Μια σειρά από γενικές συνελεύσεις πραγματοποίησαν οι σύλλογοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τις περισσότερες να μετατρέπονται τελικά σε Διοικητικά Συμβούλια λόγω έλλειψης μαζικότητας. Οι ευθύνες, φυσικά, βαραίνουν κυρίως την «πρώτη δύναμη» -την Πανσπουδαστική-, η οποία προσπαθεί να επιβάλει μια αποκλιμάκωση, έπειτα από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων τόσο στα Γιάννενα όσο και πανελλαδικώς.

Εάν κανείς αναλογιστεί βέβαια ποια ήταν η στάση τους όταν πρωτοξεκίνησε αυτός ο αγώνας, δηλαδή συμβολικές σιωπηρές διαμαρτυρίες, συμβολικά καθόμαστε και σιωπούμε, συμβολικά ανάβουμε κεριά στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων μας και συμβολικά σκίζουμε τα εισιτήριά μας, εύλογα θα αναρωτηθεί πώς από εκεί καταλήξαμε να έχουμε για 10 μέρες μαζικότατες απεργίες και διαδηλώσεις. Η απάντηση βρίσκεται στον λαό! Έναν λαό που βράζει από οργή και αγανάκτηση, που εδώ και χρόνια βλέπει να του αρπάζουν το ένα δικαίωμα μετά το άλλο και τώρα έφτασε στο σημείο να θρηνεί και τα παιδιά του. Επομένως, εάν κάποιος πρωτοστάτησε σε αυτόν τον αγώνα δεν ήταν καμία ΠΚΣ, κανένα ΠΑΜΕ και καμία «πεφωτισμένη» πρωτοπορία, αν μη τι άλλο αυτές οι δυνάμεις ήταν που σύρθηκαν κάτω από την πίεση λαού και νεολαίας να βγάλουν και δυο καλέσματα σε απεργίες.

Τώρα, λοιπόν, που το κίνημα βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο της συνέχισης ή όχι του αγώνα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έρχονται -για ακόμη μια φορά- να σφραγίσουν το κλείσιμό του και να κατευθύνουν τον λαό στην κάλπη. Οι ίδιοι οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική δεν είχαν μισό επιχείρημα να προτάξουν όπου ερωτήθηκαν γιατί δεν κάλεσαν σε πορείες! Απέφευγαν να απαντήσουν και καλούσαν σε κλιμάκωση μέσω της συμμετοχής μας στη σύσκεψη του εργατικού κέντρου με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Εμείς ως Φοιτητική Πορεία, απέναντι στην υπονομευτική και αποπροσανατολιστική στάση της ΠΚΣ που υπονομεύει και κλείνει τους αγώνες, προτείναμε νέες γενικές συνελεύσεις όπου θα συζητηθεί και θα οργανωθεί η συνέχιση του αγώνα. Μακριά από δήθεν «αγωνιστικά» πλαίσια που διασπάνε τους αγώνες, για αγώνα στη βάση των κοινών αιτημάτων που συσπειρώνουν και χωράνε όλους τους φοιτητές. Για να μπορέσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα να συναντήσει και να συμπορευτεί πραγματικά με το εργατολαϊκό κίνημα ενάντια στην δολοφονική αντιλαϊκή πολιτική.

27/03/2023

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το