«Τρίσπαστο»! Η τρίσπαστη «νέα εργασιακή σχέση», για όσους δεν το γνωρίζουν και κυρίως, για αυτούς που κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν, αφορά κυρίως τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Πίσω από τις ωραίες εικόνες των διαφημιστικών φυλλαδίων το τουριστικό κάτεργο της Ελλάδας έχει τη δική του ορολογία και τις δικές του βέβαια εικόνες. Τρίσπαστο! Τρίσπαστο… και εργαζόμενους σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, που στα μέσα της σεζόν καταρρέουν και νοσηλεύονται με υπερκόπωση.

Τρίσπαστο και ΣΥΡΙΖΑ! Όλα αυτά συμβαίνουν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Με το ένα ρεκόρ αφίξεων να καταρρίπτει το προηγούμενο κατά πως μας ενημερώνουν με πανηγυρικούς οι αρμόδιοι. Προφανώς και δεν το αγνοούν. Ξέρουν καλά τις εργασιακές σχέσεις και την άγρια εκμετάλλευση, από την οποία γεννιέται το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Γνωρίζουν οι εισηγητές του τρίτου και εφαρμοστές όλων των μνημονίων, ποια είναι η πηγή των θετικών δεικτών και των πλεονασμάτων της «δίκαιης» ανάπτυξης τους. Γνωρίζουν πως προκύπτουν τα πλεονάσματα μέχρι το 2060 που υπέγραψαν. Γνωρίζουν καλά ότι λίγη σημασία έχουν τα νομοθετήματα για τις συμβάσεις, όταν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση περιφρούρησης τους.

Τρίσπαστο και ΝΔ! Σίγουρα για το άθροισμα των νεοφιλευλεύθερων και ακροδεξιών της ΝΔ, το τρίσπαστο αποτελεί ένα θετικό, αλλά όχι ικανό βήμα για την εδραίωση της ανάπτυξης που οραματίζονται. Θα απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, αύξηση της παραγωγικότητας, απαγκίστρωση από τα «παρωχημένα»… κεκτημένα και περιορισμός των «συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» για την «προσέλκυση επενδύσεων» με στόχο πάντα… τη δημιουργία νέων τρίσπαστων ή και τετράσπαστων -δεν έχει σημασία- θέσεων εργασίας. Άλλωστε σύμφωνα με τους χυδαίους της ΝΔ, όλα θα συμβαίνουν με τη… σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι στον καπιταλισμό ο καθένας έχει την ελευθερία να επιλέξει. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν στο τρίσπαστο ωράριο. Αν δεν ήθελαν ας μην συμφωνούσαν… Έτσι διαβάζουν την πραγματικότητα οι υποκριτές του νεοφιλελυθερισμού… Αυτοί που ψήφισαν όλα τα μνημόνια, αλλά… δεν τους φτάνουν για την επιβολή του μοντέλου τους.

Τρίσπαστο και ΜΜΕ! Σίγουρα το θέμα θα προσφέρονταν για μεγάλα αφιερώματα. Η σχολή Πορτοσάλτε θα μπορούσε να μετρήσει ατελείωτες τηλεοπτικές ώρες με ερωτήσεις για το πώς ζουν οι εργαζόμενοι του τρίπσαστου. Αν γυρνάνε σπίτι και πότε, αν θηλάζουν, πως βλέπουν τους δικούς τους… για διασκέδαση ούτε λόγος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά συμβαίνουν εδώ, στην Ευρώπη. Αν συνέβαιναν σε κάποια από τα «καθεστώτα» του «όξω από δω», σε αυτά δηλαδή που με όποιον τρόπο αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση θα μπορούσε σίγουρα να βγει ένα αφιέρωμα. Εκεί όμως που οι λαοί υψώνουν το ανάστημα τους στον ιμπεριαλισμό, που είναι αυτό που ενοχλεί τους πορτοσάλτε, δεν έχει τρίσπαστο. Αλλά για την Ελλάδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ… ποτέ. Ούτε καν για τη Νιγηρία, την Ταυλάνδη, ή το Μπαγκλαντές υπάρχει χώρος. Και αυτά παιδιά της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι…

Τρίσπαστο και αλήθειες! Πίσω από τις εύηχες φράσεις περί «ανάπτυξης», «ανταγωνιστικότητας», «ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος», «αύξησης παραγωγικότητας» και πολλών άλλων από αυτές που καθημερινά εκτοξεύουν οι μαινόμενοι της ΝΔ και οι ποικιλόχρωμοι απολογητές του συστήματος, οι εργαζόμενοι οφείλουν να διακρίνουν την αληθινή εικόνα. Αυτή του τρίσπαστου! Η ευημερία των δεικτών τους και η ανάπτυξη που υπόσχονται πατάει πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης και πουθενά αλλού. Αυτό κατοχυρώνουν τα μνημόνια που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ψήφισαν και εφάρμοσαν, αυτό διακηρύττουν και υπόσχονται με την συνέχιση της πολιτικής τους. Άλλωστε κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι οι οικονομικές τίγρεις του πλανήτη, τα οικονομικά θαύματα που παρουσιάζουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι οι ανταγωνιστικές οικονομίες όπως αυτές του Μπαγκλαντές και της Νιγηρίας!

Τρίσπαστο και εκλογές! Οι θέσεις εργασίας που αφειδώς για μια ακόμα φορά προεκλογικά «προσφέρονται» στον ελληνικό λαό, από μόνες τους δεν λένε τίποτα. Όσο και αν η εργασία είναι ζητούμενο για έναν λαό που είναι αντιμέτωπος με τεράστια ποσοστά ανεργίας, συζήτηση για θέση εργασίας ανεξάρτητη του περιεχομένου της… δεν μπορεί να υπάρχει. Οι θέσεις εργασίας σαν αυτές στο τουριστικό κάτεργο, ή στη Μανωλάδα, δεν είναι ζητούμενο για κανέναν. Στην πραγματικότητα οι μνημονιακές προεκλογικές θέσεις εργασίας που παρουσιάζονται ως παροχές, για τους εργαζόμενους αποτελούν εφιαλτικά σενάρια, με ωραίο περιτύλιγμα. Οι επίδοξοι κυβερνήτες της 8ης Ιούλη, με τα «προγράμματα» τους που δεν είναι άλλα από την συνέχιση της εφαρμογής της ίδιας πολιτικής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποσχεθούν αριθμό θέσεων εργασίας. Αυτό που στην πραγματικότητα εγγυώνται είναι το περιεχόμενο αυτών των θέσεων. Και αυτό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δεν είναι άλλο από το «τρίσπαστο»! Ήδη οι φωστήρες της ΝΔ δεν κρατιούνται και κάνουν λόγο για 7ήμερη εργασία. Θεσμοθετημένη όμως! Με την «σύμφωνη γνώμη» του εργαζόμενου… πάντα.

Οι πραγματικές εργασιακές θέσεις και το ανθρώπινο περιεχόμενο τους δεν θα κριθεί στις εκλογές. Θα κριθεί στο στίβο των αναγκαίων λαϊκών αγώνων, στη μαζικότητα και την πολιτική τους κατεύθυνση. Πουθενά αλλού! Αυτό που οφείλει ο κάθε εργαζόμενος να κάνει και μπροστά στη κάλπη, είναι να μην νομιμοποιήσει με την ψήφο του, την πολιτική και τα κόμματα του τρίσπαστου καπιταλισμού! Να μην νομιμοποιήσει την πολιτική της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης και της ξέφρενης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Κόντρα στους εκβιασμούς και τα ψεύτικα διλήμματα που στήνουν για αυτό το λόγο, οι… τρίσπαστοι υποτελείς διαχειριστές αυτής της πολιτικής, να στηριχτούν οι δυνάμεις της αντίστασης, του αγώνα και της ελπίδας. Οι δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς! Αυτής που απαιτούν οι καιροί μας!

Βασίλης Πετράκης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

——————————–Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το