Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα! Όχι στην υπονομευτική και διαλυτική πολιτική των ρεφορμιστικών δυνάμεων!

Εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές κάθε εβδομάδα κατεβαίνουν μαζικά στις πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Μάταια η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα των φοιτητών. Η εισβολή στο ΑΠΘ και η άγρια καταστολή που ακολούθησε, οι προσπάθειες να επέμβει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, συνολικά η κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περίμενε η κυβέρνηση. Οι μαζικές διαδηλώσεις των προηγούμενων δύο εβδομάδων, έδειξαν ότι το φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα δυνάμεις για να συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο. Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, η Κεραμέως εξήγγειλε πρόσφατα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως περιέγραψε, προβλέπεται η στενότερη σύνδεση της έρευνας και χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς μέσω της αξιολόγησης. Κυβέρνηση και υπουργείο ενισχύουν την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της παιδείας, του γενικότερου χτυπήματος της πανεπιστημιακής μόρφωσης, η οποία από δικαίωμα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε προνόμιο λίγων και εκλεκτών. Ταυτόχρονα προωθείται νέο χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει ανοιχτά στα εσωτερικά των φοιτητικών συλλόγων, θεσπίζοντας “ενιαίο ψηφοδέλτιο” στις φοιτητικές εκλογές για να χτυπήσει την πολιτική δράση των φοιτητικών παρατάξεων και κυρίως αυτών που αναφέρονται στην αριστερά.

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι ο δρόμος του μαζικού αγώνα. Συνεχίζοντας στο δρόμο αυτό, πρέπει να απομονωθεί η υπονομευτική στάση των ρεφορμιστικών δυνάμεων, του ΜΑΣ και των ΕΑΑΚ. Οι δυνάμεις αυτές μόλις από την επαύριο της ψήφισης του νέου νόμου κάνουν ό,τι μπορούν για να κλείσουν τον κύκλο των κεντρικών φοιτητικών κινητοποιήσεων. Αν δεν υπήρχε η πίεση του φοιτητικού κινήματος μετά την ψήφιση του νόμου, ο αγωνιστικός τους σχεδιασμός θα εξαντλούνταν στις σποραδικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους πρυτανείες για… να μην εφαρμοστεί ο νόμος και την από καιρό εξαγγελμένη πανελλαδική κινητοποίηση στις… 10 Μάρτη και μάλιστα με κεντρικό αίτημα όχι την ανατροπή του νόμου, αλλά το -κατά τα άλλα σωστό- αίτημα για το άνοιγμα των σχολών. Ο διαγκωνισμός τους μάλιστα για το ποιος από τους δύο θα ηγεμονεύσει – καπελώσει το φοιτητικό κίνημα, είναι η αιτία που στην Αθήνα, την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν ξεχωριστά καλέσματα για κινητοποιήσεις, πράγμα που διασπά τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, τη στιγμή που οι τελευταίες ενιαίες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 4/3 σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και αλλού, ήταν πάλι ιδιαίτερα μαζικές.

Στο βαθμό που υπάρχουν καλέσματα που προέκυψαν από αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων η Φοιτητική Πορεία καλεί και συμμετέχει στην κινητοποίηση στα Προπύλαια Παρασκευή 5/3 στη 1:00 και το ίδιο θα κάνει και στην κινητοποίηση στις 10 Μάρτη. Καλούμε τους φοιτητές να συνεχίσουν την αγωνιστική αντιπαράθεση στην κυβερνητική πολιτική της διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πολιτική της αστυνομικής βίας και καταστολής και ταυτόχρονα να απομονώσουν τη γραμμή της υπονόμευσης του φοιτητικού κινήματος. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, το δρόμο των γενικών συνελεύσεων και των κεντρικών διαδηλώσεων.

  • Κάτω ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος!
  • Κάτω η κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής!
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλο το λαό!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το