Μια δεύτερη νύχτα οργής ακολούθησε στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού 46χρονου, του Τζορτζ Φλόιντ, από φασίστα λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Εκτός από τη Μινεάπολη, διαμαρτυρίες έγιναν στο Λος Άντζελες, στο Μέμφις, στη βόρεια Μινεσότα, όπου κτίρια κάηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και εξοργισμένων διαδηλωτών.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στη Μινεάπολη από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Λένε πώς τον σκότωσε καταστηματάρχης που «προστάτευε» την ατομική του ιδιοκτησία!

Όλο το σύστημα επιχειρεί να εκτονώσει την οργή. Ο Ντόναλντ Τραμπ, οπαδός του οποίου ήταν ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε τον Φλόιντ, δήλωσε επιφυλακτικά ότι “θα αποδοθεί δικαιοσύνη”! Ο δήμαρχος της Μινεάπολης στο ρόλο του κακού αυτή τη φορά δήλωσε έτοιμος να καλέσει την Εθνοφρουρά!

Ο αιδεσιμώτατος Τζέι Τζάκσον, σημαντική προσωπικότητα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, πήγε στην Μινεάπολη για να εκτονώσει την οργή. Η αστυνομία «πρέπει να καθαρίσει το σπίτι» δήλωσε, προετοιμάζοντας το έδαφος.

«Οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να συλληφθούν αμέσως, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη τώρα», είπε με λυγμούς και ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ. «Όλοι υποφέρουμε… Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους μαύρους να πεθαίνουν”, πρόσθεσε, ενώ ζήτησε ηρεμία: «Θα ήθελα οι άνθρωποι να είναι ειρηνικοί, αλλά δεν μπορώ να τους αναγκάσω, είναι δύσκολο.»

Τα ψέματα της αστυνομίας

Νέα βίντεο καταρρίπτουν το επιχείρημα της αστυνομίας ότι ο Τζορτζ Φλόιντ αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του.

Χωρίς τις εικόνες που μεταδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα, η αστυνομία «θα είχε δώσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχε κρύψει κάτω από το χαλί το έγκλημα», κατήγγειλε ο Benjamin Crump, δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ.

Η υπόθεση θυμίζει τον θάνατο του Eric Garner, ενός αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε το 2014 στη Νέα Υόρκη από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό. Η υπόθεση αυτή είχε συμβάλει στην εμφάνιση του κινήματος Black Lives Matter.

Ο αθλητής του μπάσκετ LeBron James δημοσίευσε μια γονατιστή φωτογραφία του πρώην αμερικανικού ποδοσφαιριστή Colin Kaepernick στο Instagram και μία του George Floyd στο έδαφος με τίτλο: “Αυτός είναι ο λόγος”, προσθέτοντας: “Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; ή Είναι ακόμα τόσο συγκεχυμένο για σας;”

Για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βαρβαρότητα με στόχο τους μαύρους, ο Kaepernick είχε ξεκινήσει μποϊκοτάζ του εθνικού ύμνου, γονατισμένος στο έδαφος όταν παιζόταν, πριν από τους αγώνες του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Συγκλονίζει η μαρτυρία της γυναίκας που κατέγραψε τον βίαιο θάνατο του

Η γυναίκα που κατέγραψε με το κινητό τον βίαιο και αναίτιο θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, πατέρα δύο παιδιών, στη Μινεάπολη, επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας-εγκλήματος την επόμενη ημέρα σύμφωνα με το NowThis.

Η Νταρνέλα Φρέιζερ ξεσπά σε κλάματα και λέει στις κάμερες: «Ήμουν αυτή που κατέγραψα όλα όσα συνέβησαν. Τον είδα να πεθαίνει. Μόλις χθες βράδυ ανέβασα το βίντεο και έγινε viral. Και όλοι με ρωτούν πώς αισθάνομαι. Πώς να αισθάνομαι; Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Αυτός ο άνθρωπος ήταν εδώ ακριβώς χθες στις οκτώ η ώρα. Έβγαινα από το κατάστημα με τον ξάδελφό μου και τον είδα να κείτεται στον δρόμο. Αμέσως έβγαλα το κινητό. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Φώναζε: ‘Δεν μπορώ να ανασάνω, δεν μπορώ να ανασάνω’. Και αυτοί από πάνω τους δεν έδιναν σημασία. Τον σκότωσαν κι εγώ ήμουν εδώ δίπλα».


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το