Φήμες για σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσαν ανησυχία στη γειτονική χώρα. Πώς ξεκίνησαν, όμως, και πού αποσκοπούν οι σχετικές φήμες;

Φήμες περί ενός νέου πραξικοπήματος κυκλοφόρησαν στην Τουρκία, προκαλώντας ανησυχία. Στο θέμα αναφέρθηκαν μάλιστα και πολιτικοί, όπως ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας».

«Σε μια κατά παραγγελία έκθεση ενός think tank, με χορηγούς το Πεντάγωνο και τη CIA, διατυπώνεται με άθλιο τρόπο το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος δήθεν εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στα μεσαία κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πώς σχολίασε τις φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την πίστη του κρατικού μηχανισμού στη Δημοκρατία, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία», δήλωσε ο Τσελίκ.

«Οι φήμες για ένα νέο πραξικόπημα είναι αβάσιμες και δίχως νόημα. Όλοι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι πιστοί στο κράτος, έχουν μια αδιάλλακτη στάση σχετικά με τυχόν προσπάθειες πραξικοπήματος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα της Τουρκίας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι πιστός στις δημοκρατικές αρχές».

Πώς ξεκίνησαν οι φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία

Η φημολογία για το νέο πραξικόπημα ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης «The Nationalist Line of Turkey» η οποία εκπονήθηκε από το RAND Corporation που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι μη υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί είναι δυσαρεστημένοι με απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατέληγαν στην υπόθεση για ενδεχόμενη προετοιμασία ενός νέου πραξικοπήματος.

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Φαρούκ Λογκογλού, χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό ως «απαράδεκτο» διότι «ανοιχτά καλεί σε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

«Αυτή η οργάνωση (σ.σ. RAND) έχει σημαντική υποστήριξη από το αμερικανικό κράτος… Πρόσφατη έκθεση τραβά την προσοχή, διότι ζητεί τη δημιουργία αντιπολίτευσης στην Τουρκία πιο πιστής στην Ουάσιγκτον. Αυτή είναι μια προσπάθεια για ανοιχτή παρέμβαση στην εγχώρια πολιτική της χώρας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, αφού τα θέματα της τουρκικής εγχώριας πολιτικής, της οικονομίας και των απόψεων της αντιπολίτευσης αφορούν μόνο την ίδια την Τουρκία», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

Εντάλματα σύλληψης για 700 γκιουλενιστές

Νωρίτερα σήμερα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναζητούνται 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ανατολή.

πηγή: sputnik, in.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το