Με τους συνήθεις διθυράμβους τόσο ο πλήρως αναξιόπιστος υπουργός Εργασίας (τρόπος του λέγειν) Βρούτσης, όσο και τα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ανακοίνωσαν τη μείωση των εισφορών για μισθωτή εργασία από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Η μείωση ωστόσο αυτή δεν θα αφορά το σύνολο των μισθωτών, παρά μόνο όσους απασχολούνται με πλήρη απασχόληση. Το οποίον σημαίνει πως αφορά μόνο όσους εργάζονται με όποιον τρόπο, πενθήμερο ή εξαήμερο και για 40 τουλάχιστον ώρες την βδομάδα.
Για τη μη μετρήσιμη μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, στην οποία κολυμπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, δεν προβλέφθηκε φυσικά κάτι.

Η κυβέρνηση διατείνεται πως με τον τρόπο αυτό δίνει κίνητρα και στηρίζει την πλήρη απασχόληση. Η αλήθεια είναι όμως πως η στήριξη της απασχόλησης θέλει διαφορετικά μέτρα και διαφορετικές πολιτικές.
Είναι επίσης αλήθεια πως η ασφάλιση στη χώρα μας -πάντα σε σύγκριση με το επίπεδο της περίθαλψης, τις παροχές και το ύψος των συντάξεων- είναι δυσανάλογα ακριβή· κύρια για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και για τη θάλασσα των μικρών και μεσαίων οικονομικών μονάδων.

Για να δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ η μηνιαία μείωση που θα αφορά τον εργαζόμενο θα είναι 2,73 ευρώ ενώ για τον εργοδότη θα είναι 3,11 ευρώ. Δηλαδή σε ποσοστά θα είναι 0,42% για τους εργαζόμενους και 0,48% για τους εργοδότες.

Τα ποσοστά ανεργίας και επιδοτούμενων ανέργων

Στο μεταξύ μελανά είναι τα χρώματα για τους δείκτες της ανεργίας η οποία είναι και μόνο η καταγεγραμμένη.

Έτσι το ποσοστό της ανεργίας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (Απρίλιος) ανέρχεται σε 21,73%, με το ποσοστό της ανεργίας να είναι για όλο το 2019 σε ποσοστό 17,3%. Πάνω λοιπόν από 4,5 μονάδες η αύξηση του ποσοστού ανεργίας για το 2020, πράγμα που σημαίνει πως επιβεβαιώνεται το απαισιόδοξο σενάριο του ΙΝΕ (Ινστιτούτο Εργασίας) της ΓΣΕΕ, που βλέπει το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το όριο των 20 μονάδων συν ένα. Και φυσικά, σε αυτά μιλάμε μόνο για την επίσημη ή καταγεγραμμένη ανεργία.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πόσοι από τους εγγεγραμμένους άνεργους είναι αυτοί που λαμβάνουν επιδότηση ή αυτό τέλος πάντων το βοήθημα ανεργίας. Από στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων αντιστοιχεί σε μόλις 16,23% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων, πράγμα που σημαίνει πως η πλειοψηφία παραμένει χωρίς επιδότηση και ένας θεός ξέρει πώς τα βγάζουν πέρα αυτοί οι άνεργοι και οι οικογένειές τους.

Τη χυδαία απάντηση την έδωσε πριν λίγο καιρό ο Άδωνης Γεωργιάδης συμπεραίνοντας πως «δεν υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι, γιατί όλοι αυτοί για να υπάρχουν και να ζούν ακόμα, σημαίνει πως δουλεύουν μαύρα» όπως περίπου είπε.

Είναι βέβαια απορίας άξιο να αναρωτηθεί κανείς πώς θα ζούσε ο πολυπράγμων ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης εάν έστω και για ένα χρόνο ζούσε με το επίδομα ανεργίας, ή και χωρίς κανένα επίδομα, για να δούμε τότε πόσα απίδια χωράει ο σάκος του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το