Και ενώ σχεδόν όλοι περίμεναν η επιλογή των ηλεκτρονικών διαδικασιών σε συνέλευση και αρχαιρεσίες να ξεκινήσουν με την τυπική τους επικύρωση έστω και δύσκολα ή οριακά από την κατ’ όνομα γενική συνέλευση που είχε οριστεί για το προηγούμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου, υπήρξαν ωστόσο ανατροπές.

Συγκεκριμένα, ανατράπηκε η απόφαση που πραξικοπηματικά είχε πάρει η ισχνή πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ηλεκτρονικές διαδικασίες και τελικά αποφασίστηκε η διενέργειά τους -τόσο η Συνέλευση όσο και οι αρχαιρεσίες- με φυσική παρουσία και κάλπη, όπως γίνονταν πάντα.

Είχε ήδη προαποφασιστεί από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στην ένωση να παρθεί απόφαση για ακύρωση της επιλογής για ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες και να το παλέψουν στη γενική συνέλευση.

Αυτό και έγινε, με παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τις κανονικές διαδικασίες της συνέλευσης (διοικητικός, οικονομικός απολογισμός) καταγγέλθηκε η αντικαταστατική και πραξικοπηματική απόφαση του απερχόμενου ΔΣ και με μια θεμελιωμένη επιχειρηματολογία τονίστηκε η ανάγκη για προσφυγή σε συνέλευση και στη συνέχεια σε αρχαιρεσίες με ζωντανή παρουσία των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών, φυσικά με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια πρώτη σοβαρή νίκη για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιτυχίες που έχουν καταγραφεί σε αμιγώς εργατικούς χώρους με εμβληματικά γεγονότα τον αγώνα των εργαζομένων στην e-food και στην Cosco.

Προφανώς είχε και την συμβολή της η άκαμπτη στάση που κρατήθηκε από ορισμένες δυνάμεις στο σωματείο ανάμεσά τους και από μέλη της οργάνωσής μας, για την καταγγελία και τη μάχη ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και την εφαρμογή του στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ίδιας της κατ’ όνομα συνέλευσης, παρουσιάστηκαν προβλήματα που ήταν δυσεπίλυτα και αφορούσαν είτε την ταυτοποίηση των συμμετεχόντων, είτε τη διακοπή των συνδέσεων κλπ.

Εννοείται πως η υποχώρηση των δήθεν ανεξάρτητων που έχουν την ισχνή πλειοψηφία στο ΔΣ, έγινε όταν διαπίστωναν πως έχαναν τον έλεγχο των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση, είτε από τον καταιγισμό των αντιδράσεων, είτε από την αδυναμία συσπείρωσης της δικής τους επιρροής.

Το τι θα γίνει δεν είναι σίγουρο με την έννοια πως η αναδίπλωση και υποχώρηση των «ανεξάρτητων» προφανώς έχει τακτικό χαρακτήρα και αναμένεται η εκδήλωση των πραγματικών τους προθέσεων, που κατά πάσα πιθανότητα είναι να καθυστερήσουν τις εξελίξεις.

Όμως τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να οδηγηθούν τα πράγματα διαφορετικά.

Όπως γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο του Λαϊκού Δρόμου και με έναν ορισμένο τρόπο επιβεβαιωθήκαμε «…φυσικά τώρα είναι η στιγμή να υπάρξει ένα ισχυρό μέτωπο καταγγελίας και αντίστασης για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα για τις ηλεκτρονικές διαδικασίες που βάζουν ταφόπλακα στις ζωντανές διαβουλεύσεις συζητήσεις, τα οποία πρόκειται να μεταβάλουν άρδην το τοπίο στον ζωντανό συνδικαλισμό και τις προσπάθειες διεκδικήσεων, μέσα από την επαφή των ανθρώπων, και όχι από την παγωμένη οθόνη του υπολογιστή…».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το