Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής με την οποία ενεργοποιείται η παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 (όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του, από την παρ. 2 του άρθρου 49 του Ν. 4472/2017) με την οποία δίνεται η δυνατότητα, ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, να λειτουργούν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα και άλλες Κυριακές πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση μετά από 112 χρόνια δίνει τη χαριστική βολή και ουσιαστικά καταργεί οριστικά την κυριακάτικη αργία. Επιτρέπει δε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όλες τις Κυριακές του χρόνου!

Έτσι, οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τρίγωνο Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους. Δηλαδή και τους μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Σήμερα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Το μέτρο, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, θα ενεργοποιηθεί όχι τον προσεχή Νοέμβριο, αλλά τον Νοέμβριο του 2021.

Να σημειωθεί ότι, μετά το πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις τον Αύγουστο, τη διευκόλυνση των απολύσεων εν μέσω πανδημίας, τον… σχεδιασμό του Χρ. Πισσαρίδη για απελευθέρωση απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων των εργαζομένων, τώρα καταργείται -μέσω της Περιφέρειας;- και η κυριακάτικη αργία.

Η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως και για περιφέρειες της χώρας, καταργώντας οριστικά την κυριακάτικη αργία.

Ήδη στον κλάδο του εμπορίου η κατάσταση είναι οξυμένη. Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι εργάζονται πάνω σε ένα σύνθετο ναρκοπέδιο που περιέχει όλων των ειδών τις νάρκες: απληρωσιά, εντατικοποίηση, αναστολή συμβάσεων, καθυστέρηση δεδουλευμένων και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το