Κορυφώθηκε η 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εκφράζουν τη διαφωνία τους στην κυβερνητική πολιτική και διατυπώνουν οκτώ αιτήματα

Την Πέμπτη, το σωματείο δασκάλων της Χιλής επιβεβαίωσε ότι η απεργία 48ωρη απεργία πέτυχε συμμετοχή 90% κατά την πρώτη ημέρα του αγώνα.

Η απεργία κλιμακωνόταν. Πριν από τις χειμερινές διακοπές στη Χιλή, είχε γίνει 24ωρη απεργία και τώρα κορυφώθηκε η δεύτερη φάση της 48ωρης, κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους στην προσφορά της κυβέρνησης στα οκτώ σημεία που απαιτούν.

Οι χιλιανοί δάσκαλοι ζητούν από τη διοίκηση Μπόριτς να επιλύσει και το λεγόμενο «Ιστορικό Χρέος». Με αυτόν τον όρο, οι χιλιανοί αναφέρονται στην απώλεια μισθών που υπέστησαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Augusto Pinochet (1973-1990).

Την περίοδο αυτή η διοίκηση των δημόσιων σχολείων μεταφέρθηκε από την κεντρική εξουσία στους δήμους. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, οι επαγγελματίες δεν έλαβαν αναπροσαρμογές μισθών για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών, το χιλιανό Κράτος οφείλει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 65.000 πληγέντες δασκάλους, ανέφερε η εφημερίδα La Nacion.

Η πληρωμή του ιστορικού χρέους έχει συσσωρευτεί για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και ο Πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς υποσχέθηκε στην εκστρατεία του ότι θα ήταν ένα ζήτημα προς επίλυση.

Εάν οι αρχές της Χιλής δεν καταλήξουν σε συμφωνία με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση πριν από τις 17 Αυγούστου, οι δάσκαλοι θα συζητήσουν την έναρξη μιας επ’ αόριστον εθνικής απεργίας.

Άλλα αιτήματά τους είναι η καταβολή των επιδομάτων καθυστερημένης συνταξιοδότησης, η κατάργηση της εργασιακής επιβάρυνσης, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας και η αντιμετώπιση της μαθητικής βίας στα σχολεία.

Οι χιλιανοί δάσκαλοι απαιτούν μια σειρά μέτρων για να τεθεί τέλος στη γραφειοκρατία στην εκπαίδευση. Στη Χιλή, η εκπαίδευση δεν είναι πραγματικά δημόσια, αλλά ανατίθεται σε εξωτερικούς φορείς, όπως οι δήμοι και ιδιωτικοί διοικητικοί υπάλληλοι που απαιτούν μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες εν μέσω της κρίσης ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, περιπλέκει περαιτέρω και επιβαρύνει τους δασκάλους.

Κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας Μάρκο Αντόνιο Αβίλα, ο οποίος ήταν πρώην δάσκαλος και ήταν στους δρόμους, να δηλώσει ειλικρινά τη θέση του για τα αιτήματα.

Επιπλέον, πρόκειται να αναλύσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπλήρωση αυτών των οκτώ μέτρων.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το