Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Υπόσχονται εργασία, μοιράζουν ανεργία!

Στην υπόθεση της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, το ΥΠΠΟΑ ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα νέο ρεκόρ αντεργατικής πολιτικής: ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η εργασία των 57 συναδέλφων αρχαιολόγων, η ηγεσία του υπουργείου, αφού προσφάτως κήρυξε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρία, μοιάζει τώρα να δρομολογεί παράταση του έργου, και μάλιστα για 22 μήνες, αλλά …χωρίς προσωπικό (!).

Θεωρούμε ότι το υπουργείο, που πριν κάποιους μήνες έδινε το ίδιο προοπτική εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους μας στην ψηφιοποίηση μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2019, τώρα όχι απλώς παραλογίζεται με τη στάση που επιλέγει να ακολουθήσει, αλλά προκαλεί. Ενώ μπορεί να εξασφαλίσει παράταση εργασίας στους αρχαιολόγους της ψηφιοποίησης, επιλέγει την απόλυσή τους, και μειώνει σε μια βραδιά τον αριθμό των αρχαιολόγων που εργάζονται με συμβάσεις ΙΔΟΧ υπό το καθεστώς της αυτεπιστασίας κατά 25% και πλέον! Η υπουργός (και η κυβερνητική πολιτική) δίνουν ευφάνταστη λύση στο πρόβλημα της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΑ με την εργασιακή θανάτωση των ομήρων!

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που πρόβαλλε ο Σύλλογός μας, εξηγώντας την αναγκαιότητα της συνέχισης και διαρκούς ψηφιακής καταγραφής των κινητών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ήταν η προστασία τους, η θωράκισή τους από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων και η αρχαιοκαπηλία.

Με αφορμή τις δημοπρασίες των Οίκων Sothebyʼs και Christieʼστις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2018 αντιστοίχως, για τις οποίες παραθέτουμε τα σχετικά links με κατάλογο πωλητέων, θυμίζουμε στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ πώς μπορούν να βρεθούν οι αρχαιότητες που έχουν απολέσει την ταυτότητά τους κυριολεκτικώς στο σφυρί.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στέκεται στο πλευρό των 57 συναδέλφων της ΔΔΕΑΜ, όπως στέκεται και στο πλευρό κάθε συναδέλφου, κάθε εργαζόμενου που διεκδικεί αυτό που θα όφειλε να νοείται αυτονόητο, το δικαίωμά του στην εργασία.

Συνεχίζουμε! Καλούμε το ΥΠΠΟΑ να πάρει πίσω τις απολύσεις!

Καλούμε τους μονίμους συναδέλφους μας να πάρουν θέση στο πρόβλημα!

Να φύγουν οι ανάδοχοι, όχι οι εργαζόμενοι απ᾽ τον Πολιτισμό!

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!



Την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου θα οργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις ενημέρωσης στις μεγάλες πόλεις της χώρας:

Αθήνα έξω από το κεντρικό κτήριο του ΥΠΠΟΑ, 13:00

Γιάννενα στο Βυζαντινό Μουσείο, 13:00

Θεσσαλονίκη έξω από το Ανάκτορο του Γαλέριου στην είσοδο για το κοινό στις 11:00, και έπειτα στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 13:30

Πάτρα στο Ρωμαϊκό Ωδείο, 13:00

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το