Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι “έντονες βροχοπτώσεις” στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Εκατοντάδες κτίρια, γέφυρες και δρόμοι καταστράφηκαν από τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” που πλήττουν την επαρχία Μπενγκουλού.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως…“διασώστες θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές με βάρκες για να διανείμουν βοήθεια” σε δεκάδες χιλιάδες ξεκληρισμένους, ενώ δεν παρέλειψαν να… προειδοποιήσουν το χειμαζόμενο πληθυσμό για την εμφάνιση επιδημιών εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν τους πενήντα από τις φονικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή που δοκιμαζόταν η επαρχία του Ντέρμπαν στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας, ανάλογη θεομηνία έπληξε και τις νότιες περιοχές της χώρας. Δεκατρία άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος ναός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Κάτω από τα χαλάσματα ανασύρθηκαν “ως εκ θαύματος ” 16 τραυματίες. Ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία ευθύνονται …”οι πιστοί που κοιμήθηκαν στο κτίριο μετά το πέρας της λειτουργίας“.

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Προστασίας συμπλήρωσε πως “ο θεός έχει τους λόγους του.. πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν το κτίριο πληρούσε τους κανονισμούς ή υπήρχε πρόβλημα“.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής προκάλεσαν ωστόσο βροχοπτώσεις και στην πρωτεύουσα του ανεπτυγμένου Καναδά, όπου η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών μέτρων –που θεωρούνται ανελαστικές και αντιαναπτυξιακές δαπάνες- έδωσε τη θέση της σε μια πιο ραφιναρισμένη επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Ο πρόεδρος Τριντό, αφού δημαγώγησε για την “ανάγκη μετριασμού των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά , με την κλιματική αλλαγή“, έβγαλε το στρατό να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, αλλά και στην κατασκευή για τα μάτια του κόσμου “πρόχειρων αντιπλημμυρικών φραγμάτων”, τη στιγμή που ολόκληρες κοινότητες βυθίστηκαν κάτω από τα νερά των φουσκωμένων ποταμών και καναλιών στην πόλη Λαβάλ, ενώ οι επίσημες αναφορές κάνουν μέχρι στιγμής λόγο για ένα νεκρό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το