H ΔΕΗ αποφάσισε αύξηση 80% στο σταθερό τιμολόγιό της στα κρυφά, καταργώντας έτσι, την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών χονδρικής και τις ρήτρες αναπροσαρμογής, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τα αιτήματα των ανταγωνιστών της που έχαναν πελατεία. Η αύξηση δεν περιελήφθη σε κάποια από τις καθημερινές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, ήταν καλά κρυμμένη σε μια σημείωση που παρέπεμπε στον τιμοκατάλογο «Για πελάτες που έχουν ενεργοποιήσει το προϊόν έως 2/12». Έτσι, όσοι πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το τιμολόγιο αυτό θα πληρώνουν για 1.000 κιλοβατώρες 96 ευρώ, ενώ όσοι το ενεργοποιούν μετά τις 3 Δεκεμβρίου 2021 η τιμή ανεβαίνει στα 170 ευρώ (αύξηση 77,1%), με αύξηση της τιμής από τα 100 στα 180 ευρώ, αν η αίτηση δεν γίνει ηλεκτρονικά. Αντίστοιχες αυξήσεις ακολούθησαν στο πάγιο και στο νυχτερινό τιμολόγιο.

Τα σταθερά τιμολόγια έγιναν δημοφιλή το τελευταίο διάστημα, όταν οι ρήτρες αναπροσαρμογής άρχισαν να ανεβαίνουν ανάλογα με την τιμή χονδρικής η οποία ανέβηκε από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τέλη του 2020, στα 100 στις αρχές καλοκαιριού και στα 228 ευρώ τον Νοέμβριο του 2021! Ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια ξεκινούσαν από 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά πολλαπλασιάζονταν με τις ρήτρες, ωθώντας τους καταναλωτές να δέχονται υψηλότερες χρεώσεις μην ξέροντας πού θα καταλήξουν οι ρήτρες. Επίσης η ΔΕΗ μείωσε από 24 σε 12 μήνες τη δέσμευση των τιμών στο σταθερό της τιμολόγιο.

Αντίστοιχες αυξήσεις, της τάξης του 100%, είδαν με έκπληξη στους λογαριασμούς τους στις αρχές του Δεκέμβρη και τα νοικοκυριά που είχαν δελεαστεί από τις «χαμηλότερες» τιμές των εναλλακτικών εταιρειών προμήθειας ρεύματος και είχαν προτιμήσει τα σταθερά τους τιμολόγια.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα εννεαμήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021), τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, έφτασαν τα 626,5 εκατομμύρια έναντι 696 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ενώ τα αντίστοιχα κέρδη για το 2020 διαμορφώθηκαν στα 885,8 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από τα 333,6 εκατ. του 2019, σαν αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής αύξησης 20-25% που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019. Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στις κερδοσκοπικές τάσεις που εκδηλώνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει να διογκώνει τα κέρδη της αφήνοντας τους καταναλωτές στο έλεος των συνεχόμενων αυξήσεων. Και φυσικά οι αυξήσεις αυτές είδαν αμέσως την αντανάκλασή τους στις αυξημένες τιμές των διαφόρων ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα κλπ.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο Λαϊκό Δρόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική που ακολουθεί στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ενέργειας και με το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ντόπιο και φτηνό λιγνίτη, φροντίζει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών και των ξένων «επενδυτών» και όχι του Έλληνα πολίτη, καθιστώντας τη χώρα έρμαιο των αυξομειώσεων των τιμών ενέργειας, μεταφέροντας τα βάρη της «πράσινης ανάπτυξης» στην πλάτη των εργαζομένων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το