Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε! Να τολμάμε να νικάμε!

Πραγματική πρόκληση για χιλιάδες φοιτητές αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση, από τη μία δεν πήρε κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει την ομαλή και δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολών, δεν προχώρησε στο άνοιγμα περισσότερων αιθουσών και αμφιθεάτρων και δεν προσέλαβε το αναγκαίο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και προσωπικό καθαριότητας.

Από την άλλη, για να πετάξει από πάνω τις δικές τις βαρύτατες ευθύνες, με όχημα το εμβόλιο, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του κοινωνικού αυτοματισμού και του διχασμού των φοιτητών κάνοντας λόγο για ελέγχους πιστοποιητικών στις σχολές, εκβιάζοντας όσους φοιτητές δεν έχουν εμβολιαστεί με αποκλεισμό από την εκπαιδευτική διαδικασία αν δεν πληρώσουν οι ίδιοι για rapid test.

Την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια επιβεβαιώνει η απόφαση της νομικής ΕΚΠΑ που με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή, αίθουσες και προσωπικό όπως η ίδια αναφέρει, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει στα πανεπιστήμια 2,6 εκατομμύρια για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την τήρηση των μέτρων όπως αναφέρεται, δηλαδή στην πραγματικότητα για τον έλεγχο εισόδου στις σχολές για το ποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει τεστ και ποιος όχι. Υιοθετεί έτσι για μια ακόμα φορά το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης προκειμένου να μεταθέσει τις δικές τις ευθύνες για το άνοιγμα των σχολών στις πλάτες των φοιτητών.

     Ταυτόχρονα, η αντιεκπαιδευτική πολιτική συνεχίζεται. Η εφαρμογή του φοιτητοκτόνου νόμου Κεραμέως, αν και συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος το περασμένο διάστημα, αποτελεί βασικό μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Οι απειλές για τις διαγραφές φοιτητών, την αυτονομία των ιδρυμάτων και για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές (ανεξάρτητα αν η τελευταία περνάει από αναβολή σε αναβολή εξαιτίας της πίεση των φοιτητικών αγώνων), πρέπει να συναντήσουν την επαγρύπνηση και το αγωνιστικό ανάστημα των φοιτητών.

Ακόμα, η πάλη ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, αποτελούν βασικά στοιχεία της πάλης του φοιτητικού κινήματος. Ιδιαίτερα τώρα που 40.000 μαθητές αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και χιλιάδες άλλοι αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της μετατροπής του εμβολιασμού από υγειονομικό μέσο σε εργαλείο για το πέταγμα φοιτητών έξω από τα πανεπιστήμια.

     Ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι αυτός του μαζικού ανυποχώρητου αγώνα και της οργανωμένης πάλης μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους. Άλλωστε ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που «πάγωσαν» την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, ήταν οι αγώνες μας που έσπασαν τις φασιστικές απαγορεύσεις, που έσπασαν το κλίμα του φόβου και της αστυνομοκρατίας και που, παρά την καταστολή, το ξύλο και τις συλλήψεις, συνεχίστηκαν και οδήγησαν την κυβέρνηση σε μια σημαντική αναδίπλωση.

Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος απέδειξε ότι η κυβερνητική πολιτική, παρά την σκληρή τρομοκρατία, δεν είναι ανίκητη! Ότι η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των αγώνων του λαού και της νεολαίας μπορούν να φέρουν νίκες. Οι φοιτητές, παίρνοντας θάρρος από αυτή τη σημαντική νίκη, καθώς και από τη νίκη των εργαζομένων στη e-food που επίσης απέδειξαν πως όταν ο λαός αγωνίζεται ενωμένος και αποφασισμένος, μπορεί να νικά, αντλώντας κατάλληλα συμπεράσματα, θα πρέπει να ξαναμπούν σε τροχιά κινητοποιήσεων.

Ο αγώνας για την οριστική ματαίωση της επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για την ανατροπή συνολικά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί. Κόντρα στην αναστολή και τη διάσπαση του αγώνα, οι φοιτητές με μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να ανατρέψουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο, για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

– Μέτρα για την ομαλή και δια ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων (περισσότερες αίθουσες, προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, περισσότερα δρομολόγια από και προς τις σχολές)

– Δωρεάν τεστ για όλους τους φοιτητές

– Όχι στους αντιδραστικούς – διχαστικούς ελέγχους που αποκλείουν φοιτητές από την εκπαιδευτική διαδικασία

– Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Φοιτητική Πορεία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το