Το Πεκίνο διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ουάσινγκτον και, την Πέμπτη (27/08), ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της ασιατικής χώρας δήλωσε πως «δεν υπάρχει λόγος οι Κινέζοι να έχουν προϊόντα της Apple, εάν το WeChat απαγορευθεί στις ΗΠΑ».

Στα άκρα φαίνεται πως φτάνει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της ασιατικής χώρας να δηλώνει πως «δεν υπάρχει λόγος οι Κινέζοι να έχουν προϊόντα της Apple, εάν το WeChat απαγορευθεί στις ΗΠΑ». 

Έτσι απάντησε ο Ζάο Λιτζάν, την Πέμπτη (27/08), σε περίπτωση αποκλεισμού της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας WeChat στις ΗΠΑ, με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε:

«Αν το WeChat απαγορευτεί, τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος οι Κινέζοι να έχουν iPhone και άλλα προϊόντα της Apple».

​Ο αξιωματούχος, με την ανάρτησή του στο Twitter, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για «πειρατεία» σχετικά με την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής, που έχει αναγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, σε μια έρευνα που διεξήχθη από την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η οποία έδειξε ότι περίπου το 95% των ερωτηθέντων ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χρήση των iPhone τους εάν το WeChat συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατήγγειλε την καταστολή του Λευκού Οίκου σε εταιρείες εκτός των ΗΠΑ με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας», χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πίεση στο WeChat ως είδος «οικονομικού εκφοβισμού», καθοδηγούμενη από ιδεολογικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το WeChat, μαζί με το TikTok, έως τις 15 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, εάν δεν πωληθούν σε αμερικανική εταιρεία, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Oι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κακή ανταπόκριση στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδικαιολόγητες εδαφικές διαφορές με γειτονικές χώρες, ισχυρισμούς που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το