Ο καλλιτεχνικός φωτογράφος Χρήστος Καπλάνης έβαλε χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες με γεγονότα και πρόσωπα της ιστορίας.

Ο  Χρήστος Καπλάνης, που εδώ και λίγους μήνες διατηρεί μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν», όπου ανεβάζει φωτογραφίες σημαντικών γεγονότων και προσωπικοτήτων που έχει ήδη επιχρωματίσει, δίνοντάς τους μια εντελώς νέα διάσταση. Σε αυτήν τη σελίδα, καθώς και στο blog «Past in Color», έχουμε την ευκαιρία να δούμε επιχρωματισμένες φωτογραφίες από γεγονότα και πρόσωπα που άλλαξαν την ελληνική και την παγκόσμια Ιστορία, όπως ο Άρης Βελουχιώτης και ο Emiliano Zapata, ενώ δεν λείπουν πορτρέτα διασήμων από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως εκείνα της Sofia Loren και της Σοφίας Βέμπο. Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν πολλές φωτογραφίες που σκιαγραφούν πτυχές του ελληνικού τρόπου ζωής, τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, όσο και στην ελληνική επαρχία.

Ας δούμε το αποτέλεσμα:
Οι ηγέτες του ΕΑΜ Κώστας Γαβριλίδης, Γιώργος Σιάντος, Μιχάλης Κύρκος και Δημήτρης Παρτσαλίδης συζητούν στο αρχηγείο του ΕΑΜ. Αθήνα, Δεκέμβριος 1946.
Ένας στρατιώτης ξαποσταίνει πάνω σε κίονα. H Ελλάδα έχει εισέλθει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Entente και ο Παρθενώνας έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο. Αθήνα, 27 Ιουνίου 1917.

 

H πλατεία στο Μοναστηράκι, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης με τη Μαρίκα Νίνου.
Πλάκα, Ρωμαϊκή Αγορά, 1908.
Άρης Βελουχιώτης, 1944
Τυπικά κρητικά καταστήματα. Χανιά, 1916.
Έλληνες φαντάροι στον Στρύμονα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Ήπειρος, Καφενείο στου Λιά (Φιλιατών), 1971.
Καφενείο στη Κωνσταντινούπολη,1880
Ελληνική σημαία σε τουρκική συνοικία της Σμύρνης, Μάιος 1919
O Αλέξανδρος Παπαναστασίου με τα μέλη της πρώτης του Κυβέρνησης λίγο πριν το δημοψήφισμα για την ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας (στα δεξιά του ο υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Κονδύλης), Αθήνα, 1924.
Η Virginia Woolf το 1902.
Στιγμιότυπο από μάχη στον Ισπανικό Εμφύλιος, Βαρκελώνη 1936.
Πρέβεζα, Οκτώβριος 1912. Έλληνες στρατιώτες φωτογραφίζονται σε καταληφθέν τουρκικό πυροβόλο στο Φρούριο Παντοκράτορος (Καρά Μπαμπ).
Φιλιππιάδα 1912. Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού περιποιούνται ελαφρά τραυματισμένους.
Χονδρέμπορος πατάτας στην Κεντρική Λαχαναγορά, Αθήνα, 1952.
Αθήνα, Πλατεία Ομονοίας 1955.
Πηγή: vice.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το