Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. 

Λίγο πριν τις 8:30 βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μεγαλύτερη σε όγκο (περίπου 3.000 διαδηλωτές) ήταν η πορεία στην οποία συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και κινήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ δυναμική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που αριθμούσε περίπου 2.000 άτομα. 

12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη


Ημερολογιακά μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος του καλοκαιριού. Μας έρχεται στο νου ο στίχος του ποιητή: «με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι». Είναι όμως αλήθεια πως για την εργατική τάξη και το λαό μας περισσεύουν οι σταγόνες της βροχής και λείπουν δραματικά τα καλοκαίρια εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών ιδίως των τελευταίων ετών.

Είναι δεδομένο πως, μπαίνοντας για τα καλά στο φθινόπωρο, καταρρέουν προπαγανδιστικές αφηγήσεις, σχεδιασμοί εκ μέρους της κυβέρνησης. Κι ο χειμώνας είναι έτοιμος να δείξει, για άλλη μια φορά, τα δόντια του στα εκατομμύρια των εργαζόμενων που πλήττονται απ’ την πολιτική της. Η πανδημία του κορονοϊού αποδεικνύεται αδιάψευστος μάρτυρας της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν. Τραγικά τα στοιχεία της ζωής του λαού μας όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών και της καπιταλιστικής κρίσης. Ακόμη τραγικότερη η κατάσταση το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτει ένα ζοφερό σκηνικό. Μία νέα οικονομική κρίση μαίνεται αδυσώπητα και δείχνει όλη τη σαπίλα του συστήματός τους.

Κανονικά, τέτοια περίοδο, στη Θεσσαλονίκη θα είχαμε τη «φθινοπωρινή σύναξη» των αστών πολιτικών και των παρατρεχάμενών τους. Με διακηρύξεις, μεγαλοστομίες και ψέματα για τους εργαζόμενους, υποσχέσεις για μεγαλύτερα κέρδη και πιο ασφαλή εκμετάλλευση στη ντόπια και ξένη ακρίδα. Φέτος το σκηνικό, ελέω κορονοϊού, διαφέρει. Ακύρωση της ΔΕΘ και των δραστηριοτήτων της, ωστόσο δεν πρόκειται να λείψουν οι κυβερνητικές δηλώσεις, σε στενό ηλεκτρονικό, οικογενειακό κύκλο. Κι είναι σύσσωμο το αστικό, πολιτικό σκηνικό υποταγμένο στην κυβερνητική επιχείρηση, πλήρως ενσωματωμένο. Με γυρισμένη την πλάτη στα εκατομμύρια της εργατικής τάξης και του λαού μας που υποφέρει εξαιτίας της πολιτικής τους.

Στοιχεία και αριθμοί γίνονται τις περισσότερες φορές «λάστιχο» απ’ την πλευρά της κυρίαρχης ιδεολογίας και των πολιτικών που την ασκούν. Αντί να φωτίζουν την τραγική πραγματικότητα, τη σκοτεινιάζουν. Όταν οι αριθμοί πέσουν στα χέρια των κυρίαρχων εκμεταλλευτών διαστρέφουν την αλήθεια. Την κάνουν αγνώριστη. Είμαστε σίγουροι πως έτσι θα γίνει και φέτος, παρά τις «έκτακτες» συνθήκες που επικαλούνται. Είμαστε σίγουροι πως ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θα διαστρέψουν την πραγματικότητα κάνοντάς τη αγνώριστη.

Ας τη δούμε κι εμείς απ’ την πλευρά μας. Η κρίση μαίνεται στις πλάτες του λαού για δέκατη και πλέον χρονιά, με τη φτώχεια να γιγαντώνεται. Το ΑΕΠ οδηγείται σε κατάρρευση σε ολόκληρο τον παραδεισένιο καπιταλιστικό κόσμο της ΕΕ -σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ- στο –14%. Η ανεργία εξαπλώνεται, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους και τις προβλέψεις του ίδιου παραδείσου της ΕΕ να μιλούν για ανεργία 20% το 2020 στη χώρα. Δε χρειάζεται ασφαλώς να μιλήσουμε για τα εκατομμύρια όσων «εργάζονται» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και σχέσεις. Και η επέλαση συνεχίζεται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ετοιμάζει με τους Ευρωπαίους δυνάστες και νέα αντιλαϊκά Μνημόνια.
Αυτά λένε τα στοιχεία. Αυτά μαρτυρούν οι αριθμοί και διαψεύδουν το όποιο κυβερνητικό αφήγημα, την όποια προπαγάνδα. Είναι αλήθεια πως είναι λίγες οι στιγμές οι χαρούμενες και φωτεινές για την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας. Κι είναι περισσότερος ο χειμώνας. Στις 12 του Σεπτέμβρη όμως λαός και νεολαία διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη διατρανώνοντας την πραγματικότητά τους. Πέρα από τα κυβερνητικά ψέματα, αψηφώντας όσους επιχειρούν να απαγορεύσουν, να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν. Διαδήλωσαν δίνοντας τη δική τους απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης-ΕΕ-ολιγαρχίας που υπόσχονται διαρκή χειμώνα στις ζωές τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το