Μετά από προγραμματισμένο έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο της ΠΝΟ στις 16/7/2021, στο οποίο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ Βιτουλαδίτης Χρήστος, διαπιστώθηκαν σωρεία παραβιάσεων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ Πορθμείων στα πλοία της γραμμής “FIOR DI LEVANTE” και “MARE DI LEVANTE” της εταιρείας LEVANTE FERRIES

Ενδεικτικά στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα παρακάτω προβλήματα.

Στα συγκεκριμένα πλοία της γραμμής δεν τηρούνται οι ώρες ανάπαυσης, γίνεται υπέρβαση ωραρίων, δεν δίνονται και δεν πληρώνονται οι διανυκτερεύσεις στα μέλη του πληρώματος. Ατομικές Σ.Σ. Εργασίας όπως αναφέρονται συγκεκριμένα στο Bonus αλλά και την ώρα διακοπής η οποία δεν δίνεται στα μέλη του πληρώματος, απλήρωτες υπερωρίες Σαββάτων – Κυριακών.

Ανύπαρκτη σε όλα τα πλοία η ενδιαίτηση πληρώματος όπως και σε έλεγχο που διενήργησε ο Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ με λιμενικούς στο λιμάνι της Ζακύνθου διαπιστώθηκε ότι στα μέλη του πληρώματος στα γκαράζ δεν είχαν παρασχεθεί κίτρινα διακριτικά (κίτρινα γιλέκα), παπούτσια ασφαλείας κ.λπ.

Επίσης την ώρα της φόρτωσης διαπιστώθηκε επικίνδυνη φόρτωση στα ΙΧ, αφού δεν υπήρχε τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από όχημα σε όχημα αλλά και μη τήρηση στις κίτρινες γραμμές με αποτέλεσμα σε περίπτωση ανάγκης του πλοίου (ατυχήματος) να μην μπορούν τα μέλη του πληρώματος να μεταφέρουν τα μέσα πυρόσβεσης στο σημείο που θα προέκυπτε ανάγκη!!

Συστηματικά και κατά εξακολούθηση διαπιστώνεται η παραβίαση της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 4 της ΣΣΕ χωρίς οι λιμενικές αρχές και το ΥΕΝ να παρεμβαίνουν ….

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ενώ γίνεται παρακράτηση των μηνιαίων εισφορών των Ναυτεργατών υπέρ της ΠΝΟ αυτές δεν αποδίδονται στην Ομοσπονδία!!

Στο τέλος του ελέγχου επιχειρήθηκε η σύνταξη κοινού πορίσματος με τις ανωτέρω διαπιστώσεις.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ωμή παρέμβαση από το ΥΕΝ και συγκεκριμένα από τον Διευθυντή Ναυτικής Εργασίας Αντώνη Δουμάνη ο οποίος και παρενέβη με σκοπό να μην καταγραφούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις!!!

Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης των διαπιστωμένων προβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Ε.Ν και η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας λειτουργούν ως μηχανισμός των εφοπλιστών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη όλα τα μέλη της ΠΝΟ διαφώνησαν και αποχώρησαν από το Λιμεναρχείο.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ Χρήστος Βιτουλαδίτης και τα μέλη της ΠΝΟ διαφώνησαν και αποχώρησαν από τον έλεγχο παρωδία που υποτίθεται ότι ήθελε να διενεργήσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η ΔΝΕΡ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το