Στη φωτό: Ο λιθόκτιστος δρόμος, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’20 και διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου. Εκεί οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στους Ναζί κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Κωστής Πετράκης

Με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα πέντε πολίτες του Δήμου Καντάνου Σελίνου, αναφέρονται στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για το λατομείο στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, μιλώντας για σκόπιμη διαστρέβλωση εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης του αιτήματος εκατοντάδων πολιτών και πολλών φορέων της περιοχής για την ακύρωση της επέκτασης του λατομείου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, «το θέμα του λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου επανήλθε στην επικαιρότητα με την από 45/2020- 6/5/2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, η οποία αποκρύπτοντας καθοριστικές αποφάσεις του ΥΠΠΟ και του ΣΤΕ για την περιοχή, αφήνει ανοικτή (για τα επόμενα 40 χρόνια) την  δυνατότητα επέκτασης του λατομείου των 59,598 στρεμμάτων σε ολόκληρη την λατομική περιοχή των 347,893 στρεμμάτων».

Μάλιστα, όπως τονίζεται στο κείμενο, «σύμφωνα με την ΜΠΕ που κατέθεσε η εταιρεία και ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, «το συνολικό εμβαδό των εκτάσεων των οποίων προβλέπεται η χρήση στα πλαίσια της λατομικής δραστηριότητας, ανέρχεται σε 109,147στρ.». Δηλαδή 50 στρ. παραπάνω από τα 59 ήδη αδειοδοτημένα για εξόρυξη».

Οι κάτοικοι της Κανδάνου κάνουν λόγο για «πλήρη απαξίωση, των συλλόγων και φορέων, των εκατοντάδων πολιτών, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου – Σελίνου από την πλειοψηφούσα περιφερειακή παράταξη του κυρίου Αρναουτάκη, ο οποίος προβοκατόρικα διαστρέβλωσε το ξεκάθαρο και με σαφήνεια διατυπωμένο αίτημα μας για ακύρωση της επέκτασης, σε δήθεν “αίτημα για κλείσιμο του λατομείου”».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, «η επισφράγιση της αρχικής (6/5/2020) απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αποδεικνύει ότι η παράληψη σε αυτήν των ιστορικών δεδομένων του φαραγγιού της Καντάνου, έγινε σκόπιμα και με δόλο, με απώτερο στόχο την επέκταση του λατομείου».

«Διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων από τις παρατάξεις των κυρίων Αρναουτάκη και Μαρκογιαννάκη, δεν είχαν καν διαβάσει το υπόμνημα μας και προφανώς ούτε τα έγγραφα που το συνόδευαν, αν και τους είχαν κοινοποιηθεί ατομικά στον κάθε έναν. Φάνηκε δε, ότι δεν ήξεραν καν προς τα που“πέφτει” το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου», αναφέρουν στο κείμενό τους οι πολίτες της Κανδάνου, υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τον ιστορικό αυτό τόπο.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι παρόντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πολίτες της Κανδάνου:

  • Παπαδοπετράκης Ευτύχης
  • Γεωργιλάκης Γεώργιος
  • Μαλανδράκης Γεώργιος,
  • Πετράκης Κωστής
  • Καρυωτάκης Κωστής

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο:

«Το θέμα του λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου επανήλθε στην επικαιρότητα με την από 45/2020- 6/5/2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, η οποία αποκρύπτοντας καθοριστικέςαποφάσεις του ΥΠΠΟ και του ΣΤΕ για την περιοχή,  αφήνει ανοικτή (για τα επόμενα 40 χρόνια) την  δυνατότητα επέκτασης του λατομείου των 59,598 στρεμμάτων σε ολόκληρη την λατομική περιοχή των 347,893 στρεμμάτων!

Στις  17-7-2020 με  υπόμνημα, που υπογράφεται από 9 συλλόγους και φορείς, 175 κατοίκους  του δήμου Καντάνου Σελίνου και πάνω από 370 αλληλέγγυους  πολίτες, (αρ. πρωτ. γραφείο Περιφερειάρχη 1461/17-07-2020) «Ζητούμε από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να λάβουν υπόψιν τους τα πραγματικά δεδομέναγια την ύπαρξη του ιστορικού τόπου και του τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο φαράγγι της Καντάνου και να συνταχθούν με το πάνδημο αίτημα της διάσωσής του, παίρνοντας απόφαση προς την αρμόδια επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Περιοχών, που να ζητά την τροποποίηση και τον περιορισμό της έκτασης της λατομικής περιοχής -αυστηρά- στα σημερινά όρια της εκμετάλλευσης των 59,598 στρεμμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του ιστορικού τόπου και η μη περαιτέρω υποβάθμιση του. »

Την πρόταση μας αυτή υιοθέτησε και  το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου – Σελίνου με την 104/30-6-2020 απόφαση του.

Η διαδικασία υλοποίησης του πολύ συγκεκριμένου  αιτήματός μας προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία   περί λατομείων, την οποία και αναγράφουμε στο παραπάνω υπόμνημα μας (αρθ 46 παρ 6, αρθ 48 παρ 9, αρθ. 49 παρ 1β του ν. 4512/2018)

Στις 11-8-2020, έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και μια μικρή αντιπροσωπία από την Πρωτοβουλία για την διάσωση του Ιστορικού Φαραγγιού, παρακολούθησε τη συζήτηση.

Παρακολούθησε για να διαπιστώσει και να καταγράψει:

  • Την πλήρη απαξίωση,των συλλόγων και  φορέων, των εκατοντάδων πολιτών, αλλά και του Δημοτικού Συμβούλιου Καντάνου – Σελίνου,  από την πλειοψηφούσα περιφερειακή παράταξη του κυρίου Αρναουτάκη, που προβοκατόρικα διαστρέβλωσε το ξεκάθαρο και με σαφήνεια διατυπωμένο αίτημα μας,  σε δήθεν “αίτημα για κλείσιμο του λατομείου”.

Ταυτόχρονα η πλειοψηφούσα παράταξη υποβάθμισε το αίτημα σε συζήτηση, υποτιθέμενη (!), χωρίς λήψη απόφασης, οπότε δεν το έθεσε καν σε ψηφοφορία.

Σε μια δήθεν συζήτηση, αφού  από τον Πρόεδρο του ΠΣ, δόθηκε ο λόγος μόνο σε έναν από τα μέλη της πρωτοβουλίας (και αυτό εν συντομία) ενώ δεν επιτράπηκε να μιλήσουν καθόλου ο δημοτικός σύμβουλος κ Γεωργιλάκης,ούτε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καντανιωτών Αττικής κ Μαλανδράκης, ούτε βέβαια να απαντηθούν τα ασύστολα ψέματα που οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εκτόξευαν ενάντια στο, καθόλα, δίκαιο αίτημα μας.

  • Την εμμονή της πλειοψηφούσας  περιφερειακής παράταξης στην από 6/5/2020 απόφαση της, η οποία αποκρύπτει τα ιστορικά δεδομένα του φαραγγιού της Καντάνου. Έτσι όχι μόνο δεν έλαβε, όπως ζητήσαμε νέα απόφαση προς την επιτροπή καθορισμού λατομικών περιοχών, που να εκφράζει το πάνδημο αίτημα μας, αλλά ούτε καν θέλησε να διορθώσει με «ορθή επανάληψη» την επίμαχη απόφαση, βάζοντας  έτσι ένα τέλος,  στην όποια υποτιθέμενη “παρανόηση” από μέρους μας που, ισχυρίζεται ότι υπάρχει.

Η επισφράγιση ως έχει, της αρχικής (6/5/2020) απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αποδεικνύει ότι, η παράληψη σε αυτήν, των ιστορικών δεδομένων του φαραγγιού της Καντάνου, έγινε σκόπιμα και με δόλο, με απώτερο στόχο την επέκταση του λατομείου, βήμα-βήμα, στα 348 στρ.

Επέκταση του λατομείου, την οποία προσπαθούν να επιβάλλουν ως μονόδρομο, αφού η πλειοψηφούσα περιφερειακή παράταξη αρνείται να προτείνει προς την επιτροπή καθορισμού  λατομικών ζωνών (εκτός από τον περιορισμό της λατομικής περιοχής)και την έναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης νέου λατομικού χώρου για την περιοχή του δήμου Καντάνου – Σελίνου, όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες (ήδη από το 2013), αλλά και προσφάτως ο δήμος Καντάνου – Σελίνου με την σχετική απόφαση του, ζητούν.

  • Διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία επέκτασης του λατομείου, έχει ήδη ξεκινήσει  με την αρ. πρ. 20/2020  από τις 29/4/2020 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης  (ΑΔΑ: 6Ν177ΛΚ-5ΟΘ) που εγκρίνει την λειτουργία μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, μονάδας παραγωγής ασφαλτομείγματος και μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.). 

Σύμφωνα με την ΜΠΕ που κατέθεσε η εταιρεία και ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (σελ. 30)  «το συνολικό εμβαδό των εκτάσεων των οποίων προβλέπεται η χρήση στα πλαίσια της λατομικής δραστηριότητας, ανέρχεται σε 109,147στρ.». Δηλαδή 50 στρ. παραπάνω  από τα 59  ήδη αδειοδοτημένα για εξόρυξη!!.

  • Καταγράψαμε το κλίμα εφησυχασμού, που προσπάθησε στο τέλος της συζήτησης, να περάσει ο Περιφερειάρχης, σχετικά με την προώθηση της μελέτης ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού δρόμου,  που δεν πείθει,.

Πρώτον γιατί δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ανάδειξη ιστορικού μνημείου, απογυμνωμένου από το φυσικό του περιβάλλον, εν μέσω «κρανίου τόπου»και δεύτερον γιατί όπως ανέφερε προσφάτως ο πρώην δήμαρχος Καντάνου κ. Δασκαλάκης σε δημοσίευμα του στα ΧΝ (27-6-2020): «Το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή και την ιστορική και περιβαλλοντική αξία του που πράγματι αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Αρναουτάκης τότε (το 2010) για προεκλογικούς και μόνο λόγους δεσμεύτηκε δημόσια για την υλοποίηση του έργου, ύστερα όμως που εξελέγην περιφερειάρχης ο ίδιος το απένταξε όπως βέβαια έκανε και για άλλα έργα της περιοχής».

  • Καταγράψαμε ακόμη την απουσία από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δημοτικής Αρχής Καντάνου – Σελίνου, η οποία αν και ενημερώθηκε έγκαιρα από μέλη της πρωτοβουλίας, θεώρησε σκόπιμο, για λόγους που αυτή γνωρίζει και εμείς υποθέτουμε, να μην υπερασπιστεί εμπράκτως την 104/30-6-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και συγκεκριμένα η πλειοψηφούσα παράταξη με τις από 45/2020 – 6/5/2020  και 20/2020 – 29/4/2020 ( Επιτροπής Περιβάλλοντος) αποφάσεις του, επανέφερε στο προσκήνιο -εν μέσω καραντίνας– το θέμα της επέκτασης του Λατομείου στο “πολύπαθο”  ιστορικό φαράγγι της Καντάνου. Ίσως πίστευε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα γίνουν γνωστές στην τοπική  κοινωνία, ή είχε εσφαλμένες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου αντιδράσεις.

Έσφαλε και στα δυο!

Έχουμε καθήκον και ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους αγώνες των προγόνων μας, που έγιναν σε αυτόν τον τόπο. Ταυτόχρονα  να αναδείξουμε,  να διαφυλάξουμε και  να παραδώσουμε αλώβητη την ιστορική μνήμη που συνδέεται και εκπορεύεται απ’ αυτόν τον τόπο στα παιδιά μας.

Και αυτό θα πράξουμε.

Το μόνο που κατάφερε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυτήν την στάση του ήταν να αφήσει ερωτηματικά και να αμαυρώσει την δική του ιστορία.

ΥΓ1: Ευχαριστούμε θερμά τις παρατάξεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, της ”Ξαστεριάς” και της “Ανυπόταχτης Κρήτης” που στήριξαν το δίκαιο αίτημα μας .

ΥΓ2: Διαπιστώσαμε τέλος με λύπη μας ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων από τις παρατάξεις των κυρίων Αρναουτάκη και Μαρκογιαννάκη, δεν είχαν καν διαβάσει το υπόμνημα μας και προφανώς ούτε τα έγγραφα που το συνόδευαν, αν και τους είχαν κοινοποιηθεί ατομικά στον κάθε έναν. Φάνηκε δε, ότι δεν ήξεραν καν προς τα που“πέφτει” το  ιστορικό φαράγγι της Καντάνου».

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το