Για όσους, θέλουν να είναι πληροφορημένοι. Ότ Κουτίρ, γαλλιστί «Haute Couture» σημαίνει στην κυριολεξία «Υψηλή Ραπτική». Κάθε κομμάτι Haute Couture είναι φτιαγμένο για έναν και μόνο πελάτη. Δηλαδή τέτοια ρούχα δε θα βρείτε στα κινέζικα και στη λαϊκή. Ξεχάστε το.

Και ποιος μας λέει πως οι Γάλλοι βρήκαν πρώτοι την έννοια. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι βασιλιάδες είχαν τις προσωπικές τους μοδίστρες, ή μόδιστρους, (δεν αναφέρεται στην ιστοριογραφία το φύλλο του βασιλικού σχεδιαστή), που φρόντιζαν τη μοναδική, εντυπωσιοθηρική εμφάνιση του ανώτατου, ελέω γέννησης και όχι αξιοκρατίας άρχοντα.

Εδώ βλέπουμε την καούκα του βασιλιά των Μάγια, Πακάλ. Ο Pacal γεννήθηκε τον Μάρτιο του έτους 603 μ.Χ. σαν χτες δηλαδή. Στην Υψηλή Ραπτική, το κεφάλι έχει βαρύνουσα σημασία και γιαυτό, τα μαλλιά, η περούκα (καούκα) ή τελικά το στέμμα παίζει ρόλο. Τα πετράδια που το διακοσμούν είναι ημιπολύτιμοι λίθοι του βασιλείου τού Πακάλ.

Εδώ βλέπουμε την καούκα του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας. 2023μ.Χ. Τα πετράδια που την διακοσμούν, λεηλατήθηκαν από τις αποικίες, της ξεδοντιασμένης πια, θαλασσοκράτειρας Αλβιώνας. Εξορυγμένα στα ορυχεία διαμαντιών, ζαφειριών, χρυσού και άλλων πολύτιμων υλικών, από τα χέρια εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών δούλων.

Σημαντικό για τη σημειολογία της εξουσίας, είναι το σκήπτρο. Δήλωνε την ικανότητα του βασιλιά στη μάχη για την υπεράσπιση του λαού του.

Εδώ βλέπουμε τον Μάνσα Μούσα με το σκήπτρο του. Βασιλιάς του Βασιλείου του Μάλι μεταξύ 1306 και 1332 μ.Χ. Ο Μάνσα Μούσα έχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος Αφρικανός αυτοκράτορας που υπήρξε ποτέ, όντας σπουδαίος στρατιωτικός ηγέτης, που ωστόσο ήταν ανιψιός βασιλιά και αυτός.

Εδώ βλέπουμε τον Κάρολο της Αγγλίας. 2023μ.Χ. Τα δυο σκήπτρα που κρατά, του δόθηκαν σε αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν πήρε μέρος σε καμία μάχη για την υπεράσπιση του λαού του. Για τα πετράδια επάνω τους, σας είπαμε παραπάνω.

Στις στέψεις των βασιλιάδων, τα πολύ παλιά τα χρόνια, γινόντουσαν γλέντια τρικούβερτα και ο λαουτζίκος έτρωγε τσάμπα. Το 2023, που ο «τζάμπας πέθανε», όπως δήλωσε φιλοβασιλικός Έλληνας υπουργός, στην Αγγλία της απίθανης λαϊκής φτώχειας, ούτε ένα σάντουιτς δεν κέρασαν τους πυροβολημένους φιλοβασιλικούς που στρατοπέδευσαν έξω από το βασιλικό Μπάκινγχαμ, για να δούνε τη στέψη.

Η τελετή θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 100 εκατομμύρια λίρες (113 εκατομμύρια ευρώ), όπως αναφέρει το περιοδικό TIME. Ο Κάρολος κατά τον διεθνή Τύπο, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κληρονόμησε 500 εκατομμύρια δολάρια από τη βασίλισσα Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένων των κάστρων, των κοσμημάτων της, της συλλογής έργων τέχνης και άλλων. Για αυτή την κληρονομιά δεν πλήρωσε ούτε σεντ για φόρο κληρονομιάς στο αγγλικό δημόσιο. Ούτε σεντ για φόρους, ούτε μάχη για το λαό του.

Σε πλήρη ταύτιση με τον παππού του, (από τη μεριά του πατέρα του), πρίγκηπα Ανδρέα της Ελλάδας, που ενώ του ανέθεσαν ευθύνες στον πόλεμο στη Μικρά Ασία, εγκατέλειψε τη θέση του και γύρισε στην Ελλάδα. Πολεμούν ωρέ τα παλληκάρια! Για να καθαιρεθεί από τη θέση του λόγω «Καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού» και να καταδικαστεί σε ισόβια εξορία από την Ελλάδα, ως συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική καταστροφή.

1.400 χρόνια χωρίζουν το βασιλιά Πακάλ και 700 χρόνια το βασιλιά Μούσα, από το βασιλιά Κάρολο. Τόσο …σύγχρονα πράγματα.

Τάνια

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το