Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεάτρου και Κινηματογραφικών Τεχνών (SZFE) στη Βουδαπέστη διαμαρτύρονται για την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να μεταφέρει τον έλεγχο του ιδρύματος σε πιστούς του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν στη Βουδαπέστη την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, με προοδευτικούς ακτιβιστές να ενώνουν τους φοιτητές τους για να υπερασπιστούν την αυτονομία του πανεπιστημίου. Μέσω νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση μετέφερε την ιδιοκτησία του κρατικού πανεπιστημίου θεάτρου σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα, τα μέλη του οποίου έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ορμπάν. Ολόκληρη η διοίκηση και αρκετοί καθηγητές του πανεπιστημίου παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι. Οι μαθητές μπλόκαραν την είσοδο και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται από τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την Κυριακή, οι φοιτητές της SFZE και οι υποστηρικτές τους σχημάτισαν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα στη Βουδαπέστη ξεκινώντας από το πανεπιστημιακό κτίριο. Φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια της πόλης συμμετείχαν και αυτοί σε αλληλεγγύη. Οι διαδηλωτές υπό την ηγεσία της ένωσης φοιτητών της SFZE εκπόνησαν ένα χάρτη απαιτήσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των φοιτητών και της πανεπιστημιακής διοίκησης.

Η νυν ακροδεξιά κυβέρνηση του κόμματος Fidesz στην Ουγγαρία, της οποίας ηγείται ο Βίκτορ Ορμπάν, καταχράται την κρατική εξουσία για να ελέγχει τα πολιτικά, ΜΜΕ και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Η κυβέρνηση του Ορμπάν έχει ήδη προκαλέσει οργή από την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ουγγαρία για την προσπάθειά του να ελέγξει ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα και για τη σύμπλευσή του με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU).

Σχετικά με την κινητοποίηση της Κυριακής, οι φοιτητές του SZFE είπαν: “το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε νόμο ο οποίος επιτρέπει στο Πανεπιστήμιό μας να λειτουργεί με τρόπο ο οποίος είναι αντίθετος με τις δημοκρατικές αξίες που χαίρει το πανεπιστήμιό μας”.

Το ουγγρικό τμήμα του “Δημοκρατία στην Ευρώπη Κίνημα 2025” (DiEM 25) δήλωσε ότι με τη νέα νομοθεσία, η γερουσία του SZFE έχει ουσιαστικά στερηθεί τις εξουσίες λήψης αποφάσεων της σε θέματα προϋπολογισμού, οργάνωσης και στελέχωσης. Και αυτοί στο εποπτικό συμβούλιο, που δεν έχουν γνώση των τεχνών, είναι πρώην σύμβουλοι ή πλούσιοι επιχειρηματίες πιστοί στον Ορμπάν.

“Αυτές οι απολυταρχικές και μη φιλελεύθερες κινήσεις έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Ορμπάν, η οποία έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαλύοντας το κράτος δικαίου, περιορίζοντας την ελευθερία του Τύπου και ασκώντας έλεγχο στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιστήμες, σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει τη διδασκαλία ή την επιστημονική έρευνα που αντίκεινται στην ατζέντα της συντηρητικής κυβέρνησης”, πρόσθεσε το DIEM 25.

Αριστερές ομάδες στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένης της Táncsics – Radikális Balpárt εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές του SZFE.

πηγή: guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το