Από τα Προπύλαια ξεκίνησε η συγκέντρωση δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιιμπεριαλιστικού χώρου.

Πέρα από την ακύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ ζητούμενο η απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. 

Καθολική είναι η καταδίκη και για το σχέδιο που πρότεινε ο Τραμπ για την επίλυση του Παλαιστινιακού.  

Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία: Όχι στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις

Η νέα Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και γενικά η επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό. Οι νέοι κίνδυνοι και τα εφιαλτικά σενάρια που θα αντιμετωπίσει ο λαός έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ (που εγκαινίασε το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ) και της ΝΔ (που την ολοκλήρωσε τον Οκτώβρη του 2019 με τη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Μ. Πομπέο στη χώρα μας).

Η νέα Συμφωνία μετατρέπει την χώρα σε μια απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση, την εντάσσει και την εμπλέκει ακόμη πιο βαθιά στους γεωπολιτικούς-γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Ν.Α. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική). Μετατρέπει τη χώρα σ’ ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της πολεμικής τους μηχανής, ορμητήριο για τους πολέμους και τον σφαγιασμό των λαών και την αξιοποιεί ως εξάρτημα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, πρωτίστως με τη Ρωσία αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, για το ξαναμοίρασμα της περιοχής. Ταυτόχρονα, η αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας διαμορφώνει νέα δεδομένα στην κλιμάκωση της παρέμβαση τους στη πολιτική και οικονομική ζωή.
Η νέα Συμφωνία εκπορεύεται από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, έτσι όπως καταγράφονται στο περιεχόμενο του EAST MED ACT, που προσφάτως ψηφίστηκε από το Κογκρέσο για να χρηματοδοτηθεί η αναπροσαρμογή των σχεδιασμών τους στην Ν.Α. Μεσόγειο, προβλέποντας την ωμή ιμπεριαλιστική τους παρέμβαση σε όλες τις χώρες της περιοχής με τρόπο που θυμίζει την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η νέα Συμφωνία ενσωματώνει όλα τα νέα δεδομένα που παρήγαγε τα τελευταία χρόνια η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρεί το καθεστώς λειτουργίας της αεροναυτικής Βάσης της Σούδας και προβλέπει την εκ νέου επέκταση της, αεροπορική Βάση στη Λάρισα, βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου, και τις στρατιωτικές-ενεργειακές «διευκολύνσεις» στην Αλεξανδρούπολη. Επιπρόσθετα στο Άκτιο και στην Ανδραβίδα γίνεται χρήση των στρατιωτικών αεροδρομίων από ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά αεροσκάφη αντίστοιχα, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αποθήκες πυρηνικών στον Άραξο.

Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί, έπειτα από συμφωνία των ελληνικών υπ. Εξωτερικών και Άμυνας, να «διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων…». Ενώ το ίδιο ισχύει και για τη χρήση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τις οποίες μάλιστα «χορηγείται στη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)…».


Με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, το ντόπιο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης , εμφανίζει την υποταγή του ως «αναβάθμιση της χώρας». Την εμπλοκή του στα πολεμικά δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ ως «πυλώνα σταθερότητας και εκμετάλλευση ευκαιριών». Την αμερικανόπνευστη και καθοδηγούμενη συμμαχία του με το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ και το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς της Αιγύπτου ως «διασφάλιση της Ειρήνης και της Ασφάλειας». Τη παραπέρα παράδοση του λαού και της χώρας στους ληστές και εμπρηστές του πολέμου ως «εθνικό συμφέρον» και «προστασία» στον ανταγωνισμό της ελληνικής με τη τουρκική αστική τάξη.

Την ίδια στιγμή, τροφοδοτούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό τους απέναντι στους γειτονικούς λαούς, απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, κατασκευάζοντας ψεύτικους εχθρούς του λαού μας προκειμένου να βγαίνουν λάδι τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους. Την ίδια στιγμή που είναι συνένοχοι, που έχουν βάψει τα χεριά τους με αίμα, παραχωρώντας γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών για τους πολέμους και τις επεμβάσεις.

Είναι προκλητικοί, επικίνδυνοι και αδίσταχτοι. Με κυνικό τρόπο, αντίστοιχο με εκείνο του 1948, παραδίδουν τη χώρα και το λαό έρμαια στα ιμπεριαλιστικά γεράκια. «Οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»! διαβεβαίωσε ο υπ. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τον αντιστράτηγο διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την νέα Συμφωνία για τις Βάσεις. Μόνο νέα δεινά έχει να φέρει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Παλεύουμε για την οικοδόμηση ενός μαζικού, ισχυρού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών, για ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υποτακτικούς του. Παλεύουμε για να φύγουν οι βάσεις και οι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας, με το λαό αφέντη στο τόπο του.

• ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
• ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ
• ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ-ΕΕ.
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ
• ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
• ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

ΛΑ-ΑΑΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το