Σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, αντιδρώντας στο σχεδιασμό της Τράπεζας για μεταβίβαση του τμήματος των «κόκκινων δανείων» (RBU) της, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει η σουηδική επιχείρηση Intrum.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε και επίσημα το σχεδιασμό της, με βάση τον οποίο θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, με τη σουηδική Intrum να έχει το 80% των μετοχών και το 20% να ανήκει στην Πειραιώς. Η πρώτη εταιρεία θα αφορά στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και η δεύτερη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στην τράπεζα.

Με λίγα λόγια οι μέτοχοι της Πειραιώς “πουλούν” τους εργαζόμενους …“πακέτο” με τα “κόκκινα δάνεια” στο σουηδικό “Fund” και φυσικά απόλυτα δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα ανησυχούν για μελλοντικές απολύσεις ή και άλλες αντεργατικές ανατροπές.

Σε ανακοίνωση των εργαζομένων της Τράπεζας αναφέρονται τα παρακάτω :

“…Αυτό που σήμερα εγγράφως ανακοίνωσε ο CEO (σ. ΛΔ: ο Διευθύνων Σύμβουλος) της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η απόσχιση του κλάδου του RBU και των υποστηρικτικών υπηρεσιών και την ατόφια μεταφορά σύσσωμου του προσωπικού στην εταιρεία “Intrum”, με την υπόσχεση ότι θα μπορεί να υπάρχει δουλειά για μια δεκαετία… Μιλάμε για μια καραμπινάτη, κλασική απόσχιση, εξ ου και ο νέος CEO της νέας εταιρείας, στην προφορική του ενημέρωση προς το προσωπικό αναφέρθηκε σε έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης με τα σωματεία, που είναι και υποχρεωτική στις περιπτώσεις αποσχίσεων… Η Τράπεζα Πειραιώς επιλέγει την απόσχιση ως όχημα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων που Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει μετά τα αποτελέσματα των stress tests, για αναδιάρθρωση των τραπεζών, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στις άλλες τράπεζες παρόμοια σχέδια προχωρούν είτε με αποσχίσεις (σε “EUROBANK” και “ALPHA” το προηγούμενο διάστημα), είτε με “εθελούσιες” απολύσεις και πιέσεις της εργοδοσίας για “οικειοθελή” αποχώρηση (ΕΤΕ, “EUROBANK”, “ALPHA BANK”)… Κατά την ενημέρωση των σωματείων, όταν ετέθη το πιο αυτονόητο ερώτημα “τι θα συμβεί αν 1000 συνάδελφοι αρνηθούν”, η αποστομωτική απάντηση της Διοίκησης της Πειραιώς ήταν πως δεν εγγυώνται πως θα υπάρχουν 1000 θέσεις εργασίας περισσευούμενες στην Τράπεζα… Βγάζουν τους συναδέλφους του RBU εκτός τράπεζας! Μας τρομοκρατούν για να υποταχθούμε.
-Θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι της Τράπεζας! Δεν απολυόμαστε εθελοντικά!
-Απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα!
-Καμιά απόλυση εργαζομένων – Καμιά απόσχιση να μη γίνει αποδεκτή…”. 

Προκλητικά παθητική η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) που καθησυχάζει τους εργαζόμενους και καλλιεργεί στάση αναμονής των αποφάσεων, αντί να φροντίσει να γενικευτεί η κινητοποίηση στους εργαζόμενους όλων των Τραπεζών, στο βαθμό που το συγκεκριμένο ζήτημα τους αφορά όλους και αντίστοιχα θέματα θα τους απασχολήσουν και πολύ σύντομα μάλιστα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το