Διαβάζουμε πως δύο σχολεία, το εμβληματικό και ιστορικό Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ και το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ανακαινίστηκαν πρόσφατα συμμετέχοντας σε πρόγραμμα με τον τίτλο «Το Σχολείο που θέλεις». Τίτλος που χαϊδεύει αυτιά και σε ταξιδεύει σε κόσμους ειδυλλιακούς, σε μια κοινωνία και περίοδο δίχως προβλήματα που ικανοποιεί αυτόματα σχεδόν κάθε ανάγκη. Όχι για λίγους και μοσχοαναθρεμένους μα για τη μεγάλη πλειοψηφία του καθημαγμένου και ταλαιπωρημένου λαού μας. Άλλωστε, βασικό κομμάτι της ανελέητης επίθεσης ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η εκπαίδευση σε αυτόν τον τόπο, τόσο στο έμψυχο μέρος της, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, όσο και στο άψυχο. Τι καλύτερο λοιπόν από την ανακαίνιση δύο σχολείων σε τέτοιες περιόδους; Είναι όμως έτσι πραγματικά;

Η υπόθεση «ανακαίνιση» σχολικών κτιρίων όπως η παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα της «νέας, μετα-μνημονιακής» περιόδου στην οποία μετά κυβερνητικών βαΐων και κλάδων έχουμε εισέλθει εδώ και λίγο καιρό. Γι’ αυτό άλλωστε και διαφημίζεται. Είναι επίσης άλλο ένα λιθαράκι για να στηρίξει, να υποστηρίξει και να εμπεδώσει τα πολιτικά αφηγήματα των πολιτικών ντόπιων και ξένων βαθιά στις λαϊκές συνειδήσεις που πλήττονται σε κάθε πεδίο, και στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Είναι μία απόδειξη, ακόμη μία, για το είδος της εκπαίδευσης που φιλοτεχνούν καθημερινά, προσφέροντάς την ως μονόδρομο αξεπέραστο.

Ποιος προωθεί το εν λόγω πρόγραμμα; Μη βιαστεί κάποιος να απαντήσει Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση, θα γελαστεί. Οι παραπάνω, σε κάθε τους εκδοχή και απόχρωση, κάνουν ό, τι είναι δυνατόν ώστε να αποδομήσουν, να διαλύσουν κάθε έννοια ακόμη και σκέψη δωρεάν, δημόσιας εκπαίδευσης, προσθέτοντας συνεχώς νέα βάρη, αφαιρώντας λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, πολλαπλασιάζοντας την αμά¬θεια στην εκπαίδευση των παιδιών μας, διαιρώντας και βασιλεύοντας.

Εμπνευστής του προγράμματος η φιλεκπαιδευτική εταιρία Coca Cola 3E, η οποία περιχαρής, γιατί άραγε, δηλώνει διά του εγχώριου εκπροσώπου της πως «από το 2012 που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουμε ανακαινίσει 16 σχολεία βελτιώνοντας την καθημερινότητα πάνω από 5.000 μαθητών και επενδύοντας πάνω από 1,6 εκατομμύρια €»! Λέξη κλειδί, η λέξη «επενδύοντας» και ας σκεφτεί καθένας μας τι προσδοκά η εταιρία κολοσσός αλλά και έμβλημα πασίγνωστο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην υφήλιο. Από κοντά ασφαλώς και άλλοι, εγχώριοι αυτήν τη φορά, εκπρόσωποι των αστών που τρέχουν ψοφοδεώς για να προλάβουν κάποια ψίχουλα που θα αφήσουν στο διάβα τους οι ξένοι μεγιστάνες, όπως τα super – market MAΣΟΥΤΗΣ A.E, μεγαλομάγαζο που με δημοκρατικό τρόπο ζητούσε από τους ανυποψίαστους πελάτες να ψηφίσουν ποιο σχολείο θα ανακαινιστεί!

Αρωγός και συμπαραστάτης και ο πανταχού παρών δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, πρόθυμος πάντα στην προώθηση και εμπέδωση τέτοιου είδους αντιλήψεων για το πώς πρέπει να βαδίσουν τα πράγματα. Αα ! Όλα κι όλα ! Παστρικά και ξεκάθαρα πράγματα και εξόχως δημοκρατικά, αφού ο λαός αποφασίζει και ψηφίζει. Όπου αναλαμβάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, λέγε με μεγάλο κεφάλαιο, όλα βαίνουν καλώς! Αλίμονο στις δεκάδες, στις εκατοντάδες, χιλιάδες άλλα σχολεία που βιώνουν τις «βλαβερές συνέπειες» της πολιτικής τους. Δεν πειράζει. Ίσως την άλλη φορά να σταθούν πιο τυχεροί.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το