«Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln έφτασε  στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή ευθύνης του 5ου στόλου των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Ρεμπέκα Ρίμπαριχ . «Τα βομβαρδιστικά Β-52 έφτασαν στη Μέση Ανατολή την Τετάρτη», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και μια επιχειρησιακή ομάδα βομβαρδιστικών κοντά στο Ιράν στην κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Ο Μπόλτον υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα προς το Ιράν πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών συμφερόντων θα αντιμετωπιστεί με «αδυσώπητη δύναμη».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τόνισε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να απαντήσει γρήγορα και σκληρά ενάντια σε επιθέσεις που διεξήγαγε το Ιράν ή οι σύμμαχοί του.

«Το καθεστώς στην Τεχεράνη θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι επιθέσεις από αυτούς ή πληρεξουσίους τους εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ ή των πολιτών τους θα απαντηθούν με μια γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πομπέο την Πέμπτη.

Την Τετάρτη, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του  Ιράν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι είχε διακόψει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) και έδωσε στα υπόλοιπα μέρη 60 ημέρες για να διασφαλίσουν την προστασία των συμφερόντων του Ιράν ή αλλιώς η χώρα θα συνεχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιο σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αποφάσισαν να αναστείλουν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Τεχεράνης στο πλαίσιο της JCPOA, αφού οι ΗΠΑ παραβίασαν τη συμφωνία επιβάλλοντας νέες κυρώσεις — μετά και αποτυχία των άλλων συμβαλλομένων μερών — Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Ρωσία — να επιλύσουν επαρκώς την κατάσταση.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το