Το Σχέδιο Νόμου της Κεραμέως αφήνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την ΤΕΕ σε επόμενο Νόμο που μπορεί να έλθει μέχρι το καλοκαίρι.

Όμως σ’ αυτό το νομοσχέδιο βάζει το πρώτο λιθάρι για την απαρχή της συρρίκνωσης των ΕΠΑΛ.

Αναφέρει στο Άρθρο 51

Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

Είναι γνωστό ότι:

  1. Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες (εστίαση, καφετέριες, ντελίβερυ κλπ.) βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.
  2. Υπάρχουν τέσσερα (4) ημερήσια ΕΠΑΛ στην Ελλάδα (Πειραιάς, Ελευσίνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη) που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο επί σειρά ετών για διάφορους λόγους και εξυπηρετούν μεγάλο ποσοστό ενήλικων μαθητών. Στο απογευματινό ΕΠΑΛ της Ελευσίνας το 70% των μαθητών είναι ενήλικες. 

Είναι προφανές ότι:

  1. Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.
  2. Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία με τις περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο.
  3. Η διάταξη αυτή επι της ουσίας καταργεί αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές.

Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η κατάργηση σχολικών μονάδων.  Αν συντρέχουν λόγοι για τον μετασχηματισμό απογευματινών ΕΠΑΛ σε εσπερινά θα πρέπει να προβλεφθεί απ την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, χωρίς να τα καταργεί με έμμεσο τρόπο.

Καρυώτης Δημήτρης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία