Στην Κόρινθο φαίνεται ότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νόμος για την αναστολή καθηκόντων σε  ανεμβολίαστους υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες δομές υγείας . Την Τρίτη 17 Αυγούστου υπεγράφη από τον Πρόεδρο του “Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής” του Δήμου Κορινθίων,  φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, η αναστολή καθηκόντων για νοσηλεύτρια που δεν έχει εμβολιαστεί.

Ήταν η πρώτη μέρα κατά την οποία οι φορείς της Υγείας μπορούσαν να εφαρμόσουν το επίμαχο άρθρο 206 του Ν. 4820/2021 για “επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας” εφόσον μέχρι τις 16 Αυγούστου εργαζόμενοι δεν είχαν προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης . Στη συγκεκριμένη εργαζόμενη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης, κατά το χρόνο της αναστολής δεν θα καταβάλλονται αποδοχές και αυτός δεν θα λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας ενώ εφόσον εμβολιαστεί, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες από την ολοκλήρωση, προκειμένου να αρθεί η αναστολή.

Την ίδια μέρα στο Βόλο, 10 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων, βγήκαν σε αναστολή εργασίας ενώ η διοίκηση του Γηροκομείου προχωρά σχετικά άμεσα στην αναπλήρωσή τους.
Καταγγελίες και αντιδράσεις

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. μαζί με τη Γαλλία, όπου εφαρμόζεται η αναστολή εργασίας για ανεμβολιαστους υγειονομικούς, ζήτημα που έχει εγείρει διάφορες συζητήσεις για τη νομική και συνταγματική του βάση σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, έντονα αντιδρά και η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητά την κατάργηση του νόμου και προειδοποιεί για “μποϊκοτάζ” του Νόμου από τους εμβολιασμένους υγειονομικούς.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το