ΠΕΝΕΝ

Με το παρόν έγγραφό μας θέλουμε για πολλοστή φορά να επισημάνουμε ότι για πληθώρα Ναυτεργατικών προβλημάτων που έχουμε αποστείλει στο ΥΕΝ, τις αρμόδιες υπηρεσίες του και τις Λιμενικές αρχές Πειραιά, ότι αυτά παραμένουν άλυτα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εφοπλιστική αυθαιρεσία και να καταστρατηγούνται ασύστολα τα Ναυτεργατικά δικαιώματα όπως είναι θεσπισμένα στην Ναυτική νομοθεσία και στην ισχύουσα ΣΣΕ.

Το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το τμήμα Ναυτολογίας σε αυτό, ενώ στα λόγια κόπτονται για τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, στην πράξη αδρανούν, σιωπούν και δεν προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των προβλημάτων που και οι ίδιοι έχουν επαναλαμβανόμενα διαπιστώσει!

Πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη τακτική η οποία συνιστά τον βασικότερο παράγοντα τα προβλήματα αυτά να διαιωνίζονται στο διηνεκές!

Ενδεικτικά στοιχεία που θεμελιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό μας αποτελούν τα παρακάτω προβλήματα.

–          Συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή και εξόφληση δεδουλευμένων μισθών στα διάφορα πλοία της Ακτοπλοΐας με κορυφαία τα πλοία της SEAJETS.

–          Έχουμε καταγγείλει και οι μεικτοί έλεγχοι το διαπιστώνουν ότι δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες υπερωρίες, χωρίς ωστόσο έως και σήμερα οι υπηρεσίες αυτές να ανταποκρίνονται στα πιο στοιχειώδη καθήκοντά τους!

–          Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν το περασμένο διάστημα (με την συμμετοχή του Κ.Λ Πειραιά και της Τμηματάρχου Ναυτολογίας) διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σε συγκεκριμένα πλοία που αφορούν τα ωράρια εργασίας, τις ώρες ανάπαυσης, την μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, την μη ορθή καταγραφή και αντίστοιχη απόδοση της έξτρα αμοιβής για την έχμαση και απέχμαση σε σειρά πλοίων όπως π.χ είναι τα RoRoστα οποία έγινε συγκεκριμένος έλεγχος!

–          Ανάλογο πρόβλημα διαπιστώθηκε με την μη χορήγηση διανυκτερεύσεων σε Ακτοπλοϊκά πλοία η οποία είναι κατοχυρωμένη στην ΣΣΕ αλλά παρά ταύτα δεν χορηγείται.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω που τα στοιχεία (καταγγελίες) τους βρίσκονται στα συρτάρια ΥΕΝ – ΔΝΕΡ – Κ.Λ. Πειραιά – Ναυτολογίας, ως «απάντηση» εισπράττουμε την κραυγαλέα σιωπή και αδιαφορία!

Σε ορισμένα από τα ανωτέρω ανεπισήμως μας δηλώνεται ότι έχουν επιβληθεί οι νόμιμες κυρώσεις, τις οποίες εμείς αγνοούμε αφού ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί, αλλά και στην περίπτωση που έχει γίνει αυτό, πρόκειται για ποινές «χάδια» αφού οι Ακτοπλοϊκές εταιρίες αρνούνται την συμμόρφωσή τους.

Ενημερώνουμε τον Υπουργό Ε.Ν, την ιεραρχία του Λ.Σ και κάθε άλλον αρμόδιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε στο ελάχιστο την εφοπλιστική παραβατικότητα αλλά και την πρωτοφανή αδράνεια των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών που κατά την γνώμη μας συνιστά πρακτική υποταγής στα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Εάν αυτές οι υπηρεσίες θεωρούν ότι με αυτή την απαράδεκτη στάση τους έχουν ξεμπερδέψει, διαπράττουν μεγάλο σφάλμα.

Τους καλούμε για τελευταία φορά να αναλογισθούν τις βαρύτατες ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα που αντιστοιχούν στα πιο στοιχειώδη καθήκοντά τους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ και οι εφοπλιστικές εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το όργιο αυθαιρεσίας, τους καθιστούμε υπεύθυνους και υπαίτιους για την αγωνιστική δράση την οποία θα δρομολογήσουμε για κάθε παράβαση άμεσα.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                     Βιτουλαδίτης Χρήστος

Υ.Γ. Το ανωτέρω έγγραφο εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το