Το περιμέναμε, βεβαίως. Από χθες, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής λύσσαξαν. Ξεχείλισε η υποκρισία όσων παριστάνουν τους «σοκαρισμένους» και μαζί της ένας ατελείωτος οχετός για τα παιδιά που πέρασαν με βαθμολογία κάτω από τη βάση στα Πανεπιστήμια.

            Παρουσιαστές που κάνουν 10 λάθη κάθε φορά που μιλάνε εκτός κειμένου, δημοσιογράφοι που ξεκίνησαν την καριέρα τους από το ρεπορτάζ στα αποδυτήρια ποδοσφαιρικών ομάδων, «αναλυτές» και «ειδικοί», πρόθυμοι να μπετονάρουν με την  «άποψή» τους  τη «γραμμή» του νέου ιερατείου, άνοιξαν στο διαπασών τις σειρήνες της εκπαιδευτικής τρομολαγνείας και έδωσαν τα ρέστα τους στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο: Ακούς εκεί, να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο με βαθμούς κάτω από τη βάση…Τα ισοπεδώσαμε όλα πια σ΄ αυτόν τον τόπο!

            Εντάξει, το σύνθημα το είχε δώσει πολύ πριν την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής ο νέος Πρωθυπουργός, όταν ακόμη δεν είχε γίνει Πρωθυπουργός, αλλά είχε τελειώσει το Χάρβαντ: “Η εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία υπονομεύει την έννοια της ανώτατης εκπαίδευσης”, είχε ανακαλύψει ο Κ. Μητσοτάκης από πέρσι (29/8/2018) και υπογράμμιζε ότι «από το 2005, ως νέος Βουλευτής, είχα υποστηρίξει την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να επανέλθει. Και θα επανέλθει από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

            Και επειδή ο νέος Πρωθυπουργός μας κρατάει τις υποσχέσεις του, ήρθε η ώρα να τις υλοποιήσει.

            Και μετά ήρθε η νέα Υπουργός της Παιδείας που δήλωσε και αυτή με τη σειρά της προβληματισμένη με την εικόνα της εισόδου υποψηφίων με βαθμό κάτω από τη βάση και μαζί της προβληματίστηκαν και κάμποσοι καναλάρχες αλλά και επιχειρηματίες της γνώσης για τη μεγάλη πτώση των βάσεων καθώς και για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα που κινδυνεύουν από τους χιλιάδες αμαθείς εισακτέους …

            Και για να μην κατηγορηθούν ότι τα βάζουν με τα νέα παιδιά, ως γνώστες του εμπορίου, ξεχνούν να δηλώσουν ότι στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά μαγαζιά  που οι ίδιοι έχουν στήσει δεν ισχύει καμιά βάση του 10 εάν ηχήσουν τα δίδακτρα.

            Και από την άλλη γιατί τα Πανεπιστήμια να ξεχειλίζουν από ντόπιους αμαθείς όταν όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν  10.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα;

            Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Το λύκο λύκο και το σκοτάδι σκοτάδι! Ο βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισακτέων, η πριμοδότηση της ιδιωτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η επαναφορά της βάσης του 10 θα παίξει τον ρόλο του τροχονόμου της εισόδου στα πανεπιστήμια, εξοστρακίζοντας, με εργαλείο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, χιλιάδες υποψήφιους  ενώ την ίδια στιγμή η ανακοίνωσή του Υπουργείου για ισότητα ευκαιριών θα μοιάζει με την ψευτοευγένεια μιας πρόσκλησης σε ανεπιθύμητους καλεσμένους, όταν υπάρχει η βεβαιότητα πως οι συνθήκες θα τους αποτρέψουν από το να τη δεχτούν.

Χρήστος Κάτσικας – antitetradia.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το