«Φρούριο» θύμιζε σήμερα η περιοχή γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου στις 20:00 μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αστυνομία είχε τοποθετήσει φράχτες, οι οποίοι ξεκινούν από την Νικολάου Γερμανού και το ύψος του πάρκινγκ της ΧΑΝΘ, συνέχιζαν μέσα στο πάρκο του Ξαρχάκου και έφταναν σχεδόν μέχρι το ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, φράχτες είχαν τοποθετηθεί και γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στη Μανώλη Ανδρόνικου είχαν τοποθετηθεί κλούβες της ΕΛ.ΑΣ.

Χιλιάδες εργαζομένων και λαού συμμετείχαν στο μαζικό και γεμάτο παλμό το συλλαλητήριο.

Οι συγκεντρώσεις έγιναν στην Καμάρα (εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αναμεσά τους η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία κλπ), στο άγαλμα του Βενιζέλου (συνδικάτα) και στην πλατεία Αριστοτέλους το ΠΑΜΕ.

Επεισόδια προκάλεσαν έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ομάδες ακροδεξιών διαδηλωτών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών – Επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους – Χρήση χημικών από την αστυνομία.

Ένταση και επεισόδια σημειώνθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο, στη διάρκεια των συλλαλητηρίων, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Ομάδα ακροδεξιών, που συμμετείχε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο. Αστυνομικές δυνάμεις τους παρεμπόδισαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου κάμψης και χημικών με αποτέλεσμα να διασπαστούν και να αποχωρήσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ψεύτικες εξαγγελίες για δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» και την παροχολογία της κατά την διάρκεια της Έκθεσης επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αποπροσανατολίσει το λαό ενόψει της νέας επέλασης που ετοιμάζεται στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, αλλά και την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μνημονιακών μέτρων και των καινούργιων αντεργατικών ρυθμίσεων που υπαγορεύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και οι βιομήχανοι.

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται η πλέον Αμερικανόδουλη κυβέρνηση στα τελευταία χρόνια, που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τις υποθέσεις των ντόπιων αστών και των ιμπεριαλιστικών πατρόνων τους. Μπλέκει λαό και νεολαία στα επικίνδυνα σχέδια του σφαγείου των λαών που ετοιμάζεται στην περιοχή μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διαβεβαίωσε τους δανειστές, τους επενδυτές, τις αγορές και τον ΣΕΒ, για την τήρηση των συμφωνημένων στόχων διαβεβαίωσε τους δανειστές, τους επενδυτές, τις αγορές και τον ΣΕΒ, , ξεκαθαρίζοντας ότι το σύνθημά του περί «νέας εποχής» έχει στον πυρήνα του αφενός μεν τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφετέρου δε την καλλιέργεια νέα αυταπατών με μεγαλεπήβολα οράματα.

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του αναπέμποντας ύμνους στις ΗΠΑ, ξεπλένοντάς τις απ’ τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει στο όνομα της «ισχυρής στρατηγικής σχέσης» και υποστηρίζοντας ότι είναι μια χώρα με την οποία μας συνδέουν αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Εξέφρασε εξαρχής την ελπίδα ότι η ΔΕΘ θα δώσει ώθηση στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών, συσφίγγοντας τις «πολιτιστικές αλλά και οικονομικές τους σχέσεις» και οδηγώντας σε στενότερη συνεργασία.Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο στα μονοπώλια απανταχού της Γης να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς «οι ευκαιρίες θα είναι πολλές».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το