γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη

Πριν λίγες μέρες, τριάντα τέσσερις φοιτητικές οργανώσεις του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υπέγραψαν μια επιστολή με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η ισραηλινή βία χρόνων είναι υπεύθυνη.

Σήμερα οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, χάνουν δουλειές, ζουν επικηρυγμένοι βλέποντας τα ονόματα τους σε διαφημιστικές πινακίδες φορτηγών και στο διαδίκτυο μετά από ανηλεή πόλεμο πολιτικών, επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων ενώ πιέσεις δέχεται και το πανεπιστήμιο. Ο βομβαρδισμός αυτή τη φορά, αφορά την ακαδημαϊκή ελευθερία και απλώνεται και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

«Εμείς, οι  φοιτητικές οργανώσεις που υπογράφουμε το κείμενο, θεωρούμε το ισραηλινό καθεστώς απολύτως υπεύθυνο για όλη την εξελισσόμενη βία. Το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι το μόνο υπεύθυνο», αναφέρεται στην επιστολή. «Η ισραηλινή βία δομεί κάθε πτυχή της παλαιστινιακής ύπαρξης εδώ και 75 χρόνια…Τις επόμενες ημέρες, οι Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να σηκώσουν όλο το βάρος της ισραηλινής βίας», έγραψαν οι φοιτητές καλώντας την κοινότητα του Χάρβαρντ να αναλάβει δράση για να σταματήσει η συνεχιζόμενη «εξόντωση των Παλαιστινίων».

Η επιστολή αρχικά περιλάμβανε τα ονόματα των φοιτητικών οργανώσεων του Πανεπιστημίου  που υπέγραψαν την επιστολή -μεταξύ των οποίων και η «Harvard Jews for liberation»– αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις, τροποποιήθηκε ως εξής: «Αυτή η δήλωση συνυπογράφτηκε από έναν συνασπισμό ομάδων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, στο Χάρβαρντ. Για την ασφάλεια των φοιτητών, τα ονόματα όλων των αρχικών οργανώσεων που υπέγραψαν την επιστολή έχουν αποκρυφτεί αυτή τη στιγμή».

Τι είχε μεσολαβήσει και οι υπογράφοντες και υπογράφουσες ένιωσαν πως κινδυνεύουν; Μια πρωτοφανής ίσως στα ακαδημαϊκά πράγματα-  επίθεση από παντού. Πολιτικοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου,  επέκριναν τη στάση της διοίκησης του Χάρβαρντ που «δεν καταδίκασε» την επιστολή των φοιτητών οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως το Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς.

Ανάμεσα τους ο Λόρενς Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και επί μακρόν υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της Ουάσιγκτον, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον που δήλωσε «Έχω αηδιάσει. Δεν μπορώ να κατανοήσω την αποτυχία της διοίκησης να διαχωρίσει τη θέση της και να καταδικάσει αυτή τη δήλωση».

Η βουλευτής Ελίζ Στέφανικ (R-N.Y.) και πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγραψε το βράδυ της Κυριακής στο Χ: «Είναι αποτρόπαιο το γεγονός ότι ομάδες φοιτητών του Χάρβαρντ κατηγορούν το Ισραήλ για τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που έχουν σκοτώσει πάνω από 700 Ισραηλινούς».

Πηγή φωτο Unsplash

Η ανακοίνωση της διοίκησης

Μετά το σάλο, η διοίκηση του Χάρβαρντ εξέδωσε ανακοίνωση την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ, η οποία δεν απευθυνόταν άμεσα στις φοιτητικές οργανώσεις και  δεν καταδίκαζε ακριβώς την κίνηση των οργανώσεων, όπως περίμεναν κάποιοι.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το Χάρβαρντ από μόνο του μπορεί εύκολα να γεφυρώσει τις πολύ διαφορετικές απόψεις για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά ελπίζουμε ότι, ως κοινότητα αφιερωμένη στη μάθηση, μπορούμε να αντλήσουμε από την κοινή μας ανθρωπιά και τις κοινές μας αξίες προκειμένου να μετριάσουμε αντί να ενισχύσουμε τις βαθιά ριζωμένες εχθρότητες που είναι τόσο ανησυχητικά εμφανείς στον κόσμο», δήλωσε η διοίκηση.

Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους «διώκτες» των φοιτητών που τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια την άποψη τους.

Ακολούθησαν διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών οι οποίοι απαίτησαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοιτητών που υπέγραψαν την επιστολή, ανάμεσα τους κι ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Άκμαν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι φοιτητές υποστήριξαν τις ενέργειες τρομοκρατών.

«Αν υποστηρίζουν την επιστολή, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, έτσι ώστε η κοινή γνώμη να γνωρίζει τις απόψεις του» καθώς  «θέλει να διασφαλίσει πως η εταιρεία του και άλλες δεν θα «προσλάβουν κατά λάθος» φοιτητές που ανήκουν στις ομάδες που υπέγραψαν την επιστολή»!

Μέσα στην εβδομάδα των πυκνών αυτών εξελίξεων, ο δισεκατομμυριούχος  Άινταν Όφερ και η σύζυγός του Μπατία, παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ. Έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του πανεπιστημίου. Πηγή από το περιβάλλον τους ανέφερε πως ο βασικός λόγος της παραίτησης δεν ήταν η επιστολή των φοιτητών, αλλά η στάση της ηγεσίας του Χάρβαρντ μετά το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, όπως έγραψε ο διεθνής τύπος.

Ψάχνοντας την εξέλιξη του θέματος ξημερώματα Κυριακής, πέφτω πάνω σε διεθνή site τα οποία προωθούν ενορχηστρωμένη καμπάνια εναντίον των φοιτητών τους οποίους στοχοποιούν ως αντισημίτες.

Μάλιστα στο ψήφισμα που διαδίδουν αναγράφονται ένα προς ένα τα ονόματα των οργανώσεων και των φοιτητών, με εξαίρεση τις 4 οργανώσεις που μετά το κυνήγι κεφαλών, αποσύρθηκαν. Πίσω από αυτό μεταξύ άλλων βρίσκεται η συντηρητική ΜΚΟ η οποία ονόμασε την πρωτοβουλία «Κορυφαίοι αντισημίτες του Χάρβαρντ» με αποτέλεσμα να αντιδράσει άμεσα η Ένωση Εβραίων φοιτητών του Χάρβαρντ η οποία καταδίκασε την πρωτοβουλία, όπως και κάθε προσπάθεια «να απειληθούν ή να εκφοβιστούν» όσοι υπέγραψαν την ανακοίνωση.  Παρότι καταδικάζουμε την επιστολή σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να φτάσει στον δημόσιο εκφοβισμό ανθρώπων» υπογράμμισαν.

Τα ονόματα των φοιτητών δεν κυκλοφόρησαν όμως μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στον δημόσιο χώρο αφού ένα φορτηγό με διαφημιστική πινακίδα, στην οποία προβάλλονταν ονόματα και φωτογραφίες φοιτητών κυκλοφόρησε κοντά στο Χάρβαρντ πριν τέσσερις μέρες. Ενώ το θέμα έφτασε να αποτυπώνεται στον τύπο με τίτλους όπως «Γνωρίστε τα πρόσωπα-κλειδιά που προωθούν τον αντισημιτισμό στο Χάρβαρντ».

Τα αμερικάνικα πανεπιστήμια παίρνουν φωτιά και θέση, αλλά οι οικονομικοί δεσμοί τους με το Ισραήλ είναι ισχυροί

Δεν είναι όμως μόνο το Χάρβαρντ, σε πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής, το θέμα της Μέσης Ανατολής διχάζει και προκαλεί εντάσεις.

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, την περασμένη Τρίτη, ομάδες εκατοντάδων φοιτητών ήρθαν σε αντιπαράθεση κατά την εξέλιξη δυο παράλληλων διαδηλώσεις, μια υποστηρικτική στο Ισραήλ και μια σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους, σε μια αποκλεισμένη από την ασφάλεια πανεπιστημιούπολη, πάνω στο Μανχάτταν.

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με ανοιχτή επιστολή του καταδίκασε την αναγγελθείσα διαδήλωση της οργάνωσης Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in Palestine, SJP). Το κλίμα είναι εξίσου θερμό και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ της Ελένης Γουργού στο  The Press Project ωστόσο, υπογραμμίζει πως «Τα περισσότερα αμερικανικά Πανεπιστήμια διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με ακαδημαϊκά ιδρύματα στο Ισραήλ, επενδύουν σε ισραηλινές επιχειρήσεις, και συνεργάζονται με ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας.

Τα πιο επιφανή από αυτά δέχονται δωρεές από εξέχοντα μέλη της αμερικανοϊσραηλινής κοινότητας, και η κριτική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ είναι πιο δυσεύρετη ακόμα και από υποστηρικτές του Πούτιν. Ωστόσο, οι πανεπιστημιουπόλεις συνεχίζουν να αποτελούν εστίες αμφισβήτησης και ελεύθερης έκφρασης μιας διαφορετικής γνώμης, ακόμα και όταν πρόκειται για ακανθώδη ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό, ακόμα και όταν οι διοικήσεις τους προτιμούν ένα ακίνδυνο και σιωπηλό πανεπιστήμιο. Η επιμονή στην ελεύθερη έκφραση πολιτικών απόψεων είναι μια – σπάνια – αχτίδα ελπίδας, δηλωτική του ρόλου που μπορούν και πρέπει να παίζουν τα πανεπιστήμια σε μια κοινωνία».

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το