– 

Σύμφωνα με έκθεση υπηρεσιών του ΟΗΕ, εκτιμάται ότι πέρυσι 155 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε 55 χώρες

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετώπιζε σοβαρά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, ένα πρόβλημα που επηρέασε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι πέρυσι 155 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε 55 χώρες, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με το 2019 και μια αυξανόμενη τάση που συνεχίζεται το 2021.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι συγκρούσεις, οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 και η κλιματική κρίση αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας σε 23 χώρες το επόμενο τετράμηνο.

Επιπλέον, ο FAO και το WFP έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι πάνω από 41 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κινδυνεύουν τώρα να πέσουν σε λιμό ή σε συνθήκες παρόμοιες με την πείνα, εκτός εάν λάβουν άμεση βοήθεια.

Η κρίση έχει βαθύνει και, παρόλο που η Αιθιοπία και η Μαδαγασκάρη είναι τα νέα hotspots σε επίπεδο συναγερμού, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ο αριθμός των πεινασμένων έχει διπλασιαστεί από τότε που ο οργανισμός άρχισε να συλλέγει τέτοια δεδομένα το 2014.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στα πρόθυρα είναι αγρότες. Παράλληλα με την επισιτιστική βοήθεια, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν οι ίδιοι την παραγωγή τροφίμων, έτσι ώστε οι οικογένειες και οι κοινότητες να μπορούν να επιστρέψουν στην αυτάρκεια και να μην εξαρτώνται μόνο από τη βοήθεια για να επιβιώσουν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, QU Dongyu.

«Δυστυχώς, η στήριξη στη γεωργία ως βασικό μέσο για την πρόληψη του εκτεταμένου λιμού παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό. Χωρίς τέτοια υποστήριξη στη γεωργία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται. Αυτό είναι αναπόφευκτο».

πηγή: telesurenglish.net, ashenewsdaily.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το