Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίσσονται στην αμερικανική πρωτεύουσα όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αντιδρώντας στην επικείμενη επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Σκηνές χάους στο αμερικανικό Καπιτώλιο, όπου εισέβαλαν διαδηλωτές. Αποτέλεσμα των πρωτοφανών ταραχών είναι να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και να γίνουν δεκάδες συλλήψεις -συνολικά 52- με φόντο τη συνεδρίαση για την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Οι διαδηλωτές παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου και κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο μαινόμενοι. Οι βουλευτές και γερουσιαστές απομακρύνθηκαν από το σημείο, ενώ η συνεδρίαση συνεχίστηκε με σαφή μηνύματα κατά της βίας, με χαρακτηριστικότερο αυτό του εν ενεργεία αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ο οποίος διαμήνυσε πως η βία δεν θα νικήσει.

Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, με τις Αρχές να ανακοινώνουν πως πλην της γυναίκας που τραυματίστηκε εντός τους Καπιτωλίου, έχασαν τη ζωή τους ακόμη τρία άτομα, που είχαν τραυματιστεί και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

O αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

https://twitter.com/i/status/1346897878749507587

​Το μήνυμα Τραμπ

Λίγο μετά την εισβολή ομάδας υποστηρικτών του Τραμπ στο κτίριο, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να «παραμείνουν ήσυχοι». 

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά στον Λευκό Οίκο, είχε διαμηνύσει πως «δεν θα αποδεχτούμε ποτέ» το εκλογικό αποτέλεσμα,  καταγγέλλοντας παρατυπίες και νοθεία και κατακεραυνώνοντας τα fake news των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην αμερικανική πρωτεύουσα, την πόλη της Ουάσινγκτον, αποφάσισε η δήμαρχος της πόλης, Μιούριελ Μπάουσερ.    

Όπως έκανε γνωστό μέσω ανακοίνωσής της, η Μιούρελ παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία κήρυξε μετά από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, για ακόμα 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν.

​Υπενθυμίζεται πως η δήμαρχος της πόλης είχε διατάξει απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της Ουάσινγκτον μέχρι τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης [τοπική ώρα].

​Όπως σημειώνει η Μιούρελ στην ανακοίνωσή της, η παράταση στην κατάσταση της έκτακτης ανάγκης ισχύει έως ότου υπάρξει κάτι νεότερο.

πηγή: sputnik, απε-μπε

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το