Σε μεγάλο αριθμό απολύσεων προσωπικού θα προχωρήσει το Spotify το προσεχές διάστημα, επικαλούμενο την ανάγκη εξορθολογισμού του προϋπολογισμό του λόγω αύξησης στο ετήσιο κόστος της εταιρείας.

Η πολυεθνική με έδρα τη Σουηδία δήλωσε σήμερα ότι θα απολύσει περίπου 1.500 υπαλλήλους, που ισοδυναμεί με το 17% του εργατικού δυναμικού της, ενώ νωρίτερα το 2023 προχώρησε σε δύο ακόμη φάσεις απολύσεων, με 600 εργαζόμενους τον περασμένο Ιανουάριο και 200 τον Ιούνιο.

Μετά από έναν γύρο περικοπών στις αρχές του 2023 από τις πολυεθνικές της τεχνολογίας, ορισμένες έχουν αρχίσει να μειώνουν και πάλι το εργατικό τους δυναμικό, όπως η Amazon και το LinkedIn ιδιοκτησίας Microsoft.

Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify Ντάνιελ Εκ δήλωσε ότι η εταιρεία προσέλαβε περισσότερους υπαλλήλους το 2020 και το 2021 λόγω του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρότι η παραγωγικότητά της έχει αυξηθεί, μεγάλο μέρος αυτής συνδέεται με την ύπαρξη μεγαλύτερων κερδών.

Το Spotify επένδυσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπτύξει το τμήμα podcast του, υπέγραψε συμβόλαια με διάσημες προσωπικότητες όπως η Κιμ Καρντάσιαν, ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ και επέκτεινε τη δραστηριότητά του στην αγορά στις περισσότερες χώρες του κόσμου στη βάση του εταιρικού στόχου να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες έως το 2030.

Αυτή τη στιγμή έχει 601 εκατομμύρια χρήστες, από 345 εκατομμύρια στο τέλος του 2020.

Το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους η πολυεθνική σημείωσε άνοδο στα κέρδη της, υποβοηθούμενη από την αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες streaming που παρέχει και την αύξηση των συνδρομητών της στις χώρες που δραστηριοποιείται, ενώ προέβλεψε με επιτυχία ότι ο αριθμός των μηνιαίων ακροατών της πλατφόρμας θα φτάσει τα 601 εκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο Eκ δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να εστιάζει στην αποδοτικότητα για να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα κέρδη που αποκομίζει.

Όπως είπε ο όγκος των νέων περικοπών φαίνεται μεγάλος, δεδομένης της πρόσφατης εκθετικής αύξησης των κερδών και των επιδόσεών της. «Σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις, ήμασταν πιο παραγωγικοί αλλά λιγότερο αποτελεσματικοί. Πρέπει να είμαστε και τα δύο», δήλωσε ο Eκ.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει από σήμερα να ενημερώνει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν περίπου πέντε μήνες αποζημίωση, επίδομα αδείας και υγειονομική κάλυψη για αυτό το διάστημα.

Η εταιρεία θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στους ψηφιακούς νομάδες της, δηλαδή τους υπαλλήλους που δουλεύουν σε χώρες διαφορετικές από την πατρίδα τους.

«Επιδιώκουμε να κάνουμε μικρότερες μειώσεις δαπανών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025», δήλωσε ο Εκ. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το χάσμα μεταξύ της κατάστασης του οικονομικού μας στόχου και του τρέχοντος λειτουργικού μας κόστους, αποφάσισα ότι μια ουσιαστική δράση για την αναπροσαρμογή των δαπανών μας ήταν η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη των στόχων μας», ανέφερε.

πηγή: efsyn.gr, με πληροφορίες από το Reuters

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το