Κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας, συγκέντρωση και διαδήλωση από πρωτοβάθμια σωματεία στις 3 Ιούνη

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη την Πέμπτη 3 Ιούνη, στις 13:00 στα Προπύλαια Περίπου στις 1.45 ξεκίνησε η πορεία και μέσω της Σταδίου έφτασε στη Βουλή.

Η συγκέντρωση αυτή έγινε κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε με δικό της μπλοκ και η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΡΓ.Α.Σ)

Διαδήλωσαν ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την κατάργηση του 8ώρου και την επίθεση στα ταξικά κεκτημένα. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή. Έντονη και προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας και των ΜΑΤ σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων πήγαν κόντρα στη διαλυτική και επαίσχυντη στάση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που, μετά την προκλητική απόφαση της ΓΣΕΕ να μην συμφωνήσει σε 24ωρη απεργία για τις 3/6 και να κηρύξει απεργία μόνο για τις 10/6, μετέθεσαν την αποφασισμένη απεργία για τις 10 του Ιούνη.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη όπου με αποφάσεις τους ορισμένα εκπαιδευτικά σωματεία προχώρησαν στην οργάνωση συγκέντρωσης και διαδήλωσης. Το ίδιο συνέβη και σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις που πραγματοποιήθηκαν πρωινά και απογευματινά συλλαλητήρια.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια καλούσαν με αποφάσεις τους ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ΣΕΚΑ, ο οποίος πραγματοποίησε μάλιστα 24ωρη απεργία, η ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, η ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας, ο ΣΕΠΕ “Ηρώ Κωνσταντοπούλου”, ο ΣΕΠΕ Δυτικής Αττικής “Κώστας Βάρναλης”, ο ΣΕΠΕ “Κώστας Σωτηρίου”, ο ΣΕΠΕ Αιγάλεω, ο ΣΕΠΕ Α΄ Αθήνας, ο ΣΕΠΕ “Αθηνά”, ο Σύλλογος εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Σύλλογος εργαζομένων ΤΕΕ με 24ωρη απεργία, ενώ στις 2 μμ καλούσε στο Υπ. Εργασίας με στάση εργασίας και το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο.

Κόντρα στη στάση των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων που αποδιοργανώνει το εργατικό κίνημα, αποσυσπειρώνει και απαξιώνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί το τσάκισμα των συνδικαλιστικών και απεργιακών δικαιωμάτων για να προωθήσει ένα καθεστώς στυγνότερης εργατικής εκμετάλλευσης, τα πρωτοβάθμια σωματεία με τις σημερινές αποφάσεις τους για συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα έκφρασαν το ταξικό ρεύμα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τώρα που μπροστά μας βρίσκεται η απεργιακή μάχη στις 10 Ιούνη.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί η στάση ορισμένων κομματιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΣΕΚ, που αν και υποτίθεται διαφώνησε με την απόφαση για μετάθεση της απεργίας, λίγο πολύ βλέπει αυτήν την εξέλιξη ως ευκαιρία στην οποία όπως το ίδιο λέει «ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ με όλες μας τις δυνάμεις την Πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη. Αξιοποιούμε την βδομάδα που προστέθηκε για να ξεσηκώσουμε ακόμα περισσότερους εργατικούς χώρους και γειτονιές… ». Με μια επιχειρηματολογία που θυμίζει αυτήν του Παναγόπουλου, το ΣΕΚ προσπαθεί να καλύψει την απαράδεκτη στάση του να μην στηρίξει με τις δυνάμεις που διαθέτει τη σημερινή κινητοποίηση. Η φωνακλάδικη ΑΡΙΣ, από την άλλη, κάλεσε σε απογευματινή συγκέντρωση σήμερα 3/6 και μετατράπηκε έτσι σε νεροκουβαλητή του ΠΑΜΕ που και με τη δική του στάση και συμβολή τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε το άθλιο έργο μετάθεσης της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης. Συνολικά ο λεγόμενος αντικαπιταλιστικός πόλος που επιδίδεται σε αφόρητους ταξικούς βερμπαλισμούς έλαμψε δια της απουσίας του.

Η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε με δικό της μπλοκ στη σημερινή κινητοποίηση και στήριξε με τις δυνάμεις της την πρωτοβουλία αυτή των πρωτοβάθμιων σωματείων, καλώντας τους εργαζομένους να αντιταχθούν στις πολιτικές που ευθύνονται για το σαμποτάρισμα των εργατικών αγώνων και την παράλυση της λειτουργίας των εργατικών συνδικάτων και να συνεχίσουν την πίεσή τους για την οργάνωση μαζικής απεργιακής πάλης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης με δικό της μπλοκ η Ταξική Πορεία και η ΟΡΜΑ και καμιά άλλη συνδικαλιστική παράταξη ή οργάνωση.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για γενικές συνελεύσεις στα σωματεία, για τον αγωνιστικό συνδικαλιστικό συντονισμό, για μαζικά συλλαλητήρια και απεργίες, για την ανάπτυξη ενός πανεργατοϋπαλληλικού μετώπου μαζικού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ:

ΕΡΓ.Α.Σ: ΤΟΡΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΗ

Προκλητικό εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα κίνηση που διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί η απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην συμφωνήσει με την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 Ιούνη και να τη μεταθέσει για τις 10 Ιούνη, καθώς και η ανάκληση της απόφασης των ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και μερικών ακόμη δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για την πραγματοποίηση απεργίας στις 3 Ιούνη.

Η πρόθεση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που ελέγχουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην οργανώσουν ένα μαζικό αποφασιστικό αγώνα ενάντια στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο έγινε φανερή εδώ και καιρό. Ενώ ήταν γνωστό ότι ετοιμαζόταν το αντεργατικό τερατούργημα, αυτές αρνούνταν να ξεκινήσουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων για την απόκρουσή του.

Χρειάστηκε να φτάσουν τα πράγματα ως τις παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου για να αναγκαστούν οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων να εξαγγείλουν 24ωρη απεργία για τις 3 Ιούνη. Μια απόφαση που έσπευσε να τη δυναμιτίσει πρώτα η ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία, καθυστερώντας τη λήψη απόφασης απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο στο πάρα πέντε της προκηρυγμένης απεργίας, πήρε απόφαση για απεργία στις 10 Ιούνη. Και μετά οι ίδιες οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ παίρνοντας πίσω τις αρχικές αποφάσεις τους!

Πρωταγωνιστές σε αυτήν την άθλια φάρσα στάθηκαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και  ΔΑΚΕ που επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά το ρόλο του στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής και της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ τη δική της υποστήριξη στη νέα υπονόμευση του συνδικαλιστικού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο πρόσφερε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πόσο κούφιες και υποκριτικές είναι  οι κραυγές της για τη δήθεν “μητέρα των μαχών”.

Το άθλιο έργο ακύρωσης της απεργίας της 3 Ιούνη ολοκληρώθηκε και με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, που ήδη από τις προηγούμενες μέρες άρχισε να “στρίβει το νόμισμα” του μαζικού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα διακινώντας στα συνδικάτα, ως “απάντηση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο”, τη συλλογή υπογραφών για “πρόταση νόμου”! Η παράταξη του ΚΚΕ που της περισσεύουν οι δημαγωγίες για “ταξικούς αγώνες” και οι καταγγελίες προς τις “μαφίες” της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που έβγαζε κορώνες  όλες τις προηγούμενες μέρες για την “απεργία της 3 Ιούνη”, μόλις οι “Παναγόπουλοι” έκαναν πρόταση αναβολής της απεργίας έσπευσε να ευθυγραμμιστεί μαζί τους! Και αυτό έκανε σε όλα τα Εργατικά κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ελέγχει αλλά και στο ΕΚΑ, όπου είναι πρώτη συνδικαλιστική δύναμη, αλλάζοντας με το καθοριστικό βάρος της ψήφου της την αρχική απόφαση αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, φθάνοντας να καταψηφίσει ακόμα και την πρόταση για διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη το απόγευμα. Και με περισσό θράσος βγαίνει τώρα και “καλεί για ενίσχυση του απεργιακού μετώπου”, παραπέμποντας στην απεργία της 10 Ιούνη!

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την πολιτικοσυνδικαλιστική στάση των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων που αποδιοργανώνει το εργατικό κίνημα, αποσυσπειρώνει και απαξιώνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί το τσάκισμα των συνδικαλιστικών και απεργιακών δικαιωμάτων για να προωθήσει ένα καθεστώς στυγνότερης εργατικής εκμετάλλευσης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιταχθούν στις πολιτικές που ευθύνονται για το σαμποτάρισμα των εργατικών αγώνων και την παράλυση της λειτουργίας των εργατικών συνδικάτων και να συνεχίσουν την πίεσή τους για την οργάνωση μαζικής απεργιακής πάλης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για γενικές συνελεύσεις στα σωματεία, για τον αγωνιστικό συνδικαλιστικό συντονισμό, για μαζικά συλλαλητήρια και απεργίες, για την ανάπτυξη ενός πανεργατοϋπαλληλικού μετώπου μαζικού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Να παλέψουν στις ομοσπονδίες και στα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιηθεί απεργία και στάση εργασίας στις 3 Ιούνη, να γίνουν συλλαλητήρια την Πέμπτη και να κλιμακωθεί ο αγώνας με πολύμορφες εκδηλώσεις όλες τις επόμενες μέρες και πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη.

Στην ανακοίνωσή της η Πορεία σημειώνει:

Να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών!

Όλοι στην συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια την Πέμπτη 3/6 στη 1 μμ

Εκμεταλλευόμενη για ακόμα μια φορά το μούδιασμα του λαού και των συνδικαλιστικών του οργάνων μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση προωθεί ακάθεκτη ένα αντεργατικό νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες ενός ολόκληρου αιώνα.

Η κατάργηση του οχτάωρου, η νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, το φακέλωμα των εργαζομένων που συνδικαλίζονται, όλα αυτά αποτελούν μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας και σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας, μέτρα αντιδημοκρατικά, που βαθαίνουν το καθεστώς της σύγχρονης μισθωτής σκλαβιάς.

Απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο σημαντικοί αγώνες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Προκειμένου να μπει φρένο στο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι ανάγκη οι αγώνες να κλιμακωθούν και μαζικοποιηθούν. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση στρέφουν το εργατικό κίνημα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που ελέγχονται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που συνέπραξαν στη μετάθεση της προκηρυγμένης απεργίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ από Πέμπτη 3/6, για μία εβδομάδα μετά, την Πέμπτη 10/6, ακολουθώντας τις μονομερείς και διασπαστικές ενέργειες της διορισμένης, φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σαμποτάρισε την απεργία στις 3/6, όπως είχε σαμποτάρει και την απεργία της Πρωτομαγιάς, όπου αρνήθηκε μέχρι και να καλέσει σε διαδήλωση! Η μετάθεση του αγώνα αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζομένους που είχαν αποφασίσει να απεργήσουν την ερχόμενη Πέμπτη ενώ περιορίζει τις αντιστάσεις που υψώνει ο κόσμος της εργασίας και φέρνει πιο κοντά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός στόχος των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, το έργο των οποίων σιγοντάρει «αγωνιστικά» το ΠΑΜΕ!

Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες, εργαζόμενους, άνεργους, φοιτητές και μαθητές, να διαδηλώσουμε στο πλευρό των πρωτοβάθμιων σωματείων που αντιστέκονται στον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος, και καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια την Πέμπτη 3/6, 13:00!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το