την ακύρωση της απεργίας στις 3/6 και την πολυδιάσπαση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που επιβάλλουν στο εργατολαϊκό κίνημα τόσο το ΠΑΜΕ όσο και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η Κ.Ο. Ηρακλείου του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό της μπλοκ και πανό στις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλέστηκαν από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ τόσο στις 10 όσο και στις 16 Ιούνη, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος απηύθυνε χαιρετισμό στους χιλιάδες απεργούς, καταγγέλλοντας τις αντεργατικές-αντιλαϊκές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και των ιμπεριαλιστών πατρώνων τους.

Λαμία

Το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας-ΕΚΠΕΦ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) ήταν εξαφανισμένο από την πόλη της Λαμίας στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10/6 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Κανένα κάλεσμα στην απεργία. Καμία αφίσα ή έστω μια ανάρτηση στο site του. Τελικά σε πρωτοσέλιδο(!) τοπικής εφημερίδας απαθανατίζονται σε φωτογραφία τα μέλη του ΔΣ με «αγωνιστικό» πανό στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα… Το ΕΚΛ (ΠΑΜΕ), το δεύτερο εργατικό κέντρο, πραγματοποίησε μικρή συγκέντρωση στη πλατεία Ελευθερίας.
Παρόμοια η κατάσταση και στην απεργία στις 16/6. Το ΕΚΛ κάλεσε σε πρωινή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Το ΕΚΠΕΦ κάλεσε σε συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Διάκου. Έτσι μακριά από τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων και διασπαστικά, αντιμετωπίστηκε στο νομοσχέδιο.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, οι σύντροφοι της Κ.Ο. Φθιώτιδας το πρωί της γενικής απεργίας της 10/6 προχώρησαν σε αφισοκόλληση στο κέντρο της Λαμίας και στη συνέχεια μοίρασαν την κομματική προκήρυξη σε κεντρικό σημείο της πόλης, κάτι που επανέλαβαν και στην κινητοποίηση στις 16/6.

Καρπενήσι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και στην μικρή επαρχιακή πόλη του Καρπενησίου η απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιούνη. Με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και της επιτροπής πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί από φορείς και σωματεία, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η συμμετοχή του κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση εκφράζει την θέληση της τοπικής κοινωνίας ώστε να μην περάσει το τερατούργημα της κυβέρνησης που οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις στον περασμένο αιώνα.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και στην απεργία στις 16 Ιούνη καθώς με τους ίδιους διοργανωτές πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης το απόγευμα. Οι κινηματικές διαδικασίες φαίνεται ότι έρχονται ξανά στο προσκήνιο γεγονός αρκετά ελπιδοφόρο. Η συνέχεια προφανώς επιφυλάσσει καλύτερη οργανωτική δουλειά και συντονισμό της δράσης των ταξικών δυνάμεων της πόλης.

Ικαρία

Με σημαντική συμμετοχή κόσμου, διακριτά μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Ε.Κ. Σάμου και των Πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού στην Ικαρία, στις 10/6. Μετά από πολύ καιρό, πραγματοποιήθηκε ενιαίο κάλεσμα όλων των συνδικαλιστικών φορέων του νησιού και η μεγάλη συμμετοχή απέδειξε τις δυνάμεις που κυοφορούν οι ενωτικοί απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων, αλλά και τις ευθύνες όσων εδώ και ενάμιση χρόνο υποκύπτοντας στις πιέσεις της κυρίαρχης τάξης και της κυβέρνησης, με πρόσχημα την πανδημία κατέβασαν τα ρολά των συνδικάτων που ελέγχουν.
Από την ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων και τον ΣΕΝ Ικαρίας οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους ανέλυσαν πλευρές του νομοσχεδίου, στάθηκαν στην ανάγκη του μαζικού ενωτικού αγώνα και μίλησαν για τις ευθύνες όλων αυτών των δυνάμεων που καθυστέρησαν μήνες τώρα την ανάπτυξη των αγώνων και ακύρωσαν την απεργία της προηγούμενης Πέμπτης 3/6.
Τα μέλη της ΕΡΓΑΣ και του Μ-Λ ΚΚΕ έχοντας δώσει τη μάχη για την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης (3/6), συνέχισαν όλη την εβδομάδα να προπαγανδίζουν την απεργία με αφίσες, συζητήσεις, προκηρύξεις και με δημόσιο κείμενο και κάλεσμα για την συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση, με σημαίες τής ΕΡΓΑΣ, με την πλατιά διακίνηση του Λαϊκού Δρόμου και το μοίρασμα των ανακοινώσεων, οι σύντροφοι και συναγωνιστές της ΕΡΓΑΣ έκαναν διακριτή την παρουσία τους και την προπαγάνδιση των θέσεων της παράταξης. Διατράνωσαν το μήνυμα της πίστης στη δύναμη των αγώνων και της ανάγκης της άμεσης κλιμάκωσής τους.
Στις 16/6, αν και υπήρξε επανάληψη του κοινού καλέσματος για απεργιακή συγκέντρωση στις 12:00 στον Εύδηλο, η συμμετοχή ήταν μικρότερη. Αυτό ήταν το αποτύπωμα της εξαίρεσης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας από την απεργία, αλλά και η συνολικότερη πολιτική υπονόμευσης του αγώνα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα ρεφορμιστικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση οι δύο κοινές και για τα δεδομένα των καιρών μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις αποτελούν μια σημαντική θετική παρακαταθήκη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το