Τρίτη 02 Μαΐου 2023

Δελτίο τύπου

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης ζητά διεθνή έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστινίου πολιτικού διοικητικού κρατούμενου Khader Adnan που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων  του Κράτους της Παλαιστίνης καταδικάζει σθεναρά τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν οι Ισραηλινές αρχές κατοχής που οδήγησαν στο μαρτύριο του πολιτικού κρατούμενου Khader Adnan, ηλικίας 44 ετών. Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει την πλήρη και άμεση ευθύνη για τον θάνατό του. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση του θανάτου του Adnan, που προκλήθηκε από την πολιτική του Ισραήλ για ιατρική αμέλεια, ενώ βρισκόταν σε απεργία πείνας 86 ημερών λόγω της συνεχούς άρνησης της Ισραηλινής κυβέρνησης να τον απελευθερώσει από τη διοικητική κράτηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων θα υποβάλει φάκελο για το έγκλημα αυτό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Το Υπουργείο καλεί επίσης τη Διεθνή Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει τις συνθήκες και τις λεπτομέρειες αυτού του εγκλήματος, το οποίο αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης δίωξης, απαγωγής, καταστολής και στέρησης δικαιωμάτων και ελευθεριών από το Ισραήλ, στις οποίες υπόκεινται οι ηρωικοί μας κρατούμενοι.

Τέλος.

Σημείωση:

Ο πολιτικός διοικητικός κρατούμενος Khader Adnan, 44 ετών, ήταν πατέρας 9 παιδιών και καταγόταν από την Jenin. Ο μάρτυρας Adnan είχε τεθεί σε διοικητική κράτηση του Ισραήλ 12 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του στις Ισραηλινές φυλακές χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες ή να δικαστεί.

Το Ισραήλ, η συστηματική πολιτική της κατοχικής δύναμης, συλλαμβάνει Παλαιστίνιους υπό τη λεγόμενη διοικητική κράτηση, μια διαδικασία που επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να κρατά Παλαιστίνιους κρατούμενους επ’ αόριστον βάσει μυστικών πληροφοριών (τις οποίες ούτε ο κρατούμενος ούτε ο δικηγόρος του/της επιτρέπεται να δουν) χωρίς να τους κατηγορούν ή να τους επιτρέπουν να δικαστούν.

Με το μαρτύριο του Kader Adnan, ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν στις Ισραηλινές φυλακές έφτασε τους 236 από το 1967, εκ των οποίων οι 75 πέθαναν ως αποτέλεσμα του εγκλήματος της εσκεμμένης ιατρικής αμέλειας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το