Με τροπολογία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου η κυβέρνηση περιέκοψε τα ήδη πετσοκομμένα αναδρομικά 11 μηνών των συνταξιούχων που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ στους συνταξιούχους θα δίνονταν 3,9 δισ. ευρώ. Με νομοθετική παρέμβαση (τροπολογία στη Βουλή) η κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να ακυρώσει, ουσιαστικά, τη δικαστική απόφαση επιβάλλοντας τη μη καταβολή των 3,9 δισ., κόβοντας το συνολικό ποσό κατά 65% και επιστρέφοντας μόνο το 1,4 δισ.! Μάλιστα η τροπολογία αφορά την επιστροφή των αναδρομικών μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης εκείνου του διαστήματος καθώς και των άλλων περικοπών. Με αυτό τον τρόπο περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι με συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ δεν θα πάρουν τίποτα πίσω.
Εδώ φυσικά αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν όλες τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν γίνει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το ΣτΕ αναγνώρισε αναδρομικά μόνο για το διάστημα Ιουνίου 2015 με Μάιο 2016. Μάλιστα πατώντας στον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου το ΣτΕ απόρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση μετά την ψήφιση του νόμου.
Όσο προκλητική είναι η στάση της κυβέρνησης, άλλο τόσο είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει τη μη καταβολή όλων των αναδρομικών, ενώ ακολούθησε την ίδια απαράλλακτη αντιασφαλιστική πολιτική πολιτική και πάνω στο δικό του ν. Κατρούγκαλου “πατήσανε” και το ΣτΕ και η κυβέρνηση για το κούρεμα των συντάξεων.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφήνει να δοθούν ούτε και αυτά τα ακρωτηριασμένα απο το ΣτΕ αναδρομικα στους συνταξιούχους.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που λέει πως δεν υπάρχουν τα “δημοσιονομικά περιθώρια” για να δοθούν στους συνταξιούχους μερικά μόνο αυτά που τους έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια, έχει ανοίξει τις δημοσιονομικές κάνουλες και διοχετεύει δεκάδες εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλοκλινικάρχες, μεγαλοκαναλάρχες.
Η κυβερνητική απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποτελεί προπομπό της αντιασφαλιστικης πολιτικής που προτίθεται σύντομα να κλιμακώσει, όπως ήδη φαίνεται από τις αναγγελίες της για την προώθηση σχεδίου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το