Επιχείρηση στάχτης στα μάτια του λαού αποτέλεσαν οι κινήσεις του Μητσοτάκη, τόσο ο κυβερνητικός ανασχηματισμός όσο και η καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Το περίφημο καλάθι της ΔΕΘ, που κάθε χρόνο συντηρεί το μύθο του η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης, αφορά χιλιοειπωμένες εξαγγελίες, εξαγγελίες χωρίς κανένα αντίκρισμα στο λαϊκό εισόδημα, ψιχουλάκια και χάντρες που προορίζονται για τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας και την καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων.

Η πραγματικότητα, όσο και αν συστηματικά κρύβεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανέβηκαν ανεβάζοντας τους φόρους των ακινήτων και τις τιμές των ενοικίων, είναι ότι κολοσσιαίες αυξήσεις επιβάλλονται στην ενέργεια και στο ρεύμα των νοικοκυριών, τροφοδοτώντας παράλληλα νέο κύκλο αυξήσεων τιμών στο ψωμί και στα βασικά προϊόντα, είναι η έναρξη των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, είναι η καθήλωση του κατώτερου μισθού στα επίπεδα της πείνας μετά την κυβερνητική κοροϊδία της αύξησης του 2% για το 2022. Είναι η αύξηση της ανεργίας, των λουκέτων, της φτώχειας, είναι οι παλιές και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που μαυρίζουν τη ζωή του ελληνικού λαού.
Η πολιτική του αυταρχισμού -που εξαπολύθηκε στο όνομα και με το πρόσχημα της πανδημίας- και το αντιδραστικό δόγμα της ατομικής ευθύνης -που αποτέλεσε το κύριο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας- τώρα βρίσκουν τον εχθρό στο πρόσωπο όσων διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για μια σειρά από λόγους, που πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και η ΕΕ με την πολιτική τους ενίσχυσαν.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγήκαν εργατικά συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες, κόμματα και πολίτες, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση, καθώς κλιμακώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική.

Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν μεταξύ άλλων για κατάργηση των αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης της ΝΔ, με πρώτα το εργασιακό, το ασφαλιστικό καιτις οπισθοδρομικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.

Το «παρών» έδωσαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα), στην Καμάρα (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντεξουσιαστικός χώρος, φοιτητές, κινήματα) και στη ΧΑΝΘ (ΠΑΜΕ – ΚΚΕ)

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην διαδήλωση με δικό του μπλοκ.

Σε ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: Το κράτος της ΝΔ είναι το ενισχυμένο κράτος της άγριας καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού. Είναι το κράτος που παρέχει ενισχύσεις από το δημόσιο χρήμα στους εργολάβους της ενημέρωσης, στις εταιρείες διοδίων, στις αεροπορικές εταιρίες· είναι το κράτος που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στα ξένα και ντόπια αρπακτικά, που αποκαλεί επενδυτές. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ατομική ευθύνη.

Από κει και πέρα το κράτος είναι το κράτος της εγκατάλειψης των πολιτών, χωρίς αντιπυρικά έργα, χωρίς αντιπλημμυρική προστασία, με παχιά λόγια για αποζημιώσεις στους πληγέντες, που ακόμη περιμένουν στην Καρδίτσα και στο Μάτι.
Είναι το κράτος που υποσκάπτει τη δημόσια παιδεία προωθώντας το αυτόνομο σχολείο, χωρίζοντας τους μαθητές με το ταξικό νυστέρι σε έχοντες και μη, είναι το κράτος που θέλει τα πανεπιστήμια με πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά χωρίς φοιτητές.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός των αρίστων πήγαινε στη ΗΠΑ για να γράψει τη κόρη του στα πανεπιστήμια της ελίτ, 40.000 από τις 100.000 υποψηφίους, θύματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μένουν εκτός πανεπιστημίων, εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια» ήταν η ξεδιάντροπη απάντηση της Κεραμέως προς τους 40.000, δείχνοντας στην ιδιωτική αγορά των κολεγίων που αρπακτικά αναμένει να πουλήσει πτυχία και να κατασπαράξει την πελατεία που της πρόσφερε η κυβέρνηση.

Η πολιτική της τρομοκρατίας, της μαζικής ψύχωσης που ονομάστηκε υπεύθυνη διαχείριση της πανδημίας και πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας, η πολιτική της καραντίνας, του παρατεταμένου εγκλεισμού στεφανώθηκαν με το πρωτοφανές πλιάτσικο της κυβέρνησης σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ακριβώς σαν το λύκο που χιμάει στο κοπάδι διψασμένος για αίμα.
Απαγόρευση των διαδηλώσεων, πανεπιστημιακή αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αυτόνομο σχολείο, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, χτύπημα του οχτάωρου, χτύπημα της απεργίας, των σωματείων και της συνδικαλιστικής δράσης, νέο ασφαλιστικό και ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Ένταση και μικροεπεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που πήραν μέρος στη συγκέντρωση κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από το νέο Δημαρχείο της πόλης, με τους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης, καθώς και της υδροφόρας «Αίαντας». Για τα επεισόδια αυτά έγιναν 5 προσαγωγές, από τις οποίες οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το