Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις της 10ης Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε, με πανό και συνθήματα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, «αντεργατικό έκτρωμα»

Πάνω από 100 ήταν τα μπλοκ σωματείων, συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων που πήραν μέρος στη συγκέντρωση

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓ.Α.Σ έκαναν προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 πμ και στις 11 πμ προχώρησαν προς την Κλαυθμώνος στην συγκέντρωση των σωματείων απ΄όπου μετά ξεκίνησε η πορεία μέχρι τη βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓ.Α.Σ) ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

Το εργασιακό νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση το τιτλοφορεί με τον παραπλανητικό τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας»(!) και ο Κυρ. Μητσοτακης και τα διαφημιστικά της κυβέρνησης το πλασάρουν με το προκλητικό σλόγκαν ότι είναι «νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και ενισχύει τα δικαιώματά του»(!), θέλει να οικοδομήσει ένα νομοθετικό κέλυφος που -από τη μια- θα νομιμοποιεί και ενισχύσει την ασύδοτη εκμετάλλευση των εργαζόμενων από την εργοδοσία και -από την άλλη- θα αφοπλίζει τους εργαζόμενους από τα μέσα που έχουν για να αντιμετωπίζουν την εργοδοτική εκμετάλλευση και ασυδοσία. Γι’ αυτό και οι εργοδοτικές οργανώσεις αμέσως το υποδέχτηκαν με επαινετικά λόγια, με πρώτον τον ΣΕΒ να επισημαίνει με ανακοίνωσή του «τα θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία που περιέχει», αλλά και να δηλώνει την αχορταγιά του μεγάλου κεφαλαίου που, βλέποντας την κυβέρνηση να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του, ζητεί και πρόσθετες που να του δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία εκμετάλλευσης και πιο ισχυρό «διευθυντικό δικαίωμα» στο να επιβάλλει όρους εργασίας στους εργαζόμενους.

Η σωρεία των αντεργατικών διατάξεων που περιέχει το νομοσχέδιο, δείχνουν με πολλή σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποσκοπεί σε μια ευρεία αναμόρφωση βασικών στοιχείων του νομοθετικού πλαισίου του εργατικού δικαίου, που θα διευκολύνει και θα νομιμοποιήσει την εργοδοσία να χρησιμοποιεί την εργατική δύναμη με τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία, όσον αφορά το χρόνο και τον τρόπο εκμετάλλευσής της αλλά και με πολύ φθηνότερη την αμοιβή της.

Η προώθηση αυτής της επιδίωξης περνάει μέσα από θεμελιώδεις αντεργατικές-αντισυνδικαλιστικές αλλαγές που επιβάλλουν:
-Το ξεθεμελίωμα της ρύθμισης των όρων εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και τη γενικευμένη καθιέρωση της πρακτικής να ρυθμίζονται οι όροι εργασίας μεμονωμένα για κάθε εργαζόμενο, με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, μέσα από την οποία ο πρώτος πολύ πιο εύκολα θα μπορεί να υπαγορεύει όρους εργασίας στον δεύτερο.
-Την εκτεταμένη αύξηση του ωραρίου χωρίς αυτή να πληρώνεται και τη διευρυμένη ελαστικοποίηση του εργατικού ωραρίου σε μεγάλη χρονική διάρκεια, έτσι που το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου να διαμορφώνεται σύμφωνα με την βούληση του εργοδότη του.
-Την ενίσχυση νέων μορφών εργατικής εκμετάλλευσης.
-Την παροχή ελευθερίας στους εργοδότες να κάνουν και παράνομες απολύσεις.
-Την αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζόμενων με διατάξεις που ενισχύουν τον κρατικό έλεγχό τους και παρεμβαίνουν σε ζητήματα συνδικαλιστικής λειτουργίας της με στόχο να τη χειραγωγήσουν.
-Την παρεμπόδιση της άσκησης και της υπεράσπισης του δικαιώματος της απεργίας.

Η απόκρουση του νομοσχεδίου έχει μεγάλη σημασία τόσο για να μην γίνουν νόμος μέτρα που θα έχουν βαριές συνέπειες στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. όσο και για σηκωθεί ανάχωμα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που ετοιμάζει και άλλα ανάλογα νομοσχέδια. Με ένα από τα πρώτα να είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το σχέδιο της οποίας, τις προηγούμενες μέρες, ήλθε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο για να πάρει τη νομοθετική σειρά του, το πιθανότερο μέσα στους θερινούς μήνες. Την περίοδο που βολεύει την κυβέρνηση να πάρει αντεργατικά μέτρα και που γι’ αυτό η κυβέρνηση δρομολόγησε τη συνέχιση της κανονικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας όλο το καλοκαίρι.

Το εκτρωματικό εργασιακό νομοσχέδιο συναντά την ευρύτατη αντίθεση των εργατών και των υπάλληλων. Θέλοντας να εκμεταλλευτούν αυτήν την αντίθεση τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα και το ΚΙΝΑΛ, αν και έχουν στρώσει το δρόμο για να προωθούνται, σήμερα, οι διατάξεις του τόσο με την προγενέστερη κυβερνητική πρακτική τους όσο και τη συναινετική αντιπολίτευση που ασκούν δύο χρόνια τώρα στη ΝΔ, σπεύδουν να «πλιατσικολογήσουν» με μια δημαγωγική ψευτοαντιπολίτευση ψηφοθηρικού ψαρέματος μέσα στην εργατοϋπαλληλική δυσαρέσκεια. Ο Αλ. Τσίπρας περιφέρεται εκτοξεύοντας μεγαλοστομίες για τη «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί ενάντια στο νομοσχέδιο και απευθύνοντας «καλέσματα για έναν όχι εθιμοτυπικού χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό αγώνα για να ανατραπούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης που ξεπληρώνει γραμμάτια στο ΣΕΒ». Η Φ. Γενημματά βγάζει ψελλίσματα γι’ «αγώνα που θα δώσουμε μαζί με αποφασιστικότητα». Παράλληλα και η ηγεσία του ΚΚΕ επιδίδεται σε βροντερές καταγγελίες του αντεργατικού νομοσχεδίου με το «Ριζοσπάστη» να διατυμπανίζει ότι το ΠΑΜΕ «οργώνει» τους εργασιακούς χώρους και «δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο».

Αυτά όλα στα λόγια. Λόγια κούφια, γιατί στην πράξη τους τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης μόνο αυτό που λένε δεν κάνουν. Εκεί που οργανώνεται και διεξάγεται ο αγώνας, στο εργατικό κίνημα, μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι δυνάμεις αυτών των κομμάτων, η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαρατασσόμενες και με την παράταξη της ΝΔ και πίσω απ’ αυτές συρόμενη και η παράταξη του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, έχουν συνδράμει στην καθυστέρηση και στην υπονόμευση της διεξαγωγής ενός πανεργατικού αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, με αποκορύφωμα την ακύρωση της προκηρυχθείσας για τις 3 Ιούνη απεργίας.

Σε ανακοίνωσή του, μετά το τέλος της πορείας, το Μ-Λ ΚΚΕ επισημαίνει:

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανεργατική απεργία! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με νέα απεργία!

Χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν το μαχητικό «παρών» στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν  ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικάτων την Πέμπτη 10 Ιούνη, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη. Παρά την αρχική μετάθεση της απεργίας την οποία αποφάσισαν οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις της υποταγής και της συνθηκολόγησης, που έβαλε φρένο στην απεργία στις 3/6, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια, η συσπείρωσή τους στα συνδικάτα εκφράζει την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει μέσα στους κόλπους του εργατικού – λαϊκού κινήματος να αντιπαλέψουν την βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και το νέο αντεργατικό τερατούργημα.

Οι μαζικότατες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αποτελούν μια πολύ ελπιδοφόρα παρακαταθήκη και δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. Το δρόμο του ανυποχώρητου, εξωκοινοβουλευτικού, πανεργατικού αγώνα για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και οι συνδικαλιστικές του παρατάξεις, η ΕΡΓ.Α.Σ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, χαιρετίζουν τις σημερινές μεγαλειώδεις πανεργατικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ακόμα πιο αποφασιστικά στα συνδικάτα τους. Η 10η Ιούνη πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία της πανεργατικής μάχης που πρέπει να δώσει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, για να υπερασπίσει τις θεμελιώδεις κατακτήσεις του απέναντι στην αντεργατική θύελλα κυβέρνησης – ΕΕ – ολιγαρχίας. Με αφετηρία την 10/6, είναι ανάγκη τα συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη νέας γενικής πανεργατικής απεργίας την επόμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας έτσι τον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

Πανεργατική μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα!

Να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική!

Όλοι στον αγώνα!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το