Η πρόταση μομφής της αλβανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα υπερψηφίστηκε από 100 βουλευτές, ενώ επτά την καταψήφισαν.

Συντριπτικά υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα τάχθηκε το κοινοβούλιο της Αλβανίας την Πέμπτη.

Την πρόταση της κυβέρνησης ψήφισαν 100 βουλευτές, ενώ επτά την καταψήφισαν.

Σύμφωνα με την  ert.gr, μετά από αυτήν την εξέλιξη, εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για πιθανή καθαίρεση, αργότερα, του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος στην Αλβανία εκλέγεται από την βουλή.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατηγόρησε τον κ. Μέτα ότι επιχειρεί να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μέτα ανέφερε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Μέτα ανακοίνωσε την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, επικαλούμενος το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός Ράμα επανέλαβε από την πλευρά του την Τρίτη ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή, 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα ταλανίζεται, τους τελευταίους μήνες, από αλλεπάλληλες — και πολλές φορές βίαιες — αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα, επιμένοντας ότι οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το