Ταξίδι στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Κ. Μητσοτάκης στις 15 Μαΐου. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν και μια μέρα μετά θα απευθύνει ομιλία στο αμερικάνικο κογκρέσο. Το ταξίδι Μητσοτάκη προβλήθηκε με πηχυαίους τίτλους από τα κυρίαρχα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σαν σημαντικός σταθμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Πολλά από αυτά, μάλιστα, έκαναν λόγο για το «μεγάλο κύρος» που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό, αφού -όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε- είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα απευθύνει λόγο στο κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, η αλήθεια βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε για την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της διακρίνεται, ούτε για την υψηλή διπλωματία της. Η κυβερνητική πολιτική είναι μια πολιτική εξάρτησης και υποτέλειας και αυτό είναι το περιεχόμενο του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Είναι η συνέχεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας υφυπουργού εξωτερικών Νούλαντ στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα, η οποία ήρθε να επιθεωρήσει τους ντόπιους υποτακτικούς στην κατεύθυνση της προώθησης των επιθετικών σχεδίων και της εδραίωσης των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν αποτυπώνεται άλλωστε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία… Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της… Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας… Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ…».

Η «επιβεβαίωση της ισχυρής διμερούς συνεργασίας», «η προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ», η συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία, όλα αυτά στα οποία γίνεται αναφορά στην παραπάνω ανακοίνωση φανερώνουν το ακόμα μεγαλύτερο σφίξιμο της θηλιάς της εξάρτησης από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα φιλοπόλεμα σχέδιά των αμερικανονατοϊκών στην ευρύτερη περιοχή μας, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στο κογκρέσο δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το καρότο που δίνουν οι Αμερικάνοι στην κυβέρνηση, για να το παρουσιάσει ο Μητσοτάκης ως σπουδαία διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, που μάλιστα αναβαθμίζει τη χώρα μας απέναντι στη γειτονική Τουρκία και την τουρκική επιθετικότητα. Πρόκειται για τα γνωστά κυβερνητικά αφηγήματα εσωτερικής κατανάλωσης που -όπως όλες τις προηγούμενες φορές- έχουν διαψευστεί με πάταγο.

Για το περιεχόμενο άλλωστε του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχε σπεύσει να ενημερώσει με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Σε ένα ρεσιτάλ μάλιστα ξενοδουλείας δεν δίστασε να δημαγωγήσει πάνω στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι «με την ταχεία μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω των ελληνικών εγκαταστάσεων, αποδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία που είχε η υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», ομολογώντας ότι «προσδοκία μας είναι η διατήρηση και ενίσχυση της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η οποία θα λάβει χώρα σύντομα».
Τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ) μάλιστα σπεύδει να φέρει η κυβέρνηση στη βουλή προς ψήφιση με fast track διαδικασίες, ώστε να μπορεί να επιδώσει ο Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ χειροπιαστά διαπιστευτήρια της ξενόδουλης πολιτικής του. Η περιβόητη ΣΑΑΣ είναι η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ελλάδας, Δένδιας και Μπλίνκεν αντίστοιχα, και η οποία -πατώντας πάνω στην προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης- μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση-ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για να να προωθούν τους κατακτητικούς τους σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικό -για το τι σημαίνει η συγκεκριμένη συμφωνία- το γεγονός ότι με το ξέσπασμα του πολέμου μια σειρά υποδομές της χώρας και ιδιαίτερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει παραδοθεί στους αμερικανονατοϊκούς προκειμένου από εκεί να έχουν πρόσβαση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: μια πολιτική απροκάλυπτης ξενοδουλείας που όχι μόνο δεν αποτελεί κάποιου είδους γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, όπως προσπαθούν να πείσουν τα κυβερνητικά στελέχη και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν τοποθετεί τη χώρα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», αλλά την εμπλέκει σε έναν αξεδιάλυτο κόμπο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και προμηνύει επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό και τον τόπο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το